Operatiile estetice pot fi insotite de numeroase riscuri, implica investitii consistente, multiple consultatii de specialitate si pot afecta stima de sine a pacientului pe termen lung.
In ciuda tuturor aceste impedimente, chirurgia plastica nu duce deloc lipsa de pacienti, adaptandu-se constant cerintelor de infrumusetare aflate in continua schimbare.
Chirurgii esteticieni din lumea intreaga isi supun pacientii chiar si unor operatii estetice mai putin cunoscute de publicul larg, aproape infricosatoare la prima vedere.
Liposuctia, operatia de marire a sanilor, blefaroplastia (corectia pleoapelor), abdominoplastia (indepartarea excesului de piele si grasime de la nivelul abdomenului inferior) si rinoplastia sunt cele mai populare operatii estetice la nivel mondial.
Standardele generale de frumusete au condus la o crestere globala a numarului de operatii estetice solicitate de pacienti, cu pana la 12% in perioada 2008-2014. Un sondaj de opinie efectuat de Societatea Americana de Chirurgie Plastica arata ca 20 din 20.000 de oameni recunosc ca au apelat la operatii estetice invazive sau non-invazive pentru a-si sterge ani buni de pe trup.
Unele interventii chirurgicale efectuate in anumite clinici de infrumusetare depasesc limitele imaginatiei.
1. Sutienul intern
O alternativa bizara la operatiile conventionale de ridicare a sanilor care si-au pierdut fermitatea, sutienul intern este o interventie chirurgicala prin care se urmareste redobandirea aspectului natural si tanar al bustului.
Procedura inventata de medicii israelieni a fost efectuata prima oara in anul 2009 intr-o clinica din Belgia. Operatia dureaza aproximativ 40 de minute, presupune admnistrarea unui analgezic local si implica introducerea unor cupe de silicon sub sani, sustinute de doua bretele din material dur legate de coastele dintre san si umeri cu suruburi din titan.
2. Implantul de mustata
Extrem de populara in Turcia este procedura numita implant de mustata, prin care se urmareste stimularea cresterii parului facial in zona buzei superioare. Chirurgul estetician preleveaza par din alte regiuni anatomice pentru a-l transplanta acolo unde pacientul isi doreste sa creasca un par facial bogat.
Chirurgii plasticieni sunt asaltati de cereri din partea barbatilor dornici de aceasta interventie. Dupa implant, pacientul nu trebuie sa se barbiereasca timp de 15 zile. In aproximativ 6 luni de la efectuarea procedurii, apar rezultatele finale.
3. Scurtarea degetelor de la picioare
Scurtarea degetelor de la picioare sau Interventia Cenusaresei, asa cum mai este numita, aceasta operatie estetica se adreseaza persoanelor rusinate de forma naturala a degetelor memebrelor inferioare. Interventia presupune indepartarea unor segmente de os de la acest nivel, ceea ce poate conduce desigur la un risc crescut de instalare a artritei. Efectele pe termen lung ale procedurii nu sunt cunoscute.
Interventia poate fi efectuata pentru scurtarea degetelor, subtierea acestora, indepartarea monturilor sau injectarea de grasime corporala in talpi, pentru un confort sporit in timpul mersului.
4. Liposculptura picioarelor
Un fel de liposuctie pentru membrele inferioare, liposculptura picioarelor elimina excesul de strat adipos de la nivelul gambelor. Odata ce grasimea este indepartata, chirurgul estetician poate remodela partea inferioara a piciorului conform dorintei pacientului.
Succesul procedurii poate fi compromis de gambele cu tesut muscular foarte bine dezvoltat (dimensiunea lor este data de muschi, nu de excesul de grasime).
5. Intinerirea scrotului
Intinerirea scrotului, numita si Tighten the Tackle, este o operatie estetica non-invaziva de intindere a pielii testiculelor, astfel incat sa devina mai estetice. Procedura foloseste laserul pentru indepartarea parului pubian, netezirea scrotului si corectarea culorii acestuia, conform dorintei exprimate de pacient.
Interventia de indepartare a parului dureaza aproximativ 45 de minute, iar intinderea scrotului si uniformizarea nuantei pielii de la acest nivel dureaza inca 25 de minute. Efectul este temporar (de aproximativ o luna de zile) si sunt necesare 6 sedinte pentru obtinerea rezultatelor vizate.
6. Corectarea lobilor auriculari
Lobii auriculari despicati (bilobati) in urma purtarii unor cercei grei pot fi reparati cu ajutorul microchirurgiei. Chirurgul plastician administreaza un analgezic local si aplica suturi foarte fine pentru reconstruirea fantei necesare suspendarii cerceilor. Timp de doua saptamani, pacientul poarta un fir neted in locul cercelului, pentru prevenirea inchiderii perforatiei.
Procesul de recuperare se extinde pe o perioada de doua saptamani, iar cicatricea dispare definitiv dupa cateva luni.
7. Operatia de slabit cu nitrogen
Operatiile estetice pentru pierderea in greutate nu sunt o noutate pentru nimeni, insa o anumita procedura de slabit iese cu siguranta in evidenta. Interventia presupune inghitirea unei pilule umplute cu gaz de nitrogen, iar specialistul foloseste un cateter pentru a umfla aceasta pilula in stomac exact ca pe un balon.
Balonul Obalan descris mai sus ramane in partea superioara a stomacului pacientului timp de 12 saptamani, ajutand creierul sa accepte obiceiuri alimentare mai sanatoase. Procedura promite pierderea a circa 10 kilograme in timpul tratamentului, iar balonul trebuie sa fie eliminat ulterior endoscopic.
8. Operatia de marire a gurii
Foarte populara in Asia, operatia de marire a gurii presupune efectuarea unor mici incizii pe partile laterale ale buzelor. Pacientii apeleaza la aceasta interventie pentru a avea un chip care pare mereu sa zambeasca.
9. Operatia de modificare a liniilor din palma
Pacientii superstitiosi au ajuns sa solicite chirurgilor plasticieni modificarea liniilor din palma, in speranta ca astfel isi pot schimba destinul. Interventia dureaza doar 15 minute, insa recuperarea dureaza pana la o luna.
10. Decaparea abdominala
Una dintre cele mai noi tehnici de liposuctie presupune eliminarea totala a grasimii abdominale, pentru obtinerea unui contur perfect al muschilor de la acest nivel. Procedura dureaza aproximativ 1-2 ore, insa recuperarea se extinde pe o perioada de cateva saptamani sau luni.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.