Tratamentul vergeturilor cu laser

Actualizat: 30 Ianuarie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oana Alexandra Baba
Consultant medical:

Dr. Oana Alexandra Baba
Medic Rezident Dermatovenerolog

Spitalul Judetean de Urgenta Cluj-Napoca

Ce sunt vergeturile


Vergeturile, cunoscute si sub denumirea de striae distensae sunt leziuni tegumentare comune, foarte frecvent intalnite, care se formeaza in urma ruperii fibrelor de colagen de la nivelul dermului. Acestea pot afecta atat femeile cat si barbatii, dar sunt mai frecvente la femei.

Desi sunt complet asimptomatice, aspectul estetic poate fi deseori deranjant, contribund la scaderea stimei de sine si a calitatii vietii indivizilor. Acest aspect a dus in ultimul timp la dezvoltarea multiplelor terapii in vederea combaterii vergeturilor.

Cum se manifesta

Modificarile cutanate vizibile apar cand pielea este supusa unei distensii mecanice rapide si puternice.

Astfel de situatii comune se intalnesc in perioada de crestere din timpul pubertatii, in sarcina sau fluctuatii de greutate bruste. Pot sa apara de asemenea in anumite afectiuni medicale precum sindromul Cushing sau in utilizarea de corticosteroizi.

Predispozitia pentru vergeturi variaza foarte mult de la persoana la persoana si poate fi influentata de bagajul genetic, de anumite dereglari hormonale, de calitatea individuala a colagenului, de alimentatie si de activitatea fizica.

De exemplu, in cazul femeilor insarcinate se pare ca printre factorii predictivi se numara varsta, istoricul familial de vergeturi pe timpul sarcinii, supraponderea atat inainte de sarcina cat si pe durata ei si greutatea crescuta a fatului. Zonele cel mai des afectate sunt coapsele, sanii, fesele, abdomenul si spatele.

Din momentul aparitiei lor, pana la stadiul definitiv, striae distensae trec prin doua faze. In prima faza acestea se numesc stria rubrae si sunt niste leziuni liniare, usor elevate, de culoare rosiatica. Din acest stadiu inflamator, in timp devin niste leziuni atrofice, albe-sidefii, subdenivelate si se numesc striae alba.

Tratament

Exista multiple posibilitati disponibile, atat tratamente topice cat si proceduri medicale, dar putine dintre acestea pot servi la tratamentul complet al acestei afectiuni.

Este important de retinut faptul ca vergeturile recent aparute, cele rosii, usor inflamate, raspund mai bine la tratament decat vergeturile vechi, care deja au devenit albe-sidefii. Acest lucru nu inseamna ca nu putem aborda si striae alba, insa rezultatele vor aparea dupa un timp mai indelungat si dupa mai multe incercari de a le trata.

Tratamentul cu laser CO2

Tratamentul cu laser CO2 pentru vergeturi este o metoda moderna si eficace, oferind rezultate foarte bune in reducerea aspectului neplacut al acestora. Procedura in sine este non-invaziva si implica o recuperare rapida, favorizand imbunatatirea calitatii pielii.

Tehnologia avansata a laserului CO2 permite crearea unor zone de regenerare a fibrelor de colagen, urmand ca acestea sa se formeze timp de pana la 6 saptamani post-procedural.

Tratamentul cu laser CO2 este recomandat pentru atenuarea atat a vergeturilor rosii, cat si a celor albe, adaptandu-se in functie de stadiul acestora pentru rezultate optime.

Aceasta procedura are avantajul unei recuperari rapide, permitand pacientilor sa revina rapid la activitatile obisnuite dupa procedura.

Rezultatele tratamentului cu laser CO2 pentru vergeturi pot varia, dar multi pacienti observa o imbunatatire semnificativa a aspectului pielii dupa o sedinta.

Se efectueaza in anestezie locala cu aplicarea unei creme anestezice si sunt necesare cateva sedinte pentru a observa imbunatatiri semnificative sau chiar disparitia vergeturilor. Este important sa planificati un consult impreuna cu medicul dumneavoastra dermatolog sau plastician pentru a stabili ce metoda vi se potriveste cel mai bine.

Preventie

Unele substante topice se pare ca ajuta in preventia dezvoltarii acestor leziuni. Trebuie mentionat faptul ca dovezile in acest sens sunt putine, iar rezultatele nu sunt garantate.

Cateva dintre aceste substante sunt preparatele ce contin: Centella, acid hialuronic, ulei de migdale. Multe studii au ajuns la concluzia ca tratamentele topice nu sunt eficiente, sau sunt prea putin eficiente .

In timp ce vergeturile din timpul sarcinii sau din timpul cresterii sunt destul de greu de prevenit, cel mai important in preventia acestora inafara situatiilor deja mentionate este atentia sporita acordata fluctuatiilor de greutate, intrucat acestea pot avea un impact negativ atat asupra sanatatii intregului organism, cat si asupra tegumentului .

Modificari in stilul de viata necesare pentru a evita aparitia vergeturilor:

Recomandarile in acest sens sunt comune, de preferat a se respecta pentru o viata armonioasa si sanatoasa in general.

Pe primul loc se afla o dieta echilibrata, care sa permita mentinerea unei greutati normale, cu un aport proportionat de proteine, glucide si lipide.

Hidratarea este un obcei foarte important si deseori neglijat. Prin acesta mentinem hidratarea si elasticitatea pielii.

Pe langa alimentatie, sportul joaca un rol cheie, prin tonifierea musculaturii si imbunatatirea aspectului pielii.

Concluzii

Vergeturile sunt o afectiune extrem de frecvent intalnita , care nu influenteaza in mod direct starea de sanatate a individului, insa pot avea un impact negativ asupra starii de spirit si a imaginii de sine.

Pentru a beneficia de un tratament eficient este important sa evaluam complet si corect aceasta afectiune, sa luam in calcul inclusiv aspectele legate de istoricul aparitie, tipul de vergeturi si calitatea pielii fiecarui individ in parte.

Nicio terapie nu trebuie sa creeze asteptari nerealiste, fiind un proces de lunga durata ce implica multa rabdare atat in partea medicului cat si a pacientilor.

Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5782435/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stretch-marks/diagnosis-treatment/drc-20351144


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Rejuvenarea pielii cu laser CO2 Cum putem invinge celulita? Solutii pentru cele mai rusinoase probleme ale barbatilor Liposuctia: riscuri si beneficii Frumusetea: intrebari si raspunsuri Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cicatricile Ce efecte are stilul de viata asupra pielii Mituri despre cicatrici Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta se poate face? Tratati naturist vergeturile