Hemangiomul hepatic

Actualizat: 12 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Hemangiomul cavernos este cel mai frecvent neoplasm (tumora) benign a ficatului, care de cele mai multe ori este decelat intamplator, de regula atunci cand se efectueaza o manevra imagistica abdominala, pentru simptome fara legatura sau in timpul unei interventii chirurgicale.

Hemangioamele, de regula se intalnesc la femei in urma tratamentului cu anticonceptionale orale, prevalenta in populatia generala este cuprinsa intre 0,7-0,5%.
Hemangiomul se caracterizeaza printr-o leziune vasculara, care de obicei este asimptomatica si trebuie diferentiata de alte leziuni hepatice inlocuitoare de spatiu.

De obicei, diagnosticul de certitudine se realizeaza in urma efectuarii rezonantei magnetice nucleare sau prin tomografie computerizata amplificata prin contrast, scintigrafie cu hematii marcate sau angiografie hepatica. Biopsia cu ac subtire este uneori necesara pentru diagnosticul diferential al acestor leziuni si nu se asociaza cu un risc crescut de sangerare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tratament

Tratament

Hemangioamele cavernoase rareori necesita tratament. Ele trebuie indepartate numai daca sunt mari si produc un efect de masa (compresiune). Hemoragia este rara, iar transformarea maligna nu apare.


Citeste si despre:

Afectiunile hepatice Cancerul hepatic Chistul hidatic hepatic, boala cu multiple complicatii Tumorile hepatice Sindromul Kasabach - Merritt Durerea abdominala Semnele din nastere Ranile cronice Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Splina – localizare si patologii Terminologie in domeniul oncologiei Hemangioamele Ce boli pot ascunde sangerarile nazale? Informatii esentiale despre hemangioame Hamartomul - simptome, diagnostic, tratament Ce trebuie sa stim despre hemangiomul infantil?