Cum scapam de raceala si gripa

Actualizat: 09 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sunt cele mai populare boli, comune in randul celor cu un sistem imunitar slabit, copiilor si persoanelor in varsta.

Daca un copil raceste in medie de 6 pana la de 10 ori pe an, un adult poate avea intre 2 si 4 episoade de raceala in acest rastimp.

Stranut, durere in gat, congestie nazala, tuse, febra - toata lumea stie simptomele racelii si gripei. Efectele seamana, cauzele difera. La fel si modul cum le tratam.

Raceala sau gripa?

Cand vorbim despre dureri de cap, febra, tuse si secretii nazale, este destul de greu sa ne dam seama daca este raceala sau gripa.

Raceala se instaleaza treptat, de obicei, intr-o zi sau doua.

Cele mai frecvente simptome sunt stranutul, secretii nazale, tusea si senzatia de oboseala. Poate aparea si febra usoara. Durata obisnuita a racelii comune este de 3 pana la 4 zile, dar poate dura chiar si 10 pana la 14 zile.

Gripa este provocata de virusul gripal si te tintuieste la pat timp de o saptamana cu febra mare, de pana la 40 grade Celsius.

Simptomele comune care apar sunt durerile articulare si musculare, senzatia de durere in gat si dureri de cap severe. Febra poate dura pana la cinci zile, dar slabiciunea si oboseala pot persista timp de 2-3 saptamani.

Gripa poate imbraca si forme virulente, la nivel mondial existand zeci de mii de oameni care mor anual in urma complicatiilor gripei.

Important: Raceala si gripa sunt cauzate de virusuri diferite!

Cauzele racelii si ale gripei

Exista o varietate de virusuri care provoaca raceala si gripa. Sunt boli contagioase, pot fi luate prin apropierea de o persoana infestata, prin atingerea acesteia sau prin inhalarea aerului in urma unui stranut al bolnavului.

Cum poti preveni si ameliora raceala si gripa?

- Spala-te pe maini frecvent, pentru a reduce riscul infestarii cu bacterii si virusuri!

- Te poti vaccina impotriva gripei. Chiar daca nu poate garanta eficacitatea 100%, vaccinul te ajuta sa scapi mai usor de simptomele bolii si previne nedoritele complicatii. Alarmant este ca numarul deceselor din cauza complicatiilor gripei creste cu ordinul miilor de la an la an.

- Intareste-ti sistemul imunitar printr-un stil de viata sanatos, care presupune lipsa stresului, alimentatie sanatoasa (fructe si legume verzi si rosii), odihna (de la sapte pana la opt ore de somn), miscare fizica regulata (de minimum 3 ori pe saptamana) si suplimente cu vitamine si minerale (vitamina C, echinacea, aloe-vera, zincul si seleniul).

- Bea multe lichide! Cele mai potrivite sunt apa sau apa minerala, ceaiurile de fructe si sucuri naturale de fructe si legume. Consuma in cantitati reduse cafea, ceai negru si alcool si renunta la fumat, inclusiv la cel pasiv!

- Opteaza pentru tratamente naturale de raceala si gripa!

Laboratoarele Fiterman vin in sprijinul nostru cu GAMA Proimmunity, sub forma de sirop si de capsule.

Este vorba despre cea mai complexa formula pentru intarirea imunitatii, despre produse naturale fara coloranti, aromatizanti, conservanti sau indulcitori sintetici, cu actiune benefica garantata de amestecul urmatoarelor substante bioactive: complexul Propolis, Echinacea si Vitamina C, extract concentrat de soc si o forma organica de Zinc, usor absorbabila, care duce la buna functionare a sistemului imun.

Substantele bioactive utilizate in mod traditional duc la cresterea rezistentei organismului la infectii, au actiune antimicrobiana si antivirala si reduc inflamatiile.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cum scapi de durerile de cap fara medicamente 11 remedii pentru raceala si gripa pe care le poti face acasa Cum sa scapati de semnele ochilor obositi Tusea persistenta: ce afectiuni indica si cum se trateaza? Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Modalitati de mentinere a sanatatii pe timpul iernii 10 moduri prin care sa preveniti imbolnavirile cand calatoriti 3 sfaturi pentru cresterea imunitatii in sezonul rece Raceala si gripa: cum ne protejam in sezonul rece 7 moduri prin care sa va pastrati in forma pe timpul iernii Primavara ne ajuta sa ne intarim sistemul imunitar Tusea Cauze si remedii ale sforaitului Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar Diferenta dintre alergie si raceala Raceala necomplicata: administram sau nu antibiotice?