Inhibitia TNF alfa la pacientii cu hepatita cronica virala C

Publicat: 06 Noiembrie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Hepatita virala C (HVC) se poate asocia cu o serie de manifestari extrahepatice, incluzand artrita, fibroza pulmonara, sindromul Sjogren, vasculita cutanata, glomerulonefrita, porfiria cutanea tarda, lichenul plan. Artrita poate fi simetrica, de tip reumatoid sau poate fi intermitenta afectand articulatiile mari (in aceasta situatie se asociaza frecvent cu crioglobulinemia).

Pe de alta parte, HCV este intalnita frecvent la pacienti cu diverse boli autoimune (la 0,6-5,4 % dintre pacientii cu poliartrita reumatoida; 10% din cei cu Sindrom Sjogren; 1-14% din cei cu lupus eritematos sistemic), mai frecvent decat prevalenta intalnita la populatia generala (2% in SUA, prevalente mai mari in Europa sudica).
Prezenta HVC ridica probleme legate de utilizarea medicamentelor imunosupresoare conventionale, precum si a riscului de hepatotoxicitate a acestora.

Siguranta administrarii medicamentelor anti TNF alfa la pacientii cu HVC nu este cunoscuta. Cu toate acestea blocarea TNF alfa ar putea fi benefica la pacientii cu HVC, deoarece TNF alfa este implicat in patogeneza fibrozei hepatice prin stimularea apoptozei. Doi pacienti, unul cu artrita psoriazica si altul cu spondilita anchilozanta au fost tratati cu agenti anti TNF alfa timp indelungat fara a se demonstra semne de reactivare a hepatitei sau de deteriorare a functiei hepatice.


Citeste si despre:

Includerea in tratamentul antiviral pentru hepatitele cronice Hepatita cronica cu virus B - cum se pune diagnosticul? Hepatita virala C (etiologie, simptome, factori de risc, mod de transmitere si algoritm de tratament) Hepatita B si noile ghiduri de tratament Hepatitele Fibroza hepatica - evolutie, complicatii si tratament Pancreatita cronica (Inflamatia cronica a pancreasului) Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Hepatita virala B Locuri cu risc de contactare a bolilor hepatice Hepatita - boala mainilor murdare Bolile induse de caldura 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei Cand sunt necesare suplimentele pentru ficat? Trucuri pentru a face fata zilelor caniculare