Hipertensiunea creste riscul aparitiei bolilor si insuficientei renale

Actualizat: 26 Mai 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In Romania, aproximativ 40% din populatie este hipertensiva, in timp ce rata de control a tensiunii arteriale este de numai 18%. Prevalenta hipertensiunii arteriale in boala de rinichi diabetica poate sa ajunga pana la 96% la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 si macroalbuminurie. Drept raspuns la aceasta realitate alarmanta, compania Sanofi-Aventis a avut initiativa ca, in parteneriat cu Societatea Romana de Nefrologie si cu Grupul de Lucru pentru Hipertensiune Arteriala al Societatii Romane de Cardiologie, sa organizeze cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii (sarbatorita anual in data de 17 mai) o campanie nationala care atrage atentia asupra pericolului de dezvoltare a afectiunilor renale, provocate de hipertensiunea arteriala.

"Beneficiile cele mai mari ale tratamentului antihipertensiv se pot obtine daca acesta este inceput inaintea dezvoltarii unei afectari semnificative de organ tinta (inima, creier, rinichi). In relatia dintre HTA si rinichi, rinichiul poate fi atat "agresor", dar si "victima". In ultimul timp insa, rinichiul "victima" incepe sa reprezinte o problema majora de sanatate publica datorita prevalentei crescande a HTA si a diabetului zaharat, cauzele cele mai importante de boala cronica de rinichi. De aceea este necesara educarea, constientizarea si motivarea pacientului pentru screening-ul si monitorizarea tensiunii arteriale, in vederea detectarii la timp si prevenirii complicatiilor provocate de hipertensiune, cum sunt afectiunile renale", a explicat Prof. Dr. Adalbert Schiller, Presedinte al Societatii Romane de Nefrologie.

"Ultimele ghiduri (JNC 7) au introdus si boala cronica de rinichi (reflectata prin microalbuminurie si scaderea functiei renale) printre factorii majori de risc pentru boala cardiovasculara. Astazi este obligatoriu ca oricarei persoane diagnosticate cu HTA sa ii fie evaluata inima si efectuata o analiza a urinii (cu masurarea microalbuminuriei) si creatinina sanguina, in vederea evaluarii ratei de filtrare glomerulara (adica a functiei rinichiului) si depistarii precoce a bolii cronice de rinichi. Astfel putem continua sloganul zilei: Controlati HTA, protejati-va inima si rinichii si veti trai mult."

Prin intermediul acestei campanii, organizatorii doresc sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca hipertensiunea arteriala nediagnosticata si netratata la timp si corespunzator creste riscul aparitiei bolilor renale, care in stadii avansate pot duce la dializa sau transplant renal. Obiectivul principal este crearea unui parteneriat activ medic - pacient, prin oferirea de recomandari puternice si clare privind modificarea stilului de viata pentru obtinerea unui control optim al tensiunii arteriale pe termen lung, astfel incat sa poata fi prevenite complicatiile grave si decesele datorate hipertensiunii.

"Deoarece persoanele cu hipertensiune arteriala prezinta un risc mult mai ridicat de a dezvolta afectiuni renale, este important sa beneficieze de analize medicale de evaluare a functiei rinichiului, cum este testul de microalbuminurie. Efectuat din timp, acest test ajuta pacientii si medicii in ajustarea solutiilor de tratament pentru a preveni afectarea renala. Desi ghidurile recomanda controale anuale ale functiei rinichiului, in Romania astfel de analize nu sunt efectuate de regula decat in caz de internare. Obiectivul nostru este sa educam si sa responsabilizam atat pacientul, cat si medicul, in ceea ce priveste necesitatea controalelor medicale regulate pentru gestionarea corecta a hipertensiunii arteriale, inainte ca aceasta sa afecteze in mod semnificativ organele importante ale organismului, cum sunt inima si rinichii"
, a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical Sanofi-Aventis.

Despre hipertensiune


Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit ca hipertensiunea sau tensiunea arteriala crescuta reprezinta principala cauza de mortalitate cardiovasculara. Hipertensiunea poate produce accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienta cardiaca si renala.
TA trebuie redusa cel putin pana la valori de 140/90 mm Hg si chiar la valori mai mici, daca sunt bine tolerate, la toti hipertensivii. La diabetici si la pacientii cu risc inalt si foarte inalt (pacientii cu accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienta renala, proteinurie) TA tinta trebuie sa fie sub 130/80 mm Hg.

S-a dovedit ca o scadere de 2 mmHg a tensiunii arteriale conduce la o scadere cu 14% a riscului de accident vascular cerebral1. O scadere semnificativa a tensiunii arteriale, cum ar fi 5-10 mmHg, poate fi obtinuta prin reducerea sodiului (sarii) din alimentatie si prin reducerea greutatii corporale.
Hipertensiunea arteriala este o boala cronica, ce nu poate fi vindecata, dar poate fi controlata.

Hipertensiunea afecteaza aproximativ un miliard de persoane la nivel mondial (20% din populatia adulta) si se anticipeaza ca aceasta cifra va creste la 1,5 miliarde pana in anul 2025. Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai importante cauze de morbiditate si mortalitate prematura care pot fi prevenite in tarile dezvoltate, dar si in tarile in curs de dezvoltare.


Citeste si despre:

Bolile renale cronice Obezitatea si bolile din spatele acesteia Hipertensiunea arteriala secundara - ucigasul discret si tacut Boli asociate cu obezitatea Hipertensiunea - Valori crescute ale presiunii arteriale Insuficienta renala acuta Hipertensiunea arteriala maligna De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Hipertensiunea renovasculara – cauze si tratament Patru boli care iti pot afecta rinichii Tipuri de displazie renala si boala renala chistica Bolile cardiovasculare si impactul lor asupra sanatatii Hipertensiunea arteriala Agenezia renala: absenta rinichilor si consecintele sale Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica)