8 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre retinol

Actualizat: 22 Octombrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Retinolul este un derivat al vitaminei A, nutrient esential pentru mentinerea sanatatii pielii, dar si a aspectului sau tanar pana la varste cat mai inaintate.

Substanta accelereaza procesul regenerarii celulare si stimuleaza productia de colagen.

Medicii dermatologici recomanda retinolul pentru ameliorarea aspectului liniilor fine si prevenirea imbatranirii premature a pielii. Totodata, acest derivat al vitaminei A ajuta si la tratarea altor probleme cutanate, precum hiperpigmentarea sau negii.

Informatii utile despre folosirea retinolului

Inainte sa utilizati retinolul, respectiv produsele in care acesta este un ingredient principal, este recomandat sa cunoasteti toate informatiile esentiale despre aceasta substanta si formele in care ea poate fi folosita in ritualul zilnic de ingrijire a pielii.

1. Diferenta dintre retinoizii si retinol

Retinoizii se refera la forma vitaminei A eliberata doar cu prescriptie medicala, pentru aplicare topica. Acestia actioneaza ca agenti iritanti, care stimuleaza regenerarea celulelor cutanate. Retinoizii ofera rezultate excelente in ameliorarea aspectului liniilor fine si al ridurilor, deoarece imbunatatesc capacitatea pielii de a produce colagen.

O forma mai blanda a vitaminei A este retinolul, inclus in numeroase creme si geluri eliberate fara prescriptie medicala. Acesta poate fi utilizat in conditii de siguranta si de persoanele cu piele sensibila. Intrucat este o forma mai putin potenta a vitaminei A, retinolul nu este la fel de eficient in prevenirea si ascunderea semnelor de imbratranire, precum retinoizii.

2. Efectele retinoizilor

Printre cele mai intalnite efecte adverse ale retinoizilor se numara iritatiile, mai ales atunci cand aceste substante sunt folosite zilnic in cadrul ritualului de ingrijire a pielii. Daca aveti pielea sensibila, este recomandat sa incepeti cu aplicarea unei formule cu retinol, pentru a creste treptat toleranta tesutului cutanat la aceasta substanta.

Indiferent daca folositi un produs cu retinoizi recomandat de medicul dermatolog sau o crema obisnuita cu retinol, este important sa aplicati formula o singura data pe zi, seara, la 10 minute dupa ce ati curatat pielea cu o lotiune blanda purificatoare. Nu utilizati cosmetice care au in compozitie retinoizi sau retinol inainte sa va expuneti la razele soarelui, intrucat sensibilitatea pielii creste semnificativ.

Daca pielea se usuca sau prezinta portiuni descuamate dupa ce utilizati un tratament cu retinoizi sau retinol, este recomandat sa o folositi mai rar (o data la 2-3 seri) si sa aplicati o crema hidratanta cu acid hialuronic dupa circa 30 de minute de la folosirea retinolului. In cazul in care tesutul cutanat prezinta simptome precum inflamatiile, iritatiile sau durerea la atingere, renuntati la retinol si retinoizi o perioada.

3. Tratarea acneei cu retinol

Retinoizii pot fi eficienti in tratarea acneei si inlaturarea punctelor albe si negre, insa nu sunt recomandati pentru acneea chistica (nodulochistica). Retinoizii topici actioneaza prin prevenirea acumularii de sebum si impuritati la nivelul porilor. Daca acneea este usoara, o formula cu retinol este suficienta in tratarea simptomelor si reglarea productiei de sebum la nivelul pielii.

Pe de alta parte, daca este vorba despre acnee severa, un tratament cu medicamente orale pe baza de retinol va fi mai eficient. In aceasta situatie, medicul este singurul in masura sa prescrie substanta potrivita si doza corecta.

4. Indepartarea petelor cutanate

In afara de ameliorarea aspectului liniilor fine si tratarea acneei, retinolul si retinoizii ajuta si la indepartarea petelor cutanate. Hiperpigmentarea pielii, recunoscuta prin portiuni mici colorate maron, este cauzata de expunerea neprotejata la soare.

Cel mai popular tratament pentru aceasta problema dermatologica presupune utilizarea hidrochinonei, substanta care incetineste formarea pigmentului maroniu in epiderma. Puteti preveni aparitia petelor cutanate prin folosirea regulata a unei lotiuni de protectie solara.

5. Tratarea negilor

Negii, excrescente pe suprafata pielii cauzate de virusul papiloma uman, sunt de regula foarte dificil de tratat. Retinoizii stimuleaza sistemul imunitar in a lupta eficient cu virusul care produce negi. Acitretina, un retinoid oral, este prescrisa frecvent ca tratament pentru negii rezistenti la tratament. Totodata, retinoizii topici s-au dovedit eficienti in tratarea acestei probleme dermatologice.

6. Controlul psoriazisului

Retionoizii ajuta tesutul cutanat sa se dezvolte normal si sa isi regenereze celulele intr-un ritm echilibrat, reducand totodata inflamatiile de la acest nivel. Tocmai de aceea, aceste substante derivate din vitamina A sunt o optiune buna de tratament pentru pacientii diagnosticati cu psoriazis, afectiune caracterizata prin procese inflamatorii cronice si hiperproductia celulelor cutanate. Retinoizii ajuta la indepartarea portiunilor descuamate si a zonelor ingrosate de piele specifice psoriazisului.

7. Ingrijirea buzelor

Femeile preocupate de semnele de imbatranire vizibile pe suprafata buzelor pot utiliza rujuri si balsamuri care au in compozitie retinol. Acestea stimuleaza regenerarea celulelor de la acest nivel, iar retinolul are efect de exfoliere si reduce aspectul inestetic al liniilor fine si al ridurilor. Deoarece retinolul asista si productia de colagen, contribuie indirect la marirea volumului buzelor (afectat vizibil de inaintarea in varsta).

8. Precautii in folosirea retinolului

Produsele pe baza de retinol si retinoizi nu trebuie sa fie folosite de femeile insarcinate si de mamele care alapteaza. Peroxidul de benzoil si acizii alfa hidroxilati dezactiveaza retinoizii, de aceea este important sa nu folositi concomitent produse care au la baza aceste ingrediente.

Epilatul cu ceara poate cauza roseata excesiva pe o piele tratata cu formule pe baza de retinol si retinoizi. Dupa aceasta procedura de infrumusetare, asteptati cateva zile inainte sa folositi un tratament cu retinol si derivatii sai.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Frumusete din interior catre exterior Minune intr-un bol: salata de fructe Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii Top 5 sfaturi anti-imbatranire ale dermatologilor Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Defectele de nastere si dieta mamei Vitaminele sustin un mod de viata sanatos Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta Retinoizii - tipuri, beneficii si mod de utilizare Hipervitaminoza A