Ce este hernia ombilicala?

Actualizat: 26 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ombilicul copilului iese in evidenta cand plange? Nu este un motiv sa va alarmati. Este un semn clasic de hernie ombilicala – o afectiune comuna si lipsita de urmari grave.

Hernia ombilicala apare cand o parte a intestinului penetreaza printr-un punct slab al muschilor abdominali. Herniile ombilicale sunt foarte des intalnite la copii, dar pot sa apara si la adulti.

Cele mai multe hernii ombilicale se remit de la sine pana la varsta de un an, desi 10% dintre cei afectati necesita mai mult timp pentru a se vindeca. Pentru a preveni complicatiile, herniile ombilicale care nu s-au remis pana la varsta de patru ani sau cele care apar la adulti, necesita tratament chirurgical.

Simptome

Hernia ombilicala determina o protuberanta langa ombilic. Protuberanta poate avea de la 1-5 cm diametru.

Daca un copil prezinta hernie ombilicala, aceasta poate fi observata cand plange sau tuseste. Protuberanta poate sa dispara cand copilul este linistit sau cand sta intins pe spate.

Herniile ombilicale la copii sunt de obicei lipsite de durere. In schimb, cele care apar la adulti pot determina disconfort abdominal.

Cauze

In timpul sarcinii, cordonul ombilical trece printr-un orificiu mic prin muschii abdominali ai copilului. Acest orificiu se inchide in mod normal inainte de nastere. Daca muschii nu se unesc complet la mijloc, slabiciunea peretelui abdominal poate determina aparitia herniei ombilicale la nastere sau mai tarziu, de-a lungul vietii.

La adulti, presiunea abdominala prea mare poate fii cauza herniei ombilicale. Posibile cauze ale presiunii abdominale sunt:

- obezitatea;

- ridicarea de greutati;

- tusea;

- sarcini multiple;

- lichid in cavitatea abdominala (ascita).

Factori de risc

Herniile ombilicale apar cel mai frecvent la nou-nascuti – in special la prematuri si cei cu greutate mica la nastere. Nou-nascutii afro-americani se pare ca au riscuri mai mari sa faca hernie ombilicala. Apare cu frecventa egala la baieti si fete.

La adulti, obezitatea si sarcinile multiple pot creste riscul dezvoltarii unei hernii ombilicale.

Consult de specialitate

Daca un parinte suspecteaza o hernie ombilicala la copil, este indicat sa consulte un medic. Consultarea medicului trebuie facuta in regim de urgenta daca:

- copilul pare sa aiba durere;

- copilul incepe sa verse;

- protuberanta devine vizibila permanent sau se decoloreaza.

Aceleasi indicatii sunt si pentru adulti. Este recomandat sa se consulte medicul daca se observa o protuberanta langa ombilic. Solicitati ajutor medical de urgenta daca devine dureroasa sau sensibila la atingere. Diagnosticul si tratamentul prompt pot preveni aparitia complicatiilor.

Diagnostic

Diagnosticul de hernie ombilicala se stabileste in urma unui examen fizic. Uneori, testele de sange sau cele imagistice – ca ecografia abdominala sau radiografia - sunt facute pentru a evidentia eventualele complicatii.

Complicatii

Pentru copii, complicatiile herniei ombilicale sunt rare. Foarte rar tesutul abdominal care protuzioneaza devine incarcerat si nu mai poate fi impins inapoi in cavitatea abdominala.

Daca s-ar intampla acest lucru s-ar reduce vascularizatia intestinului incarcerat, ceea ce ar putea duce la dureri si distrugeri tisulare.
Adultii sunt mai predispusi la incarcerari sau obstructii intestinale. Este necesara interventia chirurgicala de urgenta pentru tratarea acestor complicatii.

Tratament

Majoritatea herniilor ombilicale se remit pana la varsta de un an. Medicul poate sa impinga protuberanta inapoi in abdomen, in timpul unui examen fizic.

La copii, interventia chirurgicala este rezervata herniilor mari sau dureroase sau celor care:

- cresc dupa varsta de 1-2 ani;

- nu dispar dupa varsta de 4 ani;

- apar incarcerari sau obstructii intestinale.

Pentru adulti, interventia chirurgicala este recomandata de rutina pentru a evita posibilele complicatii – in special daca hernia se mareste sau devine dureroasa.

In timpul interventiei se efectueaza o incizie mica la baza ombilicului. Tesutul herniat se reintroduce in cavitatea abdominala si orificiul din peretele abdominal este inchis. Majoritatea oamenilor pot merge acasa dupa cateva ore de la operatie si isi pot relua activitatile obisnuite dupa 2-4 saptamani. Recurentele apar foarte rar.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880

Citeste si despre:

Tot ce trebuie sa stim despre hernia dupa nasterea prin cezariana Aspecte importante despre operatia de hernie de disc Hernia sportivului Recuperarea dupa hernie de disc Recidiva in hernia de disc Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Hernia de disc - cauze, simptome, tratament Tot ce trebuie sa stii despre hernia inghinala Regim alimentar in boala de reflux gastroesofagian si hernia hiatala Hernia hiatala Hernia femurala