Colecistectomia

Publicat: 25 Noiembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Colecistectomia este o procedura chirurgicala care presupune eliminarea veziculei biliare (organ in forma de para localizat sub ficat, in partea dreapta, deasupra abdomenului).

Vezicula biliara colecteaza si stocheaza bila - lichid digestiv produs de ficat. Colecistectomia poate fi necesara daca o persoana manifesta dureri ca urmare a prezentei calculilor biliari, care obtureaza fluxul bilei.

Colecistectomia este o operatie usoara, cu un risc minor de complicatii. In cele mai multe dintre cazuri bolnavii se pot reintoarce acasa in aceeasi zi dupa colecistectomie.

Ce presupune colecistectomia

Colecistectomia presupune cel mai frecvent realizarea unor incizii in care se va introduce un instrument cu o camera video minuscula la un capat prin care se va vizualiza interiorul abdomenului, iar prin alte patru mici incizii se vor introduce instrumente chirurgicale speciale cu ajutorul carora se va elimina vezicula biliara.

Aceasta este colecistectomia laparoscopica. In unele cazuri, poate fi necesara o incizie mai mare realizata in partea dreapta a abdomenului superior, pentru eliminarea veziculei biliare. Aceasta se numeste colecistectomie deschisa.

Anatomie si fiziologie

Bila circula prin intermediul canalului cistic din vezicula biliara si ajunge in ductul hepatic de unde se formeaza canalul biliar comun. Canalul biliar comun va fi apoi golit in partea inferioara a intestinului subtire. Scopul principal al veziculei biliare este de a concentra si stoca bila.

Aceasta va elibera bila prin intermediul canalului biliar comun in intestinul subtire atunci cand sunt consumate alimente grase. Bila ajuta la digerarea alimentelor grase. Cu toate acestea, orice persoana poate trai fara vezicula biliara fara vreun disconfort.

Simptome si diagnostic

Printre persoanele predispuse la crize ale veziculei biliare sunt:
- femeile, in special cele cu varsta peste 40 de ani
- femeile care au nascut - riscul formarii calculilor biliari cresc cu fiecare sarcina
- excesul de greutate la barbati si femei
- cei care consuma canitati mari de produse lactate, grasimi animale si alimente prajite
- cele in familia carora exista deja antecedente de boli ale veziculei biliare.

Printre simptomele calculilor biliari se pot enumera
- greata,
- balonare,
- varsaturi sau febra,
- intoleranta la consumul de alimente grase,
- alte semne de infectie.

Manifestarile apar, de regula, dupa consumul de alimente grase, prajite sau mese bogate. Simptomele se pot repeta frecvent si pot fi neplacute.

Diagnosticul calculilor biliari se pune cu ajutorul unor teste speciale

- analize de sange
- cu ajutorul carora se poate detecta icterul sau eventualele cresteri ale enzimelor care apar ca rezultat al obstructiei fluxului biliar

- ecografie abdominala
- este utila pentru scanarea abdomenului in vederea depistarii calculilor biliari. Cu ajutorul acesteia se poate vedea prezenta, marimea si pozitia calculilor biliari, dimensiunea canalului biliar comun precum si grosimea peretelui veziculei biliare.

- cintigrafia radioizotopica (HIDA) - acest tip de scanare utilizeaza izotopi radioctivi pentru evaluarea functiei veziculei biliare.

Tratament chirurgical

- Indepartarea clasica a veziculei biliare se poate realiza prin colecistectomie deschisa, care presupune o incizie care se face in partea dreapta a abdomenului superior. Apoi va fi indepartata vezicula biliara, desprinzandu-se din structurile sale inconjuratoare.

Acest tip de interventie chirurgicala se realizeaza in cazurile dificile sau periculoase in care nu poate fi realizata o colecistectomiei laparoscopica, situatii ce implica dificultati de natura tehnica din cauza aderentelor abdomniale dense rezultate din interventiile chirurgicale anterioare, vezicula biliara inflamata sau atunci cand anatomia veziculei biliare nu este clar vizibila printr-un laparoscop.

Perioada de recuperare si internare in spital dureaza 4-5 zile. In unele cazuri, calculii biliari care obstructioneaza canalul biliar comun pot fi eliminati prin explorarea canalului biliar comun in urma interventiei chirurgicale deschise.

- Colecistectomia laparoscopica este interventia chirurgicala utilizata cel mai frecvent pentru ameliorarea problemelor veziculei biliare. Laparoscopul este un tub lung, care contine la un capat o sursa luminoasa cu o camera de luat vederi conectata la un ecran. Prin acest sistem chirurgul poate vizualiza abdomenul in timpul interventiei chirurgicale.

Inainte de operatie sunt recomandate antibiotice administrate intravenos pentru a se reduce rata infectiei. Dupa anestezie, in locul in care se vor face inciziile se va aplica o solutie antiseptica si se vor face mai multe incizii mici (3-4) in peretele abdominal. Se va introduce apoi un ac special in abdomen (ac Veress) pentru distensia abdomenului cu ajutorul gazelor de dioxid de carbon care va crea spatiul necesar pentru introducerea instrumentelor.

Laparoscopul si instrumentele laparoscopice lungi se vor introduce prin incizii abdominale. Intreaga operatiune va fi apoi realizata in timp ce chirurgul vizioneaza imaginea marita a organelor interne prin intermediul unui ecran. Vezicula biliara va fi desprinsa de structurile din jur. Canalul cistic care ataseaza vezicula biliara la canalul biliar comun va fi disecat si prins in mai multe clipsuri metalice.

In unele cazuri ar putea fi introdus un cateter mic prin canalul cistic pentru a se injecta substanta de contrast pentru a se putea vizualiza la radiografia cu raze x daca ar mai exista pietre care ar putea obtura canalul biliar comun. Daca sunt prezenti calculi in ductele biliare, acestia pot fi indepartati cu ajutorul explorarii laparoscopice a ductului biliar comn, prin deschiderea abdominala, sau prin colangiopancreatografie retrograda endoscopica.

Dupa ce canalul cistic este impartit, vezicula biliara va fi disecata si arterele mici care furnizeaza sangele la vezicula biliara (artera chistica) vor fi prinse cu clipsuri metalice. Vezicula biliara este apoi desprinsa de ficat si se va incerca evitarea deversarii bilei in cavitatea abdominala.

Complicatii

Incidenta complicatiilor dupa o colecistectomie este relativ scazuta si cuprinde:
- complicatii ale anesteziei generale
- sangerare postoperiatorie
- leziuni ale ductelor biliare sau arterei hepatice din partea dreapta
- scurgeri biliare
- infectia plagii
- leziuni la nivelul altor organe abdominale
- embolie pulmonara
- tromboza venoasa profunda
- infectii respiratorii sau urinare


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880

Citeste si despre:

Organe inutile Cancerul veziculei biliare Litiaza biliara - cauze si tratament Colecistita Dischinezia biliara Litiaza biliara (calculii biliari) Sustine organismul pentru un tonus optim si un nivel ridicat de energie Sucul de aronia — o minune a naturii cu zeci de beneficii pentru sanatate Diareea Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice Laparoscopia Colecistul Operatia vezicii biliare Ceaiurile din plante pot declansa tulburari ale ficatului si cailor biliare