Artroscopia

Actualizat: 20 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Artroscopia este o investigatie invaziva care permite vizualizarea foarte buna a spatiului articular cu ajutorulul artroscopului. Artroscopul este format dintr-un endoscop cu fibra optica, instrument care se introduce direct in articulatie printr-o mica incizie subcutanata. Artroscopia ofera medicului posibilitatea de a inspecta suprafetele articulare si tesutul moale din jur: ligamentele si cartilajele.

Introducerea instrumentelor endoscopice permite nu numai examinarea in scop diagnostic a interiorului articulatiei, dar si tratarea leziunilor articulare sau indepartarea corpilor straini liberi din spatiul articular, fara a traumatiza sever tesuturile invecinate, cat si urmarirea evolutiei unei afectiuni articulare sau monitorizarea eficientei tratamentului. Artroscopia se aplica la nivelul articulatiilor mari, dar in principal la nivelul calcaiului, genunchiului si umarului. Se poate folosi pentru vizualizarea soldului, cotului sau articulatiei pumnului.

Se introduce in articulatie, printr-o mica incizie, un tub subtire prevazut cu o camera video si o sursa de lumina. Imaginile obtinute sunt marite si pot fi urmarite pe un monitor. De asemenea, sunt prelevate mostre de tesut pentru efectuarea biopsiei. Daca este folosita ca metoda terapeutica, va mai fi necesara introducerea prin mici incizii a unor instrumente suplimentare.

Ca si procedurile chirurgicale deschise, artroscopia ofera o buna vizualizare a articulatiei, insa spre deosebire de acestea prezinta urmatoarele beneficii:
- este mai putin traumatizanta fiind mai putin dureroasa;
- este mai ieftina;
- permite recuperarea rapida;
- poate fi efectuata in ambulator, fara sa necesite spitalizarea pacientului.

Scopul investigatiei

Artroscopia este un examen paraclinic:

De asemenea este o interventie chirurgicala miniinvaziva care permite tratarea problemelor articulare:

- indepartarea fragmentelor intraarticulare: fragmente osoase, depuneri de calciu sau pinteni ososi;
- repararea sau excizia partilor moi ale articulatiei (ligamente, tendoane, cartilagii);
- ligamentoplastia: taierea sau reapararea ligamentelor;
- excizia cicatricilor sau a sinovialei inflamate.
Leziunile articulare complexe vor fi remediate prin combinarea artroscopiei cu chirurgia deschisa.

Pregatirea pentru artroscopie

Artroscopia se poate realiza in ambulator. Este important sa se urmeze cu strictete instructiunile medicului: sa nu se manance sau bea nimic cu 8-12 ore inainte de interventia chirurgicala minim invaziva.

Medicul va fi informat despre:

Tehnica artroscopiei

Cum se realizeaza artroscopia?

Artroscopia va fi efectuata de catre un medic ortoped (specialist in chirurgia articulatiilor si sistemului osteo-muscular). Pacientul va fi rugat sa nu poarte bijuterii la nivelul articulatiei si sa imbrace un halat de spital. Inainte de artroscopie se va administra un sedativ usor si vor fi rase tegumentele din jurul articulatiei.

In cazul in care este necesara anestezia generala sau regionala, din echipa va face parte si un medic anestezist. In timpul anesteziei generale pacientul va dormi si i se vor monitoriza permanent functiile organelor vitale: pulsul, tensiunea arteriala si frecventa respiratiei.

Daca se apeleaza la anestezie locala, medicul anestezist va injecta un anestezic local in pielea din jurul articulatiei si in spatiul articular. Atat dupa anestezia generala, cat si dupa cea regionala bratul sau piciorul va ramane amortit un timp, iar persoana va fi relaxata si usor toropita.

In timpul operatiei

In cazul efectuarii anesteziei locale, inainte de efectuarea artroscopiei la nivelul pielii din jurul articulatiei pot aparea arsuri sau furnicaturi, iar miscarea artroscopului in articulatie poate fi perceputa de pacient ca o lovitura. De asemenea, mobilizarea articulatiei din timpul investigatiei poate fi perceputa ca smucitura.

Dupa anestezia regionala sau generala, membrul respectiv va fi amortit timp de cateva ore. Dupa artroscopie pot aparea dureri care vor fi calmate cu medicatie antalgica.

