Farmaciile si distribuitorii considera justa directionarea antiviralului Tamiflu catre spitale

Publicat: 04 Mai 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Farmaciile si distribuitorii de medicamente din Romania considera justa dispozitia ministrului Sanatatii, Ion Bazac, prin care antiviralul Tamiflu, eficient in tratarea gripei porcine, sa nu mai fie distribuit in circuit deschis, ci numai in spitale, pentru a putea fi utilizate in caz de necesitate.

"Situatia este una speciala si necesita masuri speciale, astfel incat in spitale sa existe stoc suficient de medicamente eficiente pentru cazurile ce ar putea aparea. Dispozitia ministrului este una corecta cu atat mai mult cu cat chiar producatorul antiviralului Tamiflu (eficient contra gripei porcine - n.r.), compania elvetiana Roche, a oprit distributia medicamentului catre farmaciile cu circuit deschis, pentru ca se afla in discutii cu autoritatile din toata lumea pentru a aproviziona mai intai unitatile sanitare. Pentru farmaciile cu circuit deschis, nu se poate vorbi despre pierderi din cauza ca antiviralele puternice vor fi directionate cu prioritate catre spitale, in conditiile in care, inainte de aceasta situatie, vanzarile de Tamiflu erau oricum destul de reduse", a precizat, pentru NewsIn, reprezentantul unui important lant de farmacii autohton.

In prezent, unele farmacii cu circuit deschis mai au in stoc Tamiflu si se confrunta cu solicitari destul de numeroase din partea populatiei. "Vanzarea antiviralului Tamiflu se face numai cu prescripitie medicala. Cine il vinde fara reteta, o face pe propria raspundere. Pentru gripa obisnuita, exista suficiente alte antivirale pe piata. Cazurile de gripa porcina se trateaza numai in spital, sub supraveghere medicala, iar cei care iau singuri Tamiflu, preventiv, trebuie sa stie ca nu este eficient ceea ce fac; practic, nu fac decat sa creasca rezistenta virusului", spun reprezentantii Colegiului Farmacistilor.

Distribuitorii de medicamente considera, la randul lor, justa dispozitia ca antiviralele eficiente contra gripei porcine sa fie directionate catre spitale. "in acest moment, cutiile cu Tamiflu si variantele sale reprezinta o rezerva nationala a fiecarei tari, care trebuie folosita in caz de necesitate. Romanii nu au de ce sa-si faca acasa stocuri de Tamiflu. De aceste medicamente este nevoie in spitale, pentru tratamentul bolnavilor ce ar putea sa apara.

Acasa, medicamentul este luat degeaba preventiv, iar cand ajungi sa fii confirmat drept caz de gripa porcina, tratamentul se face, oricum, numai in spital. Pentru celelalte forme gripa, exista destule alte antivirale eficiente pe piata si, oricum, acest tip de medicamente se administreaza numai dupa sfatul medicului. Altfel, din punct de vedere economic, noi nu avem nimic de pierdut, fie ca dam Tamiflu in spitale sau in farmaciile cu circuit deschis", afirma reprezentanti ai distribuitorilor de medicamente.

Roche Romania a anuntat, cu privire la medicamentul antiviral Tamiflu, ca acesta nu este un vaccin, ci un antiviral care se administreaza oral si ca acesta se elibereaza in farmacii numai pe baza de prescriptie medicala. "Medicamentul se administeraza numai dupa sfatul unui medic, in dozele recomandate de acesta si numai dupa ce s-a pus un diagnostic cert de gripa. Medicii sunt cei care decid oportunitatea inceperii tratamentului cu Tamiflu pentru fiecare pacient in parte, in functie de diagnonsticul de certitudine stabilit", precizeaza reprezenzantii companiei.

Pretul unei cutii de Tamiflu, care asigura tratamentul pentru cinci zile al unei persoane, este de aproximativ 70 de lei.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat, vineri seara, ca a dat dispozitie catre Agentia Nationala a Medicamentului ca antiviralele sa nu mai fie vandute in farmaciile cu circuit deschis, de acestea urmand sa se faca uz numai in spitale. "Medicamentele de acest fel, luate preventiv, nu au efect si, mai mult, cresc rezistenta virusului. Antiviralele se vor administra numai in spitale, unde exista stocuri suficiente pentru ca orice posibil caz sa fie tratat", a precizat, vineri seara, Bazac.

Centrul american pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) a anuntat vineri ca noul virus al gripei porcine ar putea fi mai putin virulent, dar s-ar putea raspandi pe o arie mai larga decat se credea anterior, relateaza Reuters, care prezinta o serie de scenarii posibile in continuare.

Pana in prezent, gripa porcina s-a manifestat la fel ca gripa de sezon si s-a raspandit in 16 tari, in majoritatea cazurilor prin persoane care au calatorit in Mexic.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca propagarea bolii nu poate fi stopata, dar nu planuieste sa declare o pandemie - o epidemie la nivel mondial provocata de o boala noua si grava.


Citeste si despre:

Tratamentul homeopat al alergiilor Nasterea in apa 10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii Copilul este bolnav. Se poate duce la scoala sau nu? Gripa Aviara #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Bauturile energizante: plusuri si minusuri Gripa porcina virusul A H1N1 Complicatiile insuficientei venoase superficiale Factori care pot modifica data de expirare a medicamentelor Pregateste-ti organismul pentru anotimpul racoros Hepatita Virala E
Cere sfatul medicului ×