Locuri cu risc de contactare a bolilor hepatice

Actualizat: 14 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Hepatita C este prima cauza de cancer hepatic in Europa. Se estimeaza ca 500 de milioane de oameni din intreaga lume au hepatita cronica B sau C.

Desi aceasta cifra socanta este mai mare decat prevalenta infectiei HIV sau a cancerului, gradul de informare cu privire la aceasta afectiune este cu mult mai scazut, iar majoritatea celor infectati nu sunt constienti de acest lucru.

In Romania, datele statistice sunt alarmante. Astfel, doua milioane de romani traiesc cu virusul hepatitei B sau C. Multi dintre acestia nici nu stiu ca au virusul. Aproximativ jumatate din cei care au hepatita C si care urmeaza tratament desfasoara o viata cat de cat normala.

Virusul hepatitei B este de 50 pana la 100 de ori mai contagios decat HIV si, netratata, boala duce la ciroza, insuficienta hepatica sau cancer hepatic.

Hepatita B se transmite de la om la om, prin sange, saliva sau contact sexual neprotejat. Statistici alarmante arata ca, in cazul hepatitelor cronice, 30% din cei infectati cu virusul hepatitei B fac ciroza si 70% cancer.

Hepatita C este o boala infectioasa cauzata de infectia cu virus hepatic C, produsa in general prin contactul cu sange, preparate de sange sau secretiile persoanelor infectate.

In functie de virus (A, B, C, D, E, etc) hepatita se poate lua prin alimentatie, prin transfuzii de sange, transplant de organe, injectii, de la stomatolog sau pe cale sexuala, dar si din saloanele de infrumusetare.

Cai de transmitere a virusului hepatic B si C

Servicii cosmetice. Saloanele de infrumusetare reprezinta una dintre caile de transmitere. Cu toate ca sterilizarea instrumentelor este reglementata prin legi, din pacate acestea nu se respecta in toate saloanele.

Forfecuta, de exemplu, ar trebui dezinfectata, conform unui ordin al Ministerului Sanatatii din 2007, cu produse biocide - acele preparate care distrug orice organism daunator prin mijloace chimice sau biologice.

Cabinetele stomatologice. Daca dezinfectia cabinetului si a pieselor dupa fiecare pacient nu este realizata corect, riscul expunerii medicului si al viitorilor pacienti este mult mai ridicat.

Transfuzii de sange. Hepatita C se transmite prin expunerea la sange infectat. Concret, hepatita C este determinata de prezenta unui virus in sange, ceea ce inseamna ca pacientii care au intrat in contact cu sangele altcuiva infectat cu virusul hepatic C (VHC), este posibil sa fi contactat boala.

Exista cateva situatii generale care pot expune o persoana contactului cu sange care contine acest virus. Sunt mai expuse persoanele care se afla in urmatoare grupe de risc:

- Au suferit o transfuzie de sange inainte de iunie 1992
- S-au tatuat cu un ac sau cu tus contaminat
- Au utilizat cu o persoana infectata un aparat de ras, o periuta de dinti sau orice alt obiect.
- Au folosit ace contaminate la injectarea drogurilor.

Sex neprotejat. Riscul de a contacta hepatita C prin contact sexual este mai mare pentru persoanele cu parteneri sexuali multipli. Hepatita C se transmite rareori de la o mama infectata la nou-nascut sau intre membrii unei familii care locuiesc impreuna.

Totusi, daca mama este si HIV pozitiva, riscul transmiterii virusului hepatic C este mult mai mare.

Cei mai multi oameni nu pot sti sau suspecta infectia cu virusul hepatic C. De aceea, e nevoie sa se realizeze testele serologice: anticorpii anti-virus C si antigenul HBs (pentru hepatita B), disponibile in oricare laborator medical.


Citeste si despre:

Bolile gingiilor (gingivita si paradontopatia) Cele mai comune boli profesionale Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia) Beneficiile unui pahar de vin rosu Efectele asupra sanatatii ale expunerii prelungite la benzina Influenta poluarii asupra sanatatii Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina 3 beneficii ale testarii pentru bolile cu transmitere sexuala (BTS) Vaccinarea antihepatita B (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Diabetul pe intelesul tuturor Lista cu vaccinurile obligatorii si optionale Virusul hepatitei A poate supravietui timp de pana la 4 ore pe varfurile degetelor! Cum previi imbolnavirea Ce poate indica pruritul de la nivelul pieptului? Tuberculoza (TBC): simptome si tratament Hepatita virala C (etiologie, simptome, factori de risc, mod de transmitere si algoritm de tratament)