Indicatii dupa inserarea unui implant dentar

Actualizat: 12 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Implanturile dentare reprezinta solutia optima atunci cand este necesar sa inlocuiesti unul sau mai multi dinti pierduti, sau cand dintii sunt atat de deteriorati incat nu mai pot fi salvati.

Pentru o evaluare detaliata si personalizata, dar si pentru a determina daca esti un candidat potrivit pentru implanturi dentare este esential sa consulti un specialist in implantologie care te va ajuta cu un plan de tratament adecvat.

La clinica de implantologie dentara Dr. Andrei Stan, vei gasi sprijinul si ajutorul unei echipe de profesionisti, pregatiti sa te ajute pe durata tratamentului, dar si pe toata durata recuperarii. Tocmai din acest motiv, Dr. Andrei Stan explica ce trebuie sa faci dupa ce ti-au fost inserate implanturile dentare.


Recuperarea dupa un implant dentar implica mai multe etape, iar pentru o vindecare corecta si pentru o durata lunga de viata a implanturilor este nevoie de respectarea indicatiilor date de catre medic.

Astfel, dupa interventie, se recomanda:
- sa te odihnesti si sa eviti activitatile fizice intense;
- sa aplici comprese cu gheata pe fata, in zona interventiei, acest lucru poate ajuta la reducerea umflaturii si a disconfortului;
- sa iei medicamentele prescrise de catre medic (antiinflamator, antibiotic), pentru a reduce inflamatia cat mai rapid posibil si pentru a preveni infectiile. Este esential sa urmezi instructiunile medicului in privinta administrarii acestora;
- sa respecti igiena orala. Este crucial sa mentii o igiena orala buna, dar trebuie sa eviti zona implantului in primele zile. Poti folosi o periuta de dinti moale si apa de gura antiseptica recomandata de medic;
- sa consumi alimente moi si sa eviti alimentele fierbinti sau prea reci. Este indicat sa eviti mestecarea in zona implantului si sa bei multe lichide.
- fumatul si consumul de alcool pot afecta negativ vindecarea, de aceea este recomandat sa le eviti cel putin in primele saptamani dupa interventie;
- este important sa mergi la toate vizitele de control stabilite de medicul tau pentru a monitoriza vindecarea si integrarea implantului.

Fiind, totusi, o interventie chirugicala, vei avea anumite stari post-operatorii care sunt normale. Aceste stari sunt trecatoare si pot varia de la usoare la moderate, in functie de organismul fiecarui pacient. Pe masura ce corpul se vindeca, vor disparea si aceste simptome. Prin urmare, nu trebuie sa te sperii daca, imediat dupa operatie, vei avea usoare sangerari bucale, daca persista o anumita durere in zona interventiei sau daca apar inflamatii la nivelul ochilor sau a barbiei, ori echimoze (vanatai) in zona faciala.

In cazul in care, post-operator, apar dureri severe, sangerari abundente, umflaturi care nu se reduc sau semne de infectie (de exemplu febra, puroi), trebuie sa contactezi imediat medicul dentist.

Procesul prin care implantul se integreaza in os, numit osteointegrare, dureaza intre 4 si 6 luni. Dupa ce implantul s-a integrat complet, se va monta bontul protetic si coroana dentara definitiva. Pentru acest proces va fi nevoie de mai multe vizite la medic pentru amprentele si probele aferente, astfel incat, lucrarea finala sa fie una perfecta.

Durata recuperarii complete dupa un implant dentar este in jur de 4-6 luni, in functie de mai multi factori, printre care starea generala de sanatate si complexitatea interventiei. Totodata, unele medicamente pentru afectiuni cronice, cum ar fi imunosupresoarele, steroizii, anticoagulantele, pot sa intarzie vindecarea. Este bine de stiut, insa, ca acestea nu reprezinta o contraindicatie in tratamentul cu implanturi dentare.

De asemenea, pe termen lung, pentru a asigura durabilitatea implantului si a te bucura de noua dantura, este important sa mentii o igiena orala riguroasa, sa faci controalele regulate la dentist si sa eviti obiceiurile care ar putea deteriora implantul. In acest sens, daca, de exemplu, scrasnesti din dinti, medicul iti va recomanda o gutiera realizata special pentru tine, pe care sa o imbraci pe dinti in timpul noptii, atunci cand dormi.

Rata de succes pentru implanturile dentare este una foarte ridicata, insa acest lucru, de cele mai multe ori, este direct influentat de o buna colaborare intre medic si pacient. Evident, exista riscuri asociate oricarei interventii chirurgicale. In acest caz, acestea includ infectii, hemoragii, esecul osteointegrarii sau chiar necesitatea indepartarii implantului. Pentru a reduce la minimum aceste riscuri, respectarea indicatiilor dupa inserarea de implanturi este cruciala.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Implantul dentar - intrebari si sfaturi Riscuri si efecte negative in urma procedurii de implant dentar Tot ce trebuie sa stii despre implantul dentar Grefa osoasa dentara - procedura, beneficii, riscuri Agenezia dentara - cauze, simptome si solutii pentru lipsa dintilor Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Caria dentara Radiografia dentara poate fi periculoasa? Ce presupune chirurgia oro-dentara? Controlul dentar de specialitate la 6 luni si igienizarea dentara profesionala periodica Importanta pastrarii integritatii arcadelor dentare