OMS nu considera ca gripa porcina a ajuns inca la stadiul de pandemie

Publicat: 28 Aprilie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis luni sa ridice nivelul de alerta la 4 din 6, corespunzator unei "cresteri semnificative" a riscului producerii unei pandemii, apreciind insa ca nu a fost atins stadiul de pandemie si acest lucru poate fi evitat, relateaza AFP.

"La recomandarea Comitetului de urgenta (al OMS), directoarea generala a decis (....) ca nivelul de alerta sa fie ridicat de la 3 la 4", a anuntat un inalt oficial al organizatiei, Keiji Fukuda, printr-o conferinta telefonica de la Geneva.

Potrivit lui, aceasta decizie este motivata prin faptul ca virusul se transmite de la om la om. "Desi suntem de parere ca a existat un pas semnificativ spre o pandemie, aceasta faza (de alerta, 4 - n.red.) nu inseamna ca am atins-o", a precizat el totusi.

"in acest stadiu, OMS nu considera ca pandemia este inevitabila", a adaugat el, precizand ca se poate vorbi despre o pandemie atunci cand nivelul de alerta este maxim, 6.

Situatia este insa grava si continua sa evolueze, potrivit directorului general adjunct interimar al OMS, care a avertizat ca "intr-o epoca in care oamenii calatoresc cu avionul foarte rapid in toata lumea, nu exista nicio regiune in care virusul sa nu poata ajunge".

Aceste avertizari ale OMS intervin in contextul in care in lume continua sa creasca numarul cazurilor de infectare, suspecte sau confirmate, afectand in special adultii tineri.

Pornit din Mexic, unde ar fi provocat moartea a 152 de persoane, noul virus H1N1 a ajuns si in Europa, Spania si Marea Britanie anuntand luni primele cazuri confirmate. Acest lucru a alimentat temerile in toata lumea, numeroase tari luand masuri pentru a evita propagarea.

Avand in vedere situatia, OMS si-a devansat cu o zi cea de-a doua reuniune a Comitetului de urgenta format din 15 experti internationali. La finalul reuniunii, responsabilul ONU a repetat ca OMS nu recomanda inca restrictii de calatorie. "Cu un virus raspandit... a inchide frontierele sau a restrange calatoriile nu ar avea mare efect", a comentat el.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste productia vaccinului, care s-ar putea dovedi crucial in caz de agravare a situatiei, Fukuda a anuntat ca OMS a fost invitata de experti sa ia "masuri pentru a facilita dezvoltarea" acestuia. Pana in prezent, organizatia a recomandat utilizarea unui antiviral, Tamiflu, din care dispune de cinci milioane de doze.

Declarandu-se ingrijorata, OMS avertizase sambata ca gripa porcina are "potential pandemic", avand o combinatie de gene inedita. Avertismentul a fost urmat de primele recomandari ale Comitetului de urgenta convocat de directoarea OMS Margaret Chan. Aceasta declarase ca situatia reprezinta o "urgenta in materie de sanatate publica pe plan international", determinand organizatia sa recomande "tuturor tarilor sa intensifice supravegherea tuturor cazurilor neobisnuite de boala similare unei gripe sau unei pneumonii grave".

Duminica, OMS avertizase de asemenea ca virisul poate suferi mutatii in orice moment, devenind "mult mai periculos".


Citeste si despre:

Gripa porcina virusul A H1N1 Gripa porcina ucide mai putin decat o gripa obisnuita. Dar isterizeaza mai mult. Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Gripa - cum separam mitul de adevar Copilul este bolnav. Se poate duce la scoala sau nu? Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece Boli cu transmitere sexuala De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 10 afectiuni sexuale neobisnuite 8 cele mai periculoase boli din istoria omenirii Beneficii si efecte adverse ale carnii de porc 5 afectiuni grave care nu prezinta simptome Tehnicile de reproducere asistata - ART 15 simptome de cancer ignorate de barbati Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al copiilor