Pasii pentru o rutina de baza de ingrijire zilnica a pielii

Actualizat: 02 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere


Pielea dupa cum stim este cel mai mare organ al corpului, are multiple functii. Un aspect frumos al pielii iti creste stima de sine si te face sa te simti confortabil in pielea ta. De la produse de curatare la protectie solara, iata ghidul pentru incepatori pentru ingrijirea zilnica a pielii tale.

Vrei sa ai grija de pielea ta, dar pasirea intr-un magazin de frumusete – sau chiar pe culoarul de ingrijire a pielii al farmaciei – poate fi instantaneu coplesitor si nu intelegi de ce exista atat de multe produse?! Si nu stii ce ai putea allege sa fie potrivit pentru tine. Cu atat de multe produse care pretind ca va fac pielea sa arate ahh-mazing, este greu sa stiti care dintre ele aveti cu adevarat nevoie.

O rutina de ingrijire a pielii ar trebui cu adevarat adaptata in functie de tipul individual de piele al fiecarei persoane si de obiectivele acesteia. Pentru tineri, este vorba despre protejarea pielii de soare si poluare. Pentru cineva care este predispus la acnee, este vorba despre abordarea asta si tratarea acneii. Pentru cineva care are pielea mai matura, ar putea fi vorba despre prevenirea liniilor fine, a decolorarii si a altor semne de imbatranire.

Rutina pentru ingrijirea pielii

O rutina buna va poate ajuta pielea sa arate si sa se simta grozav, dar nu trebuie sa fie prea complicata. Iata care sunt pasii de baza pe care ii recomandam daca esti la inceput si cauti o rutina simpla.

1. Rutina de dimineata- De obicei, cred ca rutina noastra de dimineata ne protejeaza pielea si rutina noastra de noapte ca o repara. Este recomandat sa incepeti cu aceste trei produse dimineata:

• Demachiant: Chiar daca fata ta se simte curata dimineata, recomandam spalarea ei cu un demachiant bland, fara medicamente, care iti va curata pielea fara a o lasa prea uscata.

• Crema, ser sau ulei antioxidant: cautati ceva care contine antioxidanti precum vitaminele C sau E sau acidul ferulic. Studiile arata ca antioxidantii va pot hidrata si lumina pielea. De asemenea, ofera protectie impotriva moleculelor din mediul nostru (numite radicali liberi) care va pot deteriora pielea.

Crema de protectie solara: Folositi un produs cu cel putin SPF 30 pentru a va proteja pielea de radiatiile ultraviolete. Crema pe care ati pus-o la pasul anterior – sau corectorul sau fondul de ten pe care il veti pune in continuare – ar putea sa contina deja acest lucru. Daca nu, aplicati o protectie solara separata. Recomand o protectie solara cu oxid de fier, oxid de zinc sau dioxid de titan.
Dupa acesti pasi, esti gata sa te machiezi, daca asta face parte din rutina ta zilnica.

2. Rutina de seara- Noaptea, va concentrati pe curatarea si repararea pielii. Iata cum poti face asta:

• Demachiantul 1: Majoritatea demachiantelor nu ne vor indeparta tot machiajul, asa ca nu este o idee rea sa facem mai intai o demachiere superficial. Exista o serie de produse care pot indeparta machiajul, inclusiv servetelele, apa micelara sau balsamurile.

• Demachiant 2: Puteti folosi produsul de curatare bland pe care il utilizati dimineata sau unul diferit care este mai orientat catre tipul dumneavoastra de piele. Pielea predispusa la acnee s-ar putea descurca bine cu o spalare a fetei care contine acid salicilic sau peroxid de benzoil. Cineva care are 30 sau 40 de ani ar putea opta pentru ceva cu un acid alfa hidroxi, cum ar fi acidul glicolic, care lumineaza pielea si poate ajuta la pigmentare.

• Toner (optional): daca nu folositi un demachiant inainte de a va spala fata, stergerea ulterior cu un toner poate elimina orice murdarie suplimentara si machiaj pe care demachiantul dumneavoastra nu a indepartat. Recomandam aceasta optiune persoanelor care tind sa aib pielea mai grasa. Unele toner-uri sunt pe baza de alcool si pot indeparta uleiurile naturale de pe piele si pot duce la uscare sau iritare.

• Crema de noapte: ca pas final in rutina ta de noapte, aplica o crema pe baza de vitamina A pentru a ajuta la construirea de colagen nou si pentru a mentine pielea tanara. Recomandam unul care contine tretinoina, retinol sau adapalen. Daca iti usuca deloc pielea, poti adauga o crema hidratanta care contine ceramida sau acid hialuronic deasupra.

