Obezitatea si bolile din spatele acesteia

Actualizat: 20 Decembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Obezitatea este o boala complexa, care este caracterizata prin cresterea greutatii corporale si care rezulta printr-o lipsa de corelare intre aportul caloric crescut si cheltuielile energetice.

In ultimii ani, in lume, obezitatea - factor major de risc pentru diabetul zaharat de tip 2 - a luat amploare, fiind astazi o adevarata pandemie.

Lipsa unei vieti echilibrate, mesele haotice si sedentarismul sunt principalii factori care duc la aparitia obezitatii. Pasul de la obezitate la diabet zaharat tip 2 de multe ori este extrem de mic.

In plus, obezitatea aduce cu sine o serie de alte afectiuni cu implicatii grave asupra sanatatii persoanei in cauza.

Principalele afectiuni cu care se asociaza obezitatea

Afectiuni cardiovasculare. Obezitatea este considerata un factor de risc major pentru boala coronariana si infarctul miocardic.

Astfel, o greutate corporala mai mare cu 20% decat valoarea considerata normala creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, in special la persoanele care au o cantitate mare de grasime la nivelul abdomenului.

Totodata, pacientii cu obezitate au un risc crescut de aparitie a hipertensiunii arteriale, precum si a insuficientei cardio-circulatorie si a trombofiliei.

SOPC sau sindromul ovarelor polichistice. O alta afectiune asociata cu obezitatea este sindromul de ovar polichistic. Cert este ca aproximativ 70% dintre femeile diagnosticate cu SOPC prezinta rezistenta la insulina.

Boala cronica de rinichi. Obezitatea poate determina boala cronica de rinichi, prin afectare renala directa sau, indirect, prin favorizarea aparitiei hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat.

Boala este caracterizata prin pierderea progresiva si, din pacate, ireversibila a functiei rinichilor, evoluand cu numeroase complicatii care afecteaza intreg organismul.

Boli metabolice. Obezitatea poate duce si la complicatii precum diabetul zaharat de tip 2, cresterea colesterolului si a trigliceridelor.

Afectiuni osoase. Din cauza greutatii peste limita admisa, pacientii obezi prezinta un risc crescut de a dezvolta coxartroza, gonartroza sau spondiloza lombara.

De asemenea, osteoartrita este o afectiune a incheieturilor, care afecteaza in general genunchii, soldurile si partea de jos a spatelui, de care sufera de cele mai multe ori persoanele supraponderale.

Totodata, pacientii supraponderali prezinta un risc ridicat de a dezvolta guta, o boala care afecteaza incheieturile si care este cauzata de nivelurile ridicate de acid uric din sange.

Guta este frecvent intalnita la persoanele supraponderale, iar riscul de aparitie a acestei afectiuni creste proportional cu greutatea.

Cancer. Anumite tipuri de cancer sunt asociate cu obezitatea. De exemplu, in cazul femeilor, printre aceste tipuri de cancer se numara cancerul uterin, cancerul vezicii biliare, cancerul ovarian, cancerul de san, cancerul laringian si cel de colon, iar la barbatii supraponderali creste riscul aparitiei cancerului colorectal.

Afectiuni tiroidiene. In cazul copiilor, obezitatea poate afecta si glanda tiroida, in felul acesta aparand o serie de complicatii grave.

Afectiuni digestive. Pe fondul obezitatii se pot dezvolta si anumite complicatii digestive precum steatoza hepatica si refluxul gastroesofagian.

Ideal ar fi sa poti preveni instalarea obezitatii, iar alimentatia cat mai sanatoasa si activitatea fizica sustinuta, intensa iti pot fi de un real ajutor in lupta cu kilogramele in plus.


Citeste si despre:

Bolile reumatice (reumatismul) Ce se poate ascunde in spatele senzatiilor pulsatile de la nivelul stomacului? Pastrarea sanatatii orale a copilului Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Beneficiile acupuncturii pentru sanatate Ce este si cum se manifesta boala Sever Tot ce trebuie stiut despre mielomeningocel Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Masuri de precautie pentru diminuarea consecintelor dizabilitatilor Cancerul endometrial Impactul tatuajelor asupra sanatatii Boala degenerativa a discului intervertebral Obezitatea la copii si sportul Cauzele obezitatii la barbati Obezitatea la copii