Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania

Actualizat: 14 Aprilie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ca urmare a numarului neobisnuit de mare de cazuri de infectare cu HIV in randul adolescentilor si tinerilor, Romania este o tara cu un profil foarte specific in ceea ce priveste HIV/SIDA. Potrivit studiului realizat in anul 2009 – „Ancheta privind comportamentele cu risc de transmitere HIV in randul tinerilor care traiesc cu HIV/SIDA in Romania” - 74% dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala au avut partener stabil in ultimele 12 luni, durata relatiei variind intre cel mult 6 luni si peste un an. 33% dintre participantii la studiu sustine ca partenerul/partenera stabila sunt persoane care la randul lor traiesc cu HIV/SIDA, in timp ce 63% dintre respondenti mentioneaza ca partenerul stabil este seropozitiv.

Ingrijorator este faptul ca 14% dintre participantii la studiu au declarat ca partenerii lor (stabili sau ocazionali) nu le cunosc diagnosticul de infectie cu HIV, iar 36% recunosc ca nici partenerii anteriori cu cunosteau acest diagniostic. Ascunderea acestui adevar poate conduce la cresterea numarului ca infectii cu HIV in viitorul apropiat, mail ales ca tinerii din Romania nu obisnuiesc ca foloseasca prezervativul si vad inm prezervativ un instrument pentru prevenirea sarcinilor nedorite, nu si pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala.

Astfel, studiul sugereaza ca stigma si discriminarea asociate statului de persoana seropozitiva descurajeaza dezvaluirea diagnosticului atat in comunitate cat si partenerilor. Din teama de abandon/de respingere sociala tinerii seropozitivi pot manifesta tendinta de a renunta la comportamentele protective, pentru a nu fi identificati drept “altfel”.

Recomandare: Reducerea stigmei asociate HIV/SIDA incurajeaza raspandirea comportamentelor cu risc scazut de transmitere HIV in randul tinerilor seropozitivi.

Bazandu-se pe acest date, Fundatia Tineri pentru Tineri si alte 4 organizatii neguvernamentale a implementat proiectul „Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania“ . Acest proiect isi propune sa ofere tinerilor (15-25 de ani) informatii corecte in ceea ce priveste HIV/SIDA pentru a-i motiva sa adopte un stil de viata mai sanatos, un comportament responsabil si o atitudine nediscriminatoare fata de persoanele infectate cu HIV. In acelasi timp, se adreseaza mai multor grupuri tinta: elevi, cadre didactice, personal medical, si isi doreste realizarea unei puternice campanii de responsabilizare sociala si de lupta impotriva stigmatizarii.

Impartit in 3 componente majore, proiectul vizeaza o interventie integrata de prevenire in randul populatiei generale de tineri: interventii in comunitate prin comunicare interpersonala; campanie mass-media; instruirea autoritatilor locale, a profesionistilor din sanatate (medici), educatie (profesori, consilieri psihopedagogi si educatori intre egali – peer educators) si a jurnalistilor.

Implementarea efectiva a programelor se desfasoara in 10 judete tinta (Bucuresti, Bacau, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Mures, Neamt, Timis si Vaslui) si presupune:
- realizarea de materiale de informare-educare-comunicare;
- instruirea educatorilor intre egali, a cadrelor didactice, a personalului medical si jurnalistilor;
- activitati de prevenire si promovare a comportamentelor responsabile in scoala si in afara scolii.

Proiectul este finantat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Mecanismul Financiar SEE (Spatiul Economic European), fiind un proiect individual in componenta granturi, aria „Sanatate si ocrotirea copilului” si reprezinta materializarea unui parteneriat extins intre organizatii si institutii ce au ca misiune implicarea in problematica HIV/SIDA.


Citeste si despre:

Masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA Traind si iubind cu HIV/SIDA Mituri si realitati despre contactarea, simptomele si tratamentul HIV/SIDA Histoplasmoza pulmonara Profilaxia bolilor cu transmitere directa (prin sange si produse de sange) HIV si SIDA: care este legatura? Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012 Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Boli oportuniste in HIV: limfomul non - Hodgkin Rolul educatiei sanitare in prevenirea bolilor Boli cu transmitere sexuala (sifilisul, gonoreea, chlamydia, scabia, SIDA) Infectiile cu Cyclospora - cauze, simptome si prevenire Cum pot fi prevenite bolile cu transmitere sexuala Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile Sindromul imunodeficientei dobandite si complicatiile neurologice