Patru boli care iti pot afecta rinichii

Actualizat: 22 August 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Atunci cand o persoana nu are grija sa bea suficienta apa, dar si cand mostenirea genetica nu o ajuta, exista riscul de a dezvolta o boala de rinichi. Totodata, afectiuni precum diabetul zaharat sau lupusul pot afecta rinichii. In cazul in care pacientul diagnosticat cu o boala cronica sufera de complicatii la nivelul rinichilor, viata ii este pusa in pericol, din cauza unei posibile aparitii a blocajului renal.

Principalele boli care pot afecta grav rinichii

• Diabetul zaharat.

Cauza principala a insuficientei renale este nefropatia diabetica, o boala de rinichi care apare la pacientii diagnosticati cu diabet zaharat.Aproape o treime dintre persoanele cu diabet zaharat dezvolta nefropatie, de aceea preventia este cel mai important lucru. Nu toti pacientii diagnosticati cu diabet zaharat dezvolta boli de rinichi.

Nefropatia diabetica este o complicatie grava a diabetului de tip 1 si a diabetului de tip 2. Se mai numeste si boala renala diabetica. Nefropatia diabetica afecteaza capacitatea rinichilor de a-si face munca obisnuita de a elimina deseurile si lichidele suplimentare din organism.

Cel mai bun mod de a preveni sau de a intarzia nefropatia diabetica este mentinerea unui stil de viata sanatos si gestionarea adecvata a diabetului si a hipertensiunii arteriale.De-a lungul multor ani, afectiunea afecteaza incet sistemul de filtrare delicat al rinichilor. Tratamentul precoce poate preveni sau incetini progresul bolii si poate reduce sansa de complicatii.

Simptome

In stadiile incipiente ale nefropatiei diabetice, cel mai probabil nu veti observa niciun semn sau simptom. In etapele ulterioare, semnele si simptomele pot include:
•valori tensionale necontrolate
•prezenta de proteine in urina
•umflarea picioarelor, gleznelor, mainilor sau ochilor
•nevoia crescuta de a urina
•nevoia redusa de insulina sau medicamente pentru diabet
•confuzie sau dificultate de concentrare
•dificultati de respiratie
•pierderea poftei de mancare
•greata si varsaturi
•prurit
•oboseala

Complicatii

Complicatiile nefropatiei diabetice se pot dezvolta treptat in luni sau ani. Acestea pot include:
•Retentie de lichide, care ar putea duce la umflarea bratelor si picioarelor, hipertensiune arteriala sau lichid in plamani (edem pulmonar)
•O crestere a nivelului de potasiu din sange (hiperkaliemie)
•Boli ale inimii si ale vaselor de sange (boala cardiovasculara), care ar putea duce la accident vascular cerebral
•Leziuni ale vaselor de sange ale tesutului sensibil la lumina din partea din spate a ochiului (retinopatie diabetica)
•Numar redus de globule rosii pentru transportul oxigenului (anemie)
•Rani la picioare, disfunctie erectila, diaree si alte probleme legate de deteriorarea nervilor si a vaselor de sange
•Tulburari osoase si minerale din cauza incapacitatii rinichilor de a mentine echilibrul corect al calciului si fosforului din sange

Prevenirea

Pentru a reduce riscul de a dezvolta nefropatie diabetica:
-Faceti screening anual.
-Trateaza-ti diabetul. Cu un tratament eficient al diabetului, puteti preveni sau amana nefropatia diabetica.
-Gestionati hipertensiunea arteriala sau alte afectiuni medicale. Daca aveti hipertensiune arteriala sau alte afectiuni care va cresc riscul de boala de rinichi, colaborati cu medicul dumneavoastra pentru a le controla.
-Urmati instructiunile privind medicamentele fara prescriptie medicala. Urmati instructiunile de pe pachetele de analgezice fara prescriptie medicala, cum ar fi aspirina si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi naproxenul (Aleve) si ibuprofenul (Advil, Motrin IB, altele). Pentru persoanele cu nefropatie diabetica, administrarea acestor tipuri de analgezice poate duce la afectarea rinichilor.
-Mentine o greutate sanatoasa. Daca aveti o greutate sanatoasa, lucrati pentru a o mentine fiind activ fizic in majoritatea zilelor saptamanii. Daca trebuie sa slabesti, discuta cu medicul despre strategiile de slabire, cum ar fi cresterea activitatii fizice zilnice si consumul de mai putine calorii.
-Evitati fumatul. Fumatul de tigara va poate afecta rinichii si poate inrautati leziunile renale existente. Daca sunteti fumator, discutati cu medicul dumneavoastra despre strategiile de renuntare la fumat. Grupurile de sprijin, consilierea si unele medicamente va pot ajuta sa va opriti. Totodata, trebuie specificat faptul ca, daca un pacient se afla in blocaj renal, acesta are nevoie urgenta de dializa. In lipsa dializei, unica sansa de supravietuire o reprezintatransplantul renal.

• Lupusul eritematos sistemic

Este o afectiune autoimuna, care poate afecta multiple organe, inclusiv rinichii.
Nefrita lupica este termenul medical utilizat atunci cand lupusul este cel care cauzeaza inflamatia rinichilor, impiedicandu-i pe acestia sa elimine in mod adecvat deseurile din sange sau sa controleze cantitatea de fluide din organism. Astfel, se pot strange cantitati mari de deseuri in sange, determinand astfel dezvoltarea edemului. Netratata, nefrita se poate solda cu afectarea permanenta a rinichilor sau cu aparitia insuficientei renale acute.

• Anorexia

Pacientii diagnosticati cu anorexie declansata pe sistem nervos au obiceiul de a manca extrem de putin, devenind in acest mod subponderali. Astfel, exista riscul ca acestia sa sufere de o lipsa de apa in organism, ceea ce poate declansa o boala cronica de rinichi. Acest risc este crescut in cazul pacientilor care utilizeaza tot felul de metode pentru a elimina si putinul pe care il mananca.

• Mielomul multiplu

Acest tip de cancer ataca plasma, celulele albe ale sangelui - cele care asigura protectia organismului in fata diferitor infectii. Celulele canceroase se aduna in oase, inlaturand celulele normale ale sangelui si cauzand complicatii, inclusiv in zona rinichilor.

Concluzie

Pentru a pastra functionalitatea normala a rinichiului, trebuie prevenita orice afectiune care poate afecta functia renala, la orice mic simptom trebuie sa va adresati medicului pentru investigatii si un tratament cat mai prompt pentru a evita complicatiile si pierderea completa a functiei renale.


Citeste si despre:

Boli renale ereditare 10 boli care nu pot fi vindecate astazi Bolile de colagen vasculare Efectele diabetului asupra organismului - bolile cardiovasculare Bolile sistemice determinate de infectiile orale Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi? Bolile cronice Dieta si bolile cardiovasculare Bolile renale (de rinichi) Dieta pentru sanatatea rinichilor