Companiile farmaceutice au inceput sa lucreze la un vaccin impotriva gripei porcine

Publicat: 29 Aprilie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Companiile farmaceutice au initiat actiunile pregatitoare dezvoltarii unui vaccin impotriva noului virus al gripei porcine, care a provocat moartea a circa 150 de persoane in Mexic si ameninta sa se transforme intr-o pandemie, relateaza Reuters.

Grupul elvetian Novartis AG anuntase marti ca a primit codul genetic al noii tulpini, ceea ce ii permite sa inceapa lucrul la vaccin. Grupul mai anuntase ca spera sa primeasca esantioane ale virusului in laboratoarele sale "in viitorul apropiat".

Totusi, cel mai probabil vor trece intre cinci si sase luni inainte ca un vaccin sa fie disponibil pe piata, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Centrele de Control si Prevenire a Bolilor din Statele Unite (CDC) au prelevat deja un esantion al virusului H1N1 care provoaca boala, au produs o tulpina slabita pentru un vaccin si o dezvolta, ceea ce marcheaza primul stadiu al procesului de productie a unui vaccin.

Esantioanele, care pot fi distribuite companiilor, trebuie cultivate in oua de gaina speciale, intr-un sistem de incubare despre care expertii sunt de acord ca este depasit. insa eventuale noi tehnologii, bazate pe culturi de celule, nu vor fi dezvoltate decat peste cativa ani.

Cel putin 20 de companii, pe langa Novartis, produc vaccinuri antigripale, inclusiv Sanofi-Aventis, GlaxoSmithKline, BaxterInternational, CSL din Australia si producatorul de spray nazal MedImmune, in prezent detinut de AstraZeneca.

In prezent, aceste companii produc vaccinuri impotriva gripei sezoniere, despre care specialistii spun ca nu vor impiedica raspandirea noului virus in lume, desi persoanele imunizate ar putea prezenta simptome mai blande.

Asa-numitul virus al gripei porcine este o varianta a virusului gripal uman H1N1, dar potrivit testelor, componentele H1N1 ale vaccinului impotriva gripei sezoniere nu protejeaza impotriva noului virus.

Una dintre principalele probleme cu care se confrunta companiile va fi sa produca vaccinul in cantitati suficiente, din rezerve limitate de substanta activa sau antigen. Companiile si autoritatile sanitare vor trebui sa decida si in ce masura sa se renunte la productia de vaccinuri impotriva gripei sezoniere in favoarea noului vaccin, un proces de elichilibru ce s-ar putea dovedi dificil.

O optiune pentru a produce vaccinul in cantitate mare este sa se foloseasca un adjuvant pentru a intensifica raspunsul imunitar al organismului si a reduce cantitatea de antigen necesara pentru fiecare doza. Glaxo, de exemplu, dezvoltase un vaccin impotriva virusului gripei aviare H5N1 folosind un adjuvant special care permite folosirea unei doze extrem de mici de substanta activa.


Citeste si despre:

MDMA (Ecstazy) Artrita tratata cu tratamente naturiste Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Gripa porcina virusul A H1N1 Gripa - cum separam mitul de adevar Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Emfizemul De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Vaccinul antigripal: mituri Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa Bronsita acuta - cauze, complicatii si tratament Raceala si gripa - simptome detaliate Cauzele bolii obstructive pulmonare la nefumatori Ghid practic de prevenire al racelii si gripei in acest sezon