Enurezis nocturn sau incontinenta urinara la copii

Actualizat: 18 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Anca Elena Sandu
Consultant medical:

Dr. Anca Elena Sandu
Medic specialist in Pediatrie

Spitalul de Pediatrie MedLife Bucuresti

Ce este incontinenta urinara


Incontinenta urinara este o problema frecventa in copilarie, afectand aproximativ 15% dintre copiii de 5 ani. Majoritatea copiilor cu aceasta problema au enurezis nocturn izolat (enurezis nocturn monosimptomatic), adica episoade de incontinenta urinara care apar noaptea la copiii cu varsta peste 5 ani.

Tipuri de enurezis nocturn

Enurezis nocturn monosimptomatic poate fi:

Enurezis nocturn non-monosimptomatic:

Acest tip se asociaza cu simptome ale tractului urinar inferior, cum ar fi jet urinar intrerupt, golire incompleta a vezicii, si incontinenta diurna.

Enurezisul nocturn monosimptomatic este de doua ori mai frecvent la baieti decat la fete si are o rata de rezolutie spontana de 15% pe an.

Enurezisul apare atunci cand copilul nu se trezeste din somn pentru a merge la baie, din cauza unor factori cum ar fi imaturitatea functionala, factorii genetici, activitatea hormonului antidiuretic, anomalii de somn, vezica urinara cu capacitate mica, si hiperactivitatea muschiului detrusor.

Conditii asociate

Enurezisul poate fi asociat cu autism, dizabilitate intelectuala, si tulburare de deficit de atentie la copii.

Diagnosticarea incontinentei urinare la copii

Istoric medical

Examen fizic

Obiective de tratament

Recomandari pentru gestionarea incontinentei urinare la copii

Enurezisul nocturn se rezolva de obicei la majoritatea copiilor. Nu este vina copilului sau a parintilor.

Tratament medicamentos

Tratamentul conditiilor asociate, cum ar fi constipatia, deficitul de atentie, si apneea obstructiva nocturna.

Prin abordarea corecta a enurezisului nocturn si implicarea activa a parintilor, majoritatea copiilor vor depasi aceasta problema in timp.

Concluzii

Enurezisul, o forma de incontinenta urinara, comuna in copilarie. Acesta se manifesta atunci cand copilul nu se trezeste pentru a merge la baie in timpul somnului. Factorii care contribuie la aparitia enurezisului includ imaturitatea functionala, predispozitia genetica, activitatea hormonului antidiuretic, anomalii ale somnului, capacitatea mica a vezicii urinare si hiperactivitatea muschiului detrusor.

Desi enurezisul nocturn este o problema frecventa, majoritatea copiilor depasesc aceasta conditie pe masura ce cresc. Tratamentul implica abordarea si gestionarea conditiilor asociate, cu scopul de a ajuta copilul sa dezvolte un control mai bun al vezicii urinare. Interventiile pot include schimbari comportamentale, utilizarea de dispozitive de alerta si, in unele cazuri, tratament medical.

Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3348193/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bed-wetting/symptoms-causes/syc-20366685
https://www.webmd.com/mental-health/enuresis


Citeste si despre:

Enterobius vermicularis (oxiurii) Celulele stem si incontinenta urinara Incontinenta urinara de stres (de efort) 9 factori care pot agrava incontinenta urinara Incontinenta urinara la barbati Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Incontinenta urinara si ruptura de perineu Incontinenta urinara - exercitiile Kegel, stilul de viata, stresul, sarcina, greutatea Incontinenta urinara la femei Cauze si factori de risc pentru incontinenta urinara 6 moduri in care dieta influenteaza incontinenta urinara