Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ficatul este cel mai mare organ intern din organism, cu peste 500 de functii diferite, inclusiv: digestia, metabolismul, indepartarea toxinelor si stocarea nutrientilor. Daca ficatul nostru este nesanatos, acesta inhiba organismul sa functioneze corect, sa digere eficient alimentele si sa elimine toxinele din organism.
Boala se poate instala mai usor. Este important sa intelegem ce afecteaza sanatatea ficatului nostru si ce trebuie sa facem pentru a ne mentine ficatul in stare buna. Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp, avand un rol vital in numeroase procese fiziologice, inclusiv in metabolism si in detoxifierea sangelui.
Practic, mancarea ingerata trebuie prelucrata de catre ficat inainte de a fi distribuita in organism. In plus, ficatul produce anumite proteine importante pentru coagularea sangelui. De aceea, starea de sanatate a fiecaruia este direct legata de functionarea optima a ficatului.
Mai jos sunt moduri prin care ne daunam ficatului:
Consumul excesiv de alcool
Cand consumam alcool, ficatul isi deviaza energia pentru a transforma alcoolul intr-o substanta mai putin toxica, dar il lasa vulnerabil sa nu-si indeplineasca in mod adecvat celelalte functii critice. Alcoolul poate fi transformat in formaldehida, un produs secundar toxic care poate provoca inflamatia ficatului, moartea celulelor hepatice (alias, ciroza) si boala ficatului gras.
Consumul moderat de alcool este cheia pentru protejarea ficatului. In mod obisnuit, femeile pot bea maximum 1 bautura pe zi sau 5 bauturi pe saptamana, iar barbatii pot bea pana la 2 bauturi pe zi sau 8 pana la 10 bauturi pe saptamana. Consumul de alcool cu alimente este mai sigur decat consumul de alcool singur. Evitati consumul excesiv de alcool în sarbatori si in weekend, deoarece ficatul nu isi poate lua niciodata o vacanta si, prin urmare, nu isi poate permite daune suplimentare.
Etanolul din bauturile alcoolice este daunator ficatului. Atunci cand trebuie sa proceseze alcool, ficatul se concentreaza pe transformarea acestuia intr-o forma mai putin toxica, neglijand celelalte functii. Pe termen lung, acest fapt poate duce la un ficat gras sau la inflamatia ficatului si chiar la ciroza, care, mai departe, conduce la pierderea functiei hepatice.
Fumatul
Nicotina din tigari este la fel de nociva. Fumul de tigara contine peste o mie de tipuri de substante daunatoare, care pot produce deteriorarea ireversibila a organelor interne, inclusiv a ficatului. Aceste substante creeaza stresul oxidativ, care produce radicali liberi ce distrug celulele hepatice. Acest stres oxidativ determina, de asemenea, fibroza, un proces in care se dezvolta exces de tesut in ficat, similar cu tesutul cicatricial. De asemenea, aceste substante chimice toxice reduc in timp functia hepatica, astfel incat acesta devine mai putin eficient in indeplinirea rolului sau principal, acela de eliminare a toxinelor din organism.
Excesul de medicamente
Consumul de medicamente fara prescriptie medicala este foarte daunator ficatului, intrucat acesta poate ajunge ca, din cauza supradozajului, sa nu le mai poata descompune, diminuandu-se astfel capacitatea de a metaboliza substantele.
Antidepresivele, corticosteroizii si antialgicele pot provoca leziuni hepatice. Daunele pot ajunge pana la insuficienta hepatica completa. Acest lucru nu este valabil doar pentru medicamentele conventionale, ci si pentru suplimentele naturale sau plantele aromatice, intrucat si acestea pot fi daunatoare pentru ficat, daca sunt consumate in cantitati mari.