Riscuri

Comparativ cu operatia clasica, artroscopia prezinta riscuri foarte reduse de infectii postoperatorii sau modificari ale tesuturilor.

Dupa artroscopie

Medicul va fi contactat imediat daca:

Rezultate

Factorii ce pot modifica rezultatele testului

Factorii care pot modifica rezultatele artroscopiei sunt:

- radioscopie cu substanta de contrast cu 10 zile inainte de efectuarea artroscopiei;
- prezenta artritei.

De retinut!

Interventia chirurgicala minim invaziva realizata prin artroscopie necesita spitalizare de scurta durata si recuperare functionala mult mai rapida decat presupune chirurgia deschisa.

Artroscopia este contraindicata in urmatoarele situatii:

- rani sau infectii in vecinatatea articulatiei;
- anchiloza articulatiei produce rigiditatea articulatiei si poate fi cauzata de poliartrita reumatoida, un traumatism articular sau in urma unei inteventii chirurgicale;
- distrugerea articulatiei, ca de exemplu in formele severe de poliartirita reumatoida ;
- afectiune hematologica severa sau tratament cu medicamente anticoagulante.

Recuperarea completa va dura cateva saptamani sau chiar luni daca a avut loc o interventie chirurgicala extinsa. Se va prescrie medicatie antalgica si exercitii fizice sau kinetoterapie sub supravegherea unui terapeut. In functie de localizare, se vor purta mansete elastice, bandaje sau se vor folosi carje.

Normal

Intr-o articulatie normala, ligamentele sunt albe, cartilajul articular este
neted si alb

Patologic

Ligamentele si cartilajele articulare au aspect modificat:
- rasucirea, deplasarea sau pierderea de tesut moale articular (ligamentar
sau din cartilaje);
- aparitia unor chisti sau noduli;
- dovezi ale lezarii cartilajului sau suprafetelor articulare produse de
artrita;
- infectie.

Dupa realizarea artroscopiei, se poate urma tratament medicamentos sau chirurgical, cat si terapie fizicala de recuperare a functionalitatii articulatiei.

- durerea, umflarea (sau ambele) persista sau se agraveaza;
- inciziile operatorii sangereaza excesiv;
- membrul respectiv (gamba sau antebratul) devine rosiatic, dureros sau fierbinte (semne ale aparitiei tromboflebitei). Nu se va masa regiunea respectiva in cazul instalarii acestor semne;
- apar semne ale infectiei:

- durere care se accentueaza, edemul, inrosirea sau incalzirea regiunii respective;
- cordon rosietic care se extinde de la nivelul articulatiei;
- modificarea aspectului, culorii (verde - galben) sau cantitatii lichidului de dren;
- umflarea ganglionilor loco-regionali (de la nivelul gatului, axilei sau regiunii inghinale);
- febra sau frisoane fara o cauza aparenta.

Pot exista unele neplaceri in urma artroscopiei efectuate in scop diagnostic:

- o usoara umflatura a genunchiului;
- dureri legate de inflamatia locala. Aceste probleme sunt suportabile daca se administreaza tratamentul medicamentos corect.

Riscurile sunt minime si in cazul anesteziei, care de obicei este rahidiana si rareori generala. Oricum, chiar si anestezia generala este una de scurta durata. Extrem de rar, anestezia generala poate cauza moartea pacientului. Dupa artroscopia in scop terapeutic pot aparea hemoragii intrarticulare.

Riscul aparitei infectiei, al trombozei membrului, al lezarii nervilor sau spatiului articular este foarte mic.
Foarte rar poate aparea sindrom de compartiment (acesta este mai frecvent la nivelul gambei si al antebratului), in cazul in care sangerarea de la nivel muscular determina o presiune mare care comprima nervii si arterele. Sindromul de compartiment reprezinta o urgenta medicala care necesita tratament rapid deoarece pot aparea sechele ireversibile musculare, osoase sau ale altor tesuturi.

Bandajele si pansamentele vor fi pastrate curate si uscate si vor fi inlocuite imediat daca devin umede sau patate de sange. Parul ras din jurul articulatiei se va reface dupa 2 saptamani. Este fiziologic ca timp de o saptamana articulatia sa fie sensibila. Se vor cere medicului informatii privind sangerarea, drenajul sau edemul (umflarea) regiunii articulare.

