Rolul educatiei sanitare in prevenirea bolilor

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Ce este educatia sanitara


Educatia sanitara a fost, este si va ramane unul din pilonii importanti in ceea ce priveste mentinerea starii de sanatate a populatiei si cuprinde cunoasterea starii de sanatate, abilitatea de predare si invatare alaturi de implicarea activa.

Protejarea sanatatii, prevenirea si controlul imbolnavirilor presupune monitorizarea atenta a populatiei sau a comunitatilor dar si identificarea factorilor de risc, a predispozitiei catre dezvoltarea unor epidemiii/ pandemii sau obiceiurile culturale locale.

Importanta analizelor de sange

Analizele de sange sunt foarte frecvente. Acestea sunt indicate si prescrise de catre furnizorii de servicii medicale avand drept scop:

- furnizarea informatiilor despre functionarea anumitor organe, precum rinichii, ficatul, inima sau tiroida;

- diagnosticarea bolilor precum cancerul, diabetul, bolile coronariene si HIV/SIDA;

- raspunsul orgnismului la tratamentul prescris;

- diagnosticarea tulburarilor de sangerare sau coagulare;

- statusul sistemului imunitar si capacitatea lui de a lupta impotriva infectiilor;

- diagnosticarea diferitelor tipuri de anemii, cum ar fi anemia cu deficit de fier, anemia pernicioasa, anemia aplastica sau anemia hemolitica;

- monitorizarea afectiunilor si bolilor cronice;

- identificarea problemelor de sanatate in stadiile incipiente;

Analize uzuale de sange

Analizele uzuale includ:

HEMOLEUCOGRAMA - poate identifica existenta unei anemii sau infectii

VSH - poate identifica o infectie

SODIU SERIC - ajuta la diagnosticarea unui dezechilibru electrolitic dar este si un marker al tratamentului medicamentos (ex: diuretice)

POTASIU SERIC - util in diagnosticarea unui dezechlibru electrolitic

UREE - indica eficienta functiei renale dar si a celei hepatice sau cardiace

CREATININA - este un marker specific pentru functia renala si are o sensibilitate crescuta fata de uree

ALAT - acest test poate fi efectuat pentru a evalua functia hepatica si/sau pentru a evalua tratamentul bolii hepatice acute, cum ar fi hepatita.

ASAT - Acest test masoara nivelul de aspartat transaminaza (o enzima care se gasete in ficat, rinichi, pancreas, inima, muchi scheletici si celule rosii din sange) care este eliberata in fluxul sanguin dupa probleme hepatice sau cardiace.

COLESTEROL TOTAL - determinarea acestuia evalueaza nivelul grasimilor dar si riscul de eveniment coronarian.

HDL-COLESTEROL
- indeplineste rolul de transportor al colesterolului de la nivelul organelo catre ficat

LDL-COLESTEROL
- nivelul crescut se asociaza cu ateroscleroza

TRIGLICERIDE - lipide ce se regasesc in sange

TSH - nivelul acestuia se coreleaza cu buna functionare a glandei tiroide

AcAnti -TPO - produsi de catre sistemul imunitar, iar o valoare crescuta arata disfunctia glandei tiroide

EXAMEN SUMAR DE URINA+/- UROCULTURA - caracterizeaza proba de urina si identifica afectarea renala sau generala a organismului.

GLICEMIA - arata nivelul glucozei in sange, iar in cazul valorilor borderline, se poate determina hemoglobina glicozilata ce arata controlul glicemic in ultimele 3luni.

Recomandarea analizelor

Analizele medicale uzuale pot fi recomandate in principal de catre medicul de familie sau medicul specialist, iar in functie de rezutat, pacientul va fi indrumat catre consult de specialitate si continuarea investigatiilor cu unele suplimentare.

Realizarea unui screening anual de sange este o componenta cheie pentru prevenirea diferitelor tipuri de boli degenerative. Oferind un instantaneu al sanatatii actuale, o analiza a sangelui poate detecta potentiale probleme de sanatate inainte ca acestea sa iasa complet la suprafata, astfel incat sa poata fi gestionate cel mai eficient.

Testele de sange sunt destul de simplu de efectuat si rapid de facut. Mai mult, ele ofera o multime de informatii care pot fi benefice.

