Litiaza biliara si complicatiile sale

Actualizat: 23 Octombrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati


Litiaza biliara reprezinta prezenta calculilor, popular vorbind a pietrelor, la nivelul vezicii biliare (colecist sau fiere) sau la nivelul cailor biliare.

Pietrele sunt formate din aglomerari cristalizate de colesterol, calciu sau alte saruri, iar ca dimensiuni pot varia de la cativa milimetri la cativa centimetri. In vezica biliara se depoziteaza si concentreaza un lichid numit bila ce are o culoare galben-verzuie, aceasta culoare fiind data de doi pigmenti numiti bilirubina si biliverdina.

Acesta este evacuat in duoden in timpul digestiei, ajutand la digerarea lipidelor si la buna functionare a tranzitului intestinal.

Cauze

Desi o cauza exacta nu este cunoscuta, se presupune ca formarea calculilor este determinata de prezenta in bila a unor cantitati excesive de colesterol sau bilirubina.

Principalii factori de risc care contribuie la formarea calculilor sunt:

- ereditatea;

- obezitatea;

- diabetul;

- alimentatia saraca in fibre si bogata in grasimi;

- unele medicamente hepatotoxice;

- boala intestinala inflamatorie;

- sarcinile multiple.

Semne si simptome

- durere brusc instalata in partea dreapta sub rebordul costal care dureaza intre 30 minute si 4 ore, ce iradiaza in umarul drept, in spate sau in piept;

- durerea poate fi insotita de greturi si varsaturi;

- poate aparea si durerea de cap;

-indigestia;

- balonarea si flatulenta;

- stare generala influentata (slabiciune, senzatie de lesin);

- frisonul, febra apar in general in cazul complicatiilor.

Investigatii

- ecografia abdominala este investigatia pentru diagnosticare;

- radiografia abdominala evidentiaza doar calculii ce contin calciu in compozitie;

- colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP) este o metoda folosita in cazuri speciale si are avantajul ca pe langa confirmarea diagnosticului poate evacua si calculi.

Evolutie si complicatii

Evolutia depinde de fiecare pacient in parte si poate fi o evolutie buna, fara a se ajunge la tratament chirurgical daca pacientul respecta un regim alimentar riguros, sau o evolutie nefavorabila pentru pacient ajungandu-se in unele situatii la complicatii grave.

Principalele complicatii sunt provocate de migrarea calculilor si de obstructia cailor biliare ducand astfel la colecistita acuta, ce reprezinta inflamatia vezicii biliare.

Angiocolita este si ea o complicatie destul de grava, ce consta in infectia bilei ca urmare a blocarii scurgerii sale.

O alta complicatie este pancreatita, ce reprezinta inflamatia pancreasului ca urmare a blocarii canalului comun de eliminare a bilei.

Tratament

La pacientii asimptomatici se va decide daca se va efectua sau nu colecistectomia (eliminarea pe cale chirurgicala a vezicii biliare), dar de obicei la aparitia primelor crize biliare se initiaza terapia medicamentoasa cu antispastice, antialgice, antiinflamatoare antiemetice si regim alimentar.

La pacientii simptomatici, care sunt predispusi la aparitia complicatiilor, se indica colecistectomia. Pot exista mici reactii postcolecistectomie, simptome cum ar fi: greata, jena dureroasa post-prandial (dupa masa), dar care se remit treptat.

In cazul pacientilor care refuza interventia chirurgicala sau atunci cand aceasta este contraindicata datorita altor patologii asociate se pot incerca tratamente de dizolvare a calculilor biliari.

Tratamentul de electie este cel chirurgical, fiind efectuat actualmente laparoscopic, adica fara a deschide abdomenul, ci introducand instrumentele prin mici orificii realizate la nivelul peretelui abdominal.

Un alt tratament utilizat frecvent la varstnici este cel medicamentos, care poat dizolva calculii, asociat sau nu cu litotritia (o tehnica noua de sfaramare a pietrelor prin ultrasunete).

In orice tratament efectuat exista riscuri si beneficii care tin atat de starea pacientului, cat si de personalul medical.

Principalele beneficii aduse pacientului dupa interventia chirugicala sunt:

- perioada scurta de recuperare (in medie 3-4 zile);

- disparitia crizelor biliare;

- in unele cazuri ajuta la scaderea kilogramelor in exces;

- permisiunea de a consuma alimente interzise, dar in cantitati mici si cu mare atentie;

- stoparea complicatiilor ce puteau surveni daca nu se intervenea chirurgical.

Riscurile operatiei pot fi:

• Riscuri minore, ce tin de conduita chirurgicala sau de pacient: reactiile postoperatorii cum ar fi: greturi, varsaturi, senzatie de ameteala, alergie la leucoplastul folosit pentru pansat sau la betadina, disconfort abdominal si durere care cedeaza de cele mai multe ori la analgezice.

• Riscuri majore, ce pot interveni in blocul operator sau postoperator: reactii alergice la substantele anestezice, scurgeri biliare, leziuni ale ductelor biliare, sangerare postoperatorie, iar in cazuri extreme infectia plagii.

Preventie si educatie

Evitarea factorilor declansatori ai crizei biliare reprezinta prima intentie pentru pacientii aflati in cauza.

Principalii factori declansatori sunt:

- mesele copioase si bogate in grasimi;
- alcoolul;
- fumatul;
- stresul;
- bauturile carbogazoase;
- cafeaua;
- alimentele colecistokinetice precum: smantana, oua, unt, maioneza, mustar, afumaturile, condimentele.

Regimul alimentar la persoanele cu litiaza biliara este considerat principala masura medicala, deoarece poate impedica declansarea crizei biliare si prevenirea complicatiilor.

Regimul trebuie urmat, deoarece:

-stopeaza cresterea calculilor daca este urmat corect;

- impiedica aparitia contractiilor peretilor vezicii biliare;

-impiedica aparitia ficatului gras;

-reduce numarul de simptome neplacute cum ar fi: gust amar, diaree, senzatie de greata;

-permite pacientului sa duca o viata normala, fara a fi necesara interventia chirurgicala.

Durata regimului difera in functie de pacient, dar de preferat ar fi sa se urmeze pe toata perioada simptomelor, iar pe termen lung sa se evite pe cat posibil alimentele care nu ii priesc, personalizandu-si dieta in functie de propriul organism.

Alimentele permise la pacietii cu litiaza biliara sunt:

- supele si ciorbele de legume, dar si cu carne de pui, vita etc.;

- legumele fierte sau preparate la gratar;

- piureuri de legume si fructe;

- lapte si branza degresate.

Concluzii

Fiecare pacient trebuie sa respecte regimul pentru a evita cat mai mult posibil crizele biliare, iar in cazul in care indicatia medicului este una chirurgicala sa recurga in siguranta la scoaterea vezicii biliare pentru ca se poate trai normal fara ea, doar sa evite excesele alimentare.


Citeste si despre:

Litiaza biliara (calculii biliari) Vezica biliara (colecistul): boli specifice Operatia vezicii biliare Colica biliara - simptome si tratament Scanarea HIDA in evaluarea functiei vezicii biliare Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Complicatiile litiazei biliare Cine prezinta risc de a dezvolta polipi biliari? Sindrom Mirizzi - complicatia unei patologii biliare cronice Cancerul veziculei biliare Afectiunile hapto-biliare pot fi prevenite prin cateva masuri