Multe medicamente sunt metabolizate de ficat. Medicamentele intravenoase pot transmite infectii precum hepatita B si C, ducand la boli hepatice cronice si posibil cancer hepatic. Ciupercile halucinogene contin substante chimice pe care ficatul nu le poate tolera, utilizarea frecventa a canabisului (denumita si marijuana) provoaca leziuni hepatice, mai ales daca este combinata cu alte medicamente care metabolizeaza ficatul si cu alti factori care dauneaza ficatului (adica, hepatita C, boala ficatului gras). Utilizarea zilnica a marijuanei va cauza cicatrici severe la nivelul ficatului si, in cele din urma, va provoca moartea permanenta a ficatului (alias, ciroza). Verificati doza prescrisa pentru fiecare medicament si nu depasitii doza maxima alocata pe zi. Incercati sa limitati utilizarea acestor medicamente pentru cat mai putin timp posibil, deoarece pot crea dependenta si pot duce cu usurinta la toxicitate hepatica.
Preferinta pentru alimente grase
Grasimile trans se gasesc in aproape toate alimentele ambalate si in produsele de patiserie. O dieta bogata in grasimi de acest tip favorizeaza aparitia obezitatii, ceea ce afecteaza ficatul. Grasimea tinde sa se acumuleze in jurul acestui organ, cauzand o afectiune cunoscuta sub numele de ficat gras. Obezitatea este de vina si pentru aparitia cirozei hepatice si a insuficientei hepatice.
Grasimile trans sunt derivate de la multe animale, cum ar fi consumul de carne de vita, carne de pasare, oua si produse lactate. Grasimile trans sunt create sii printr-un proces de hidrogenare care transforma uleiurile sanatoase in solide. Pe etichetele produselor alimentare, grasimile trans pot fi enumerate ca grasimi „partial hidrogenate”.
Ele se gasesc adesea in alimentele fast-food, in alimente gata preparate procesate si preambalate (adica produse de patiserie gata preparate, chipsuri, cereale, granola si batoane proteice) si margarina.
Ficatul dumneavoastra nu poate tolera in siguranta nicio cantitate de grasimi trans care cauzeaza cresterea zaharului din sange si a depozitelor de grasime pe ficat. De-a lungul timpului, aportul regulat de grasimi trans cauzeaza prea multa grasime in celulele hepatice. Celulele hepatice incep sa se umfle, provocand intarirea tesutului hepatic si cicatrice. Aceasta duce la moartea celulelor hepatice (a.k.a., ciroza). Grasimile trans atribuie, de asemenea, boli precum diabetul, bolile de inima, boala ficatului gras si dementa.
Noptile albe
Privarea de somn provoaca stres oxidativ la nivelul ficatului, dar si obezitate sau diabet, care sunt la fel de daunatoare ficatului. Somnul insuficient duce la deficiente ale circuitului sangvin in ficat, fapt care contribuie la scaderea rezistentei acestui organ. Ficatul persoanelor care duc lipsa de odihna nu prelucreaza grasimile in mod eficient.
Sedentarismul
Lipsa exercitiilor fizice favorizeaza obezitatea, care este daunatoare sanatatii ficatului. Prezenta acesteia poate duce la aparitia steatozei hepatice. In 80% dintre cazuri, aceasta nu da niciun simptom, dar netratata, poate duce la cancer hepatic.
Bea multa apa intre mese, dar nu in timpul meselor. Aportul in exces de apa in timp ce mananci in timp ce raneste digestia. Incercati sa beti cea mai mare parte a apei in timpul zilei, astfel incat sa nu suprasolicitati ficatul noaptea si, de asemenea, sa aveti nevoie sa urinati cand ar trebui, in schimb, dormind. Pastrati-va ficatul departe de pericol. Fara un ficat care functioneaza corect, toxinele se vor acumula in organism si vor fi daunatoare sanatatii noastre. Evitati bolile hepatice, cum ar fi cancerul hepatic, ciroza si boala hepatica grasa nealcoolica, urmand sfaturile noastre.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.