In timpul interventiei, pacientul va sta in decubit dorsal (in pozitie culcata). Se va opri temporar circulatia sanguina cu ajutorul unei mansete gonflabile, pentru a diminua sangerarea in articulatie si pentru a se obtine astfel o buna vizualizare a spatiului articular.

Articulatia va fi dezinfectata si acoperita cu campuri (cearceafuri) sterile. Inainte de aplicarea mansetei elastice, membrul care va fi investigat va fi ridicat si infasurat intr-un bandaj elastic pentru a scadea fluxul sanguin. Se va efectua o mica incizie de 0.6 cm in vecinatatea articulatiei, se introduce in articulatie ser fiziologic care va facilita o buna vizualizare si se va introduce apoi artroscopul.

Pentru o buna vizualizare, pe tot parcursul investigatiei, articulatia va fi spalata cu solutie salina. Asistenta medicala va indoi si va intinde membrul respectiv astfel incat sa se obtina imagini ale articulatiei din diferite unghiuri.


In cazul in care se va interveni chirurgical, la nivelul articulatiei se vor face mai mult incizii, prin care se vor introduce instrumente suplimentare, iar articulatia va fi curatata permanent de sange si tesuturi. Pentru a diminua inflamatia sau durerea, se vor injecta intra-articular anestezice sau glucocorticoizi. Dupa terminarea interventiei, inciziile vor fi saturate. In functie de localizarea articulatiei se va realiza un bandaj sau se vor purta mansete elastice sau se vor folosi carje de sustinere.

Se recomanda ca dupa efectuarea artroscopiei articulatia sa fie pusa in repaus pentru cateva zile; condusul masinii este interzis in primele 24 de ore. Firele cu care s-au suturat inciziile vor fi indepartate dupa 7-10 zile.


Este posibil sa fie necesar realizarea unui bandaj voluminos compresiv, aplicarea unei pungi cu gheata sau ridicarea membrului respectiv pe o perna, pentru reducerea inflamatiei si a durerii sau folosirea unor analgezice pentru calmarea disconfortului articular.

Postoperator vor fi efectuate exercitii fizice pentru mentinerea mobilitatii articulatiei si vor fi limitate anumite miscari pe care le presupune activitatea cotidiana. Durata artroscopiei poate varia in functie de complexitatea interventiei de la 15 minute pana la o ora sau chiar mai mult.

- eventuale alergii medicamentoase, inclusiv la substantele anestezice;
- tratamentele medicamentoase urmate, in special cu anticoagulante orale sau cu aspirina;
- tulburari ale hemostazei, inclusiv trombozele venoase profunde (TVP);
- posibilitatea ca pacienta sa fie insarcinata;
- istoric de artrita sau anchiloza articulara. Leziunile produse de artrita ingreuneaza sau fac imposibila interventia artroscopica;
- radioscopia articulara cu substanta de contrast realizata cu 10 zile inaintea interventiei. Substanta de contrast poate produce inflamatie ingreunand artroscopia;
- infectie, artrita septica;
- istoric de fractura sau leziune articulara.


Inainte de artroscopie trebuie obtinut consimtamantul scris al pacientului, care poate purta discutii cu medicul privind procedura folosita, riscurile si beneficiile actului anestezico-chirurgical. De asemenea, inainte de efectuarea artroscopiei se vor realiza teste sanguine si de urina. Dupa efectuarea interventiei va fi nevoie de un insotitor adult care sa conduca pacientul acasa si sa-l supravegheze in urmatoarele 24 de ore.

Daca investigatia este necesara la nivelul genunchiului, gleznei sau soldului, medicul va informa pacientul ca dupa aceasta vor fi necesare utilizarea unor carje de sustinere, iar daca artroscopia se efectueza la nivelul pumnului, cotului sau umarului se va bandaja articulatia sau se vor purta mansete elastice.


Citeste si despre:

Ruptura de menisc Osteoartrita Catalogul national de programe de studii complementare Sindromul plicii sinoviale a genunchiului Osteocondrita disecanta a genunchiului Ultimele noutati din lumea imagisticii medicale, prezentate la Congresul National de Radiologie si Imagistica de la Eforie Nord Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Durerile de umar Leziuni ale meniscului de la nivelul articulatiei genunchiului Gonartroza - osteoartrita genunchiului Durerea in articulatia pumnului