Alegerea produselor si a ingredientelor potrivite

Cand vine vorba de ingrijirea pielii, nu judeca calitatea unui produs dupa pretul sau - sau dupa afirmatiile facute pe eticheta. Se recomanda sa investesti in produse care contin ingrediente care sunt sustinute de studii stiintifice, precum cele mentionate mai sus in rutinele de dimineata si seara.

Produsele care va vor ajuta cu adevarat pielea nu vor fi intotdeauna cele mai scumpe, asadar nu va uitati la pret ci mai degraba la ingrediente.

Doar pentru ca ceva este foarte scump, asta nu inseamna ca iti va ajuta pielea. Si doar pentru ca ceva este natural nu inseamna ca nu poti fi alergic la el.

Deoarece multe produse de infrumusetare contin conservanti, substante chimice sau parfumuri care va pot irita sau usca pielea, este o idee buna sa introduceti produse noi pe rand. Daca aveti pielea sensibila, se recomanda sa utilizati un punct de produs de marimea unui bob de mazare in spatele urechii, de-a lungul maxilarului si sa asteptati o zi sau doua pentru a va asigura ca pielea nu reactioneaza inainte de a-l aplica pe toata fata, este un test pentru a vedea daca sunteti allergic la produsul respective, este usor de facut de catre dumneavoastra acasa.

Nu este vorba doar despre ceea ce iti pui pe fata

Este important sa retineti ca niciun produs de pe niciun raft nu va va oferi o piele fabuloasa si stralucitoare daca nu aveti grija de ea din interior spre exterior. La fel ca si restul corpului, pielea nu va fi la maxim daca nu dormi suficient (da, somnul de frumusete este un lucru real), gestionandu-ti stresul si urmand o dieta sanatoasa si complete.

De ce este importanta o buna ingrijire a pielii?

O buna ingrijire a pielii este importanta din urmatoarele motive:
• Iti ajuta pielea sa ramana in stare buna: eliminati celulele pielii pe tot parcursul zilei, asa ca este important sa va mentineti pielea stralucitoare si in stare buna. O rutina eficienta poate ajuta la prevenirea acneei, la tratarea ridurilor si la mentinerea pielii tale.

• Pielea ta va arata mai tanara: pe masura ce imbatranesti, celulele pielii tale se restaureaza mai incet, o fac sa arate mai uscata si mai putin stralucitoare. Utilizarea unei linii de ingrijire de calitate a pielii poate ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii, astfel incat corpul dumneavoastra sa le inlocuiasca cu celule mai noi, mai tinere.

• Prevenirea este mai usoara decat corectarea: prevenirea problemelor pielii este mai usoara – si mai putin costisitoare – decat incercarea de a le remedia in viitor.

• Increderea in sine va primi un impuls: cand pielea ta arata mai bine, te vei simti mai bine cu tine si vei avea mai multa incredere in tine.

Concluzii

In general, nu este nevoie sa ai o diploma in chimie pentru a-ti da seama ce rutina de ingrijire a pielii este cea mai buna pentru tine. Puteti avea un proces simplu, usor de retinut, care va ajuta sa va mentineti pielea curata, hidratata si protejata de soare.

In unele cazuri, dermatologul dumneavoastra va poate recomanda medicamente pe baza de reteta sau creme topice daca aveti o afectiune specifica, cum ar fi acneea chistica, asa ca asigurati-va ca discutati cu furnizorul de asistenta medicala despre orice simptome neobisnuite legate de piele pe care le puteti avea. Inainte de a aplica un produs nou pe intreaga suprafata, testati-l pe o suprafata mica si lasati sa actioneze astfel ca daca exista reactii adverse sa le sesizati inainte de a utiliza produsul in scopul dorit.

Bibliografie:
1. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-types-care
2. https://my.clevelandclinic.org/podcasts/health-essentials/how-to-start-a-skin-care-routine-with-dr-kiyanna-williams

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Citeste si despre:

Sindromul de oboseala cronica Sindromul Down - mongolismul Afectiuni comune ale picioarelor Ingrijirea pielii prin metode naturale Mituri despre ingrijirea pielii la barbati Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Informatii importante despre celulele stem in ingrijirea pielii 8 substante esentiale pentru ingrijirea pielii uscate 6 sfaturi de la experti despre ingrijirea pielii uscate iarna Ingrijirea pielii la barbati 10 greseli in ingrijirea pielii
Cere sfatul medicului ×