Testele regulate de sange sunt una dintre cele mai eficiente modalitati de a tine evidenta bunastarii fizice generale. A fi testat la intervale de rutina va va ajuta sa intelegeti cum se schimba corpul in timp si va permite sa luati decizii in cunostinta de cauza, bazate pe sanatatea dumneavoastra.

Recoltarea analizelor

Recoltarea analizelor de sange se face in laborator specializat, de preferat dimineata, pe nemancate, in timp ce proba de urina poate fi adusa in recipient special, recoltarea ei putand fi facuta si la domiciliu din prima urina de dimineata, dupa toaleta locala.( de preferat mijlocul jetului urinar).

Prelucrarea probelor poate sa dureze intre 24-72h, rezultatul fiind eliberat ulterior.

In cele mai multe cazuri, proba de sange este prelevata dintr-o vena superficiala. Pacientul va sta asezat sau intins, iar asistentul de laborator va lega un garou in jurul bratului. Odata ce vede o vena, tehnicianul va dezinfecta zona si apoi va introduce acul, insa dupa ce a extras suficient sange, acul va fi scos si inlocuit cu un bandaj adeziv peste locul punctiei. Uneori, este necesar sa apasati ferm pe locul respectiv pentru a opri orice sangerare.

Intrucat cantitatea de sange recoltata este una mica, nu ar trebui sa simtiti efecte secundare semnificativ neplacute. Unii oameni se simt totui usor molesiti in timpul si dupa un test de sange.

Daca acest lucru este ceva ce ati experimentat in timpul unui test de sange anterior, informati asistentul care recolteaza, astfel încat sa fie constient de acest lucru si sa va faca sa va simtiti mai confortabil. Este posibil sa aveti o vanataie mica in locul unde a intrat acul dupa test. Vanataile pot fi dureroase, dar sunt inofensive si se vor estompa in urmatoarele zile.

Educatia sanitara in Romania

In anumite domenii ale sanatatii, tara noastra a facut progrese substantiale, insa provocarile majore raman in ceea ce priveste controlul bolilor netransmisibile si disponibilitatea resurselor sistemului sanitar.

Reforma in domeniul sanatatii a fost gandita printr-un plan initiat in anul 2014, iar in anul 2020 s-a reusit alinierea Politicilor nationale la cele ale Sanatatii Publice, fiind continuate si imbunatatite in permanenta pentru a creste calitatea vietii si inegalitatea accesului la informatii si tratament in viitor.

Promovarea sanatatii in randul populatiei este un demers foarte important, intrucat permite oamenilor sa aiba un mai bun control asupra propriului organism si sa duca la imbunatatirea sanatatii. Rolul acestui program este unul de baza al sanatatii publice, deoarece sprijina guvernele, comunitatile si oamenii sa faca fata diferitelor probleme de sanatate aparute.

Acest lucru se realizeaza prin construirea unor politici publice sanatoase, existenta unor medii favorabile si consolidarea actiunii comunitare si a abilitatilor personale.

Concluzii

Educatia in ceea ce priveste sanatatea propriului organism este esentiala, pornind de la obiceiurile din cadrul familiei si continuata la nivelul institutiilor de invatamant. Promovarea stilului de viata sanatos plus asigurarea sanatatii fizice si mentale reprezinta o prioritate pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii care se asigura de starea de bine a populatiei prin monitorizarea si incurajarea statelor nationale in adoptarea celor mai bune decizii la nivelul politicilor de sanatate publica.


Bibliografie

https://www.snhu.edu/about-us/newsroom/health/importance-of-health-education
https://www.who.int/westernpacific/about/how-we-work/programmes/health-and-the-environment
https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0018/301842/RD-presentation-visit-to-Romania.pdf
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/blood-test
https://dualityhealth.co.uk/the-benefits-of-having-a-blood-test/


Citeste si despre:

Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin Masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA Boala hidatica – Echinococcoza sau hidatidoza Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Rezistenta antiinfectioasa Boli cu transmitere sexuala (sifilisul, gonoreea, chlamydia, scabia, SIDA) Scarlatina Principii si metode de diagnostic in cancer Cerinte minime de securitate si sanatate referitoare la asistenta medicala la bordul navelor