Curbare laterala patologica a coloanei vertebrale (rachisului).
Diferite tipuri de scolioza - Exista trei tipuri, de gravitate diversa.
- Atitudinile scoliotice sunt caracterizate printr-o curbare la dreapta sau la stanga a rachisului, vizibila in pozitia in picioare, care se corecteaza atunci cand subiectul se apleaca in fata. Ele sunt de cele mai multe ori cauzate de o inegalitate a lungimii gambelor, fenomen frecvent in cursul cresterii dar care mai poate persista si la varsta adulta. Atitudinile scoliotice necesita o supraveghere deosebita la subiectii aflati in perioada de crestere.
- Scoliozele antalgice, deosebit de dureroase, insotesc un lumbago sau o sciatica lombara. In principiu, ele se corecteaza atunci cand este tratata cauza lor, dar pot persista, chiar se pot transforma in scolioza adevarata, cu rotatia corpi lor vertebrali. Ele necesita deci o supraveghere regulata,
- Scoliozele adevarate, denumite si sco!ioze osoase sau scolioze structurale, se clasifica in trei categorii diferite. Scoliozele prin malformatii congenitale ale unei vertebre (doar jumatate dintr-o vertebra s-a dezvoltat) exista de la nastere si sunt adesea evolutive. Scoliozele prin deformatie dobandita a uneia sau mai multor vertebre (sechele ale unui morb al lui Polt, de exemplu) pot fi foarte importante. Scoliozele idiopatice, caracterizate printr-o rotatie a vertebrelor, debuteaza in copilarie si se agraveaza in timpul intregii perioade de crestere fara a antrena vreo durere.
Diagnostic - Acesta se pune pe baza examenului clinic, a unor masuratori facute asupra axului vertebral, masuratori realizate mai cu finete pe cliseele radiologice facute ulterior. Astfel, scolioza este definita prin sediul ei precis (dorsal, lombar) si prin marimea in grade a unghiului observat intre vertebre.
tratament - Curburile scoliotice trebuie sa fie masurate periodic. Daca ele sunt moderate, necesita gimnastica adecvata si tratament ortopedic (corset, gips).
Doar scoliozele evolutive sau de importanta trebuie operate dar, in masura posibilitatilor, nu inainte de sfarsitul cresterii osoase a rachisului. De cele mai multe ori, tratamentul consta, dupa ce s-au corectat cat mai bine curburile anormale, in sudarea vertebrelor atinse cu o grefa osoasa (artrodeza). Acest act operator, aproape intotdeauna asociat cu o osteosinteza posterioara si/sau anterioara (punerea unei placi sau a unei tije), permite indreptarea coloanei vertebrale, cu pretul totusi a unei oarecare redori. Lombostatele sunt de o mare utilitate pentru a trata anumite scolioze lombare care devin dureroase si evolutive la varsta adulta: alterarea discurilor intervertebrale, chiar compresia radacinilor nervoase sau a maduvei spinarii, avand drept consecinta complicatii neurologice grave.