7 sfaturi importante pentru cei ce poarta aparate dentare

Actualizat: 09 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. George Ghidrai
Medic specialist medicina dentara

Generalitati


Daca purtati aparate dentare fixe sau intentionati sa incepeti un asemenea tratament, este important sa stiti in ce mod vi se va schimba viata si rutina zilnica.

Poate ca unele aspecte ale acestei noi incercari va vor deranja sau vi se vor parea greu de suportat.

Totusi, inainte de a decide ca totul este pierdut, ganditi-va ca, chiar daca pentru o perioada de timp va trebui sa evitati unele alimente sau sa va periati dintii mai des (la care se pot adauga si mici probleme de ordin estetic daca purtati aparate metalice), beneficiile finale vor fi pe termen lung.

Pe langa imbunatatirea considerabila a sanatatii dentare, un tratament cu aparate dentare condus corect va poate reda zambetul pe care vi l-ati dorit intotdeauna.

7 sfaturi extrem de utile care va pot usura viata atat timp cat purtati un aparat dentar

1. Consumati alimente de consistenta moale

Acest prim sfat poate fi util pe toata durata tratamentului dar este cu precadere important imediat dupa ce ati inceput sa purtati aparatul sau dupa ajustarile ce trebuie realizate periodic la cabinetul ortodontic care vi l-a confectionat.

Alimentele moi vor face masticatia mult mai confortabila, ceea ce va usura procesul de obisnuire cu noul aparat. Ca si sugestii, puteti incerca omlete, supe, paste, inghetata, iaurt si cate un “smoothie” ocazional.

2. Evitati anumite alimente

In paralel cu includerea alimentelor moi in dieta, este la fel de important sa eliminati anumite alimente care v-ar putea deteriora componentele aparatului dentar. Este indicat sa evitati in special muscarea alimentelor tari precum cojile de paine, merele, alunele, fisticul si alte alimente similare.

In afara acestora, medicul ortodont v-ar putea recomanda reducerea consumului de bauturi dulci. Chiar daca nu este nevoie sa le excludeti de tot din dieta, este bine sa va rezumati la un consum moderat al acestor bauturi.

3. Nu muscati pe obiecte nealimentare

Daca aveti obiceiul de a musca creioane sau pixuri cand va concentrati, eliminati-l cat mai repede. Daca consumul alimentelor tari poate deteriora aparatul dentar, muscarea pe obiecte nealimentare poate produce stricaciuni si mai mari.

Totodata, rosul unghiilor trebuie oprit imediat. Asemenea obiceiuri pot conduce la reparatii scumpe ale aparatului, care pot periclita rezultatul final sau prelungi durata tratamentului.

4. Periati-va dintii dupa fiecare masa

Daca purtati aparat dentar, nu mai este suficienta igienizarea dintilor de doar doua ori pe zi. Dupa fiecare masa sau chiar “snack”, folositi periuta si ata dentara pentru a va pastra dintii si componentele aparatului dentar cat mai curate.

Se stie ca persoanele care poarta aparate dentare prezinta un risc crescut de dezvoltare a cariilor si bolii gingivale. O igiena dentara corecta si regulata va reduce cu mult aceste riscuri.

Pentru ca rezultatele sa fie cat mai bune, asteptati aproximativ o ora dupa masa inainte de a va igieniza dintii. Este indicat sa folositi si o periuta interdentara pentru a curata cat mai bine intre elementele aparatului. Ata dentara este un alt element util care va poate ajuta sa ajungeti mai usor intre dinti si elementele aparatului precum si in spatiile interdentare.

5. Evitati produsele de albire a dintilor

Nu este indicat sa folositi nici un tratament de albire in timp ce purtati aparate dentare fixe. Produsele de albire vor actiona doar asupra portiunilor din dinte care nu sunt acoperite de elementele aparatului, in timp ce zonele acoperite de aparat nu isi vor modifica in nici un fel culoarea.

Rezultatul va fi aparitia unor dinti “patati”, cu zone mai albe alternand cu zone mai inchise la culoare, aspect ce cu siguranta nu veti dori sa-l observati in oglinda dupa ce aparatul a fost indepartat definitiv.

6. Verificati regulat aparatul dentar

Chiar daca sunteti extrem de atent(a) cu aparatul dentar, este totusi bine sa-l verificati periodic (in oglinda) pentru eventuale deteriorari cum ar fi fire rupte sau indoite sau alte probleme.

Daca observati orice deteriorare sau element care nu mai este la locul lui, anuntati imediat medicul dumneavoastra ortodont.
Acest ultim aspect este valabil si daca simtiti orice jena sau disconfort sau daca considerati ca aparatul preseaza brusc dintii cu o forta mai mare decat cea obisnuita.

7. Purtati la dumneavoastra o trusa de igienizat dintii

Dupa cum am amintit, in cazul in care purtati un aparat dentar este obligatoriu sa va curatati dintii si elementele aparatului dupa fiecare masa. Acest lucru ar putea crea anumite inconveniente, deoarece nu veti fi tot timpul acasa.

Este motivul pentru care, de obicei, medicul ortodont va va recomanda asamblarea unei mici truse de igienizare a dintilor pe care sa o aveti tot timpul la dumneavoastra cand nu sunteti acasa.

Pentru rezultate optime, este bine ca trusa sa contina periuta de dinti, pasta de dinti, periuta interdentara, ata dentara, apa de gura si un balsam de buze. In acest fel veti putea pastra curati atat dintii cat si aparatul dentar indiferent unde ati fi.

De obicei, un tratament cu aparate dentare se intinde pe o perioada cuprinsa intre 1 an si 2 ani. Aceste mici sfaturi sunt menite sa ofere tratamentului ortodontic sanse cat mai mari de reusita.


Citeste si despre:

Cand este recomandat sa porti aparat dentar Semnele care arata ca ai nevoie de un aparat dentar Aparatul dentar Tipuri de aparate dentare si situatiile in care sunt recomandate Aftele si sanatatea dentara Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Agenezia dentara - cauze, simptome si solutii pentru lipsa dintilor Albirea dentara – intre mit si realitate Greseli in periajul dentar Sensibilitatea dentara Eruptia dentara