Ce este termografia?

Actualizat: 25 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Termografia este un test in care se utilizeaza o camera cu infrarosu care detecteaza tiparele (modelele) de caldura, diferentele de temperatura si fluxul sanguin din tesuturile corpului.

Imagistica termica infrarosie digitala este tipul de termografie folosit pentru a diagnostica cancerul de san, dezvaluind diferentele de temperatura pe suprafata sanilor.

Termografia scoate in evidenta zonele cu temperatura usor modificata, temperatura care poate fi rezultatul unui proces inflamator sau de alta natura.

Ideea din spatele acestui test este ca, pe masura ce celulele canceroase se inmultesc, acestea au nevoie de sange bogat in oxigen pentru a creste. Cand fluxul de sange creste catre tumora, creste si temperatura din jurul acesteia.

Pe langa detectarea noduliilor mamari, termografia ajuta si la diagnosticarea noduliilor tiroidieni, afectiunilor plamanilor si organelor interne si ale pielii.

Marele avantaj al termografiei este ca nu produce radiatii precum mamografia, care utilizeaza raze X in doze mici pentru a face fotografii in interiorul sanilor. Cu toate acestea, termografia nu este la fel de eficienta ca mamografia in detectarea cancerului mamar.

Mai jos este prezentat modul in care se utilizeaza termografia si care sunt beneficiile si riscurile acesteia.

Reprezinta o alternativa a mamografiei?

Termografia a aparut in jurul anilor ’50 si a atras mai intai interesul comunitatii medicale ca potential instrument de screening.

Cu toate acestea, in anii 70, un studiu asupra cancerului de san a demonstrat ca termografia a fost mai putin eficienta decat mamografia in detectarea cancerului. Astfel, interesul pentru acest tip de test a scazut.

Termografia nu este considerata ca o alternativa la mamografie. Studiile ulterioare au constatat ca nu este atat de eficace in depistarea cancerului de san.

De asemenea, prezinta o rata fals pozitiva ridicata, ceea ce inseamna ca uneori "gaseste" celulele canceroase chiar si atunci cand acestea nu exista.

Mai mult, in cazul femeilor care au fost diagnosticate cu cancer, testul este ineficient in sprijinirea acestor rezultate. Intr-un studiu efectuat in 1990 pe aproximativ 10.000 de femei, aproape 72% dintre cele care au dezvoltat cancer de san au avut un rezultat normal in urma termografiei.

O problema cu acest test este ca are dificultati in a distinge cauzele caldurii crescute. Desi zonele de caldura din piept pot semnala cancer de san, ele pot indica, de asemenea, boli care nu sunt canceroase, precum mastita.

Si mamografia poate avea rezultate fals pozitive si uneori poate determina rezultate fals negative ale prezentei cancerului de san, dar, cu toate acestea, este inca cea mai eficienta metoda pentru diagnosticarea precoce a cancerului de san.

Cui ii este indicata termografia?

Termografia a fost promovata ca un test mai eficient de screening pentru femeile sub 50 ani si pentru cele cu sanii cu densitate crescuta. Mamogramele nu sunt la fel de sensibile in cazul acestora.

Pentru ca termografia nu este foarte indicata pentru detectarea cancerului de san pe cont propriu, expertii spun ca nu ar trebui utilizata ca inlocuitor pentru mamografie.

Mai mult, se recomanda ca femeile sa foloseasca termografia doar ca un test suplimentar la mamografie pentru diagnosticarea cancerului de san.

La ce sa va asteptati in timpul procedurii?

Este posibil sa vi se solicite sa evitati aplicarea deodorantului in ziua examenului.

In primul rand, va veti dezbraca de haine de la talie in sus, astfel incat corpul sa se poata obisnui cu temperatura camerei. Apoi, veti sta in fata sistemului de imagistica.

Un tehnician va produce o serie de sase imagini, inclusiv imagini frontale si laterale ale sanilor. Intregul test dureaza aproximativ 30 de minute.
Medicul va analiza imaginile, iar rezultatele vor fi transmise pacientului in cateva zile.

Posibile efecte secundare si riscuri

Termografia este un test neinvaziv care utilizeaza un instrument asemanator cu un aparat de fotografiat pentru a face imagini ale sanilor, cu deosebirea ca imaginile captate de acesta se afla in spectrul de radiatie luminoasa infrarosie. Nu exista expunere la radiatii si nici alte riscuri reale asociate testului.

Desi termografia este sigura, nu exista dovezi care sa demonstreze ca aceasta este si eficienta. Testul are o rata ridicata fals pozitiva, ceea ce inseamna ca acesta uneori detecteaza cancerul atunci cand acesta nu exista.

De asemenea, este de remarcat faptul ca testul nu este la fel de sensibil ca mamografia in depistarea cancerului de san precoce.

Discutia cu medicul

De recomandat este sa discutati cu medicul dumneavoastra despre riscurile de cancer mamar si despre optiunile de screening.

Diferite organizatii pun la dispozitie propriile ghiduri de screening, dar toti medicii recomanda mamografia pentru depistarea cancerului de san in stadiile incipiente.

Mamografia este inca cea mai eficienta metoda in gasirea cancerului de san precoce. Desi aceasta va expune la cantitati mici de radiatii, beneficiile depistarii cancerului mamar depasesc riscurile acestei expuneri. In plus, tehnicianul va face tot posibilul pentru a minimaliza expunerea la radiatii in timpul testului.

In functie de riscul fiecaruia de a suferi de cancer de san, medicul poate recomanda adaugarea altor teste suplimentare, precum ultrasunetele, imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau termografia.

In cazul situatiilor in care exista sani cu densitate crescuta, de luat in considerare este un tip de mamografie aparut recent, mamografia 3D sau tomosinteza.

Tomosinteza sanului este cea mai moderna tehnica de screening si de diagnostic a cancerului de san in stadii incipiente, avand o acuratete foarte buna in a determina marimea, forma si localizarea anomaliilor.

Studiile arata ca mamografiile 3D sunt mai precise la gasirea cancerului decat mamografiile standard 2D, avand o rata mai mare al identificarii leziunilor canceroase si presupune o reducere importanta a investigatiilor suplimentare inutile.

Intrebarile care trebuie adresate medicului

Atunci cand va decideti asupra unei metode de screening pentru cancerul de san, trebuie sa ii adresati medicului dumneavoastra urmatoarele intrebari:

• Sufar de un risc crescut de a face cancer de san?

• Ar trebui sa fac o mamograma?

• Cand trebuie sa incep examinarile mamografice?

• Cat de des trebuie sa fac mamografii?

• Mamografia 3D imi va imbunatati sansele de diagnosticare precoce?

• Ce se intampla daca am un rezultat fals pozitiv?

• Am nevoie de termografie sau alte teste suplimentare pentru examinarea cancerului de san?

• Care sunt beneficiile si riscurile asociate acestor teste?


Citeste si despre:

Cand este timpul sa incheiati o relatie? Este sanatoasa guma de mestecat? Epiziotomia: cand este si cand nu este necesara Cand este nevoie de ochelari de citit? Ce este acupresura? Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ce este psoriazisul sever? Semne care indica ca dieta de slabire nu este sanatoasa Radioterapia salveaza vieti, iar cancerul este invins De ce este rasul cel mai bun medicament? Ce este cancerul gastrointestinal?