Carotida (artera)

Artera a gatului si a capului. Artere pereche care participa la vascularizarea capului (inclusiv creier). Exista doua carotide primitive, una dreapta, alta stanga. Cele doua vase merg de o parte si de alta a traheei de la baza gatului pana la inaltimea larginelui, unde se divid fiecare in doua ramuri principale, carotida interna si carotida externa.

Fiziologie - Carotidele au doua zone sensibile, de fiecare parte a gatului; sinusul carotidian, care intervine in reglarea tensiunii arteriale, si corpusculul carotidian, sau glomusul carotidian, care joaca un rol important in reglarea saturarii in oxigen a sangelui si in functionarea respiratiei. Intreruperea tranzitorie a circulatiei intr-o artera carotida poate provoca un accident ischemic tranzitoriu (AIT). Ocluzia uneia dintre aceste artere poate antrena un accident vascular cerebral (avc).

Citeste si despre:

Anevrismul de artera carotida - riscuri si tratament Anatomia inimii - arterele si venele Arterele Ecografia Doppler a arterelor cervicale Rigidizarea arterelor Indicatiile corticosteroizilor in tratamentul polimialgiei reumatice si arteritei cu celule gigante Ischemia arteriala periferica Cheagurile de sange Angioplastia coronariana Care este frecventa cardiaca optima in timpul efortului fizic?