Chirurgia plastica intre mit si adevar

Actualizat: 10 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Oamenii au multe conceptii gresite sau perceptii simplificate si incorecte despre chirurgia plastica. Exista multe mituri care inconjoara chirurgia plastica.

Indiferent de situatie, trebuie constientizat faptul ca aceasta presupune o serie de interventii chirurgicale care implica atat riscuri, cat si beneficii. Ca atare, potentialii pacienti trebuie sa aiba asteptari realiste legate de acest domeniu.

Mit: chirurgia plastica este foarte scumpa

Avand in vedere progresele recente din domeniu, procedurile nu numai ca sunt mai sigure, dar si mai accesibile. Multe proceduri pot fi efectuate ambulatoriu, de catre chirurg. Acest lucru permite pacientilor sa renunte la cheltuielile implicate cu spitalizarea pentru mai multe zile.

Mit: chirurgia plastica se adreseaza doar femeilor

Concurenta este prezenta in majoritatea domeniilor. Toti oamenii sunt preocupati de aspectul lor. Astfel, procentul barbatilor care apeleaza la chirurgia plastica este in crestere. Remodelarea nasului si liposuctia sunt procedurile de top solicitate de catre persoanele de sex masculin care viziteaza un chirurg plastic.

Mit: chirurgia plastica lasa o multime de cicatrici vizibile

Datorita progreselor medicale, un numar crescut de proceduri implicate de chirurgia plastica pot fi efectuate cu o precizie ridicata, iar inciziile sunt din ce in ce mai mici, reducandu-se astfel vizibilitatea cicatricilor. In plus, multe dintre operatiile de acest gen implica proceduri endoscopice sau laparoscopice.

Chiar si in cazul chirurgiei deschise, inciziile chirurgicale sunt amplasate in zone in care o eventuala cicatrice ar putea fi mai greu de depistat.

Mit: interventiile chirurgicale plastice nu vor fi urmate de consult ulterior

Consultul ulterior este necesar pentru ca medicul sa evalueze daca interventia chirurgicala si recuperarea au decurs normal, iar procesul vindecarii este cel firesc.

Chirurgii specializati in chirurgie plastica au fost instruiti sa poata detecta semnele precoce ale eventualelor complicatii, care se pot ulterior agrava daca sunt lasate netratate. Daca pacientul nu revine la medic in timp util, nu pot fi detectate aceste potentiale probleme.

Mit: chirurgia plastica nu are limite in privinta schimbarii aspectului unei persoane

Chirurgii plastici sunt medici, nu magicieni. Amploarea schimbarii aspectului unei persoane va depinde de o serie de factori. De exemplu, o persoana supraponderala nu trebuie sa se astepte ca liposuctia sa ii rezolve problema in totalitate. Interventia chirurgicala nu poate substitui o nutritie adecvata, exercitiile fizice regulate si un stil de viata sanatos.

Mit: chirurgia plastica necestia anestezie generala

Nu toate procedurile chirurgiei plastice necesita anestezie generala. Multe dintre proceduri se pot face in urma unei combinatii dintre sedare si anestezie locala. Doar pacientul si medicul vor stabili, de comun acord, tipul de anestezie.

Anestezia locala cu sedare presupune amortirea locala a zonei care urmeaza sa fie tratata, iar apoi administrarea suplimentara de medicamente pentru sedare. Pacientul va fi totusi constient si va putea auzi si chiar sa raspunda la intrebarile si instructiunile medicului.


Citeste si despre:

Efectele asupra sanatatii ale materialelor plastice Esti un bun candidat pentru chirurgia plastica? Cat de periculos este sa reutilizati o sticla din plastic Operatiile plastice dupa slabirea drastica in greutate Recipientele din plastic - de ce sunt periculoase si cat de grav ne pot imbolnavi Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive Cat de mult ne afecteaza plasticul din jurul nostru? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 De ce nu este recomandat sa bei din sticla de plastic? Cat de periculos este plasticul pentru sanatatea noastra? Particulele de plastic din sange - un pericol asupra sanatatii umane Ce trebuie sa stiti despre operatiile estetice Top 10 suprafete unde 'se ascund' germenii de raceala si gripa Ce presupune chirurgia oro-dentara? Liposuctia (sub barbie)
Cere sfatul medicului ×