Enurezisul nocturn, cauza a deficientelor comportamentale?

Actualizat: 20 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Incontinenta urinara se defineste ca o pierdere involuntara de urina, un termen sinomin ar fi cel de enurezis. Atunci cand pierderea de urina se produce noaptea in timpul somnului, se foloseste denumirea de enurezis nocturn.

A fost efectuat un studiu care sa arate rata prezentei unei afectiuni psihiatrice la copii cu enurezis.
In acest scop, timp de 2 ani un grup de 166 de copii (111 baieti, 55 fete) cu varste intre 5 si 16 ani, au fost consultati de medici pediatri, au facut analize si ecografii. Parintii copiilor au completat un formular cu 113 intrebari, legate de comportamentul micutilor. In urma acestui studiu au fost obtinute rezultatele:
97 de copii (58 la suta) au pierdut urina in timpul noptii, 45 dintre acestia au avut doar enurezis nocturn, fara alte simptome (enurezis nocturn monosimptomatic).
69 de copii au avut incontinenta urinara in timpul zilei, din care 59 au avut si incontinenta ziua dar si enurezis nocturn si 10 au avut numai incontinenta in timpul zilei.
23 de copii au fost considerati ca suferind de incontinenta urinara si la 36 de copii s-a constatat o dificultate/ezitare in golirea voluntara si completa a vezicii urinare (asa numita: Amanare a golirii vezicii).
Concluzia a fost ca diferitele subtipuri de enurezis se asociaza cu afectiuni psihiatrice si deficiente comportamentale.
Cea mai mare rata de asociere a problemelor psihiatrice cu incontinenta urinara a fost intalnita la grupul de copii care prezenta o ezitare in golirea voluntara si completa a vezicii urinare.


Citeste si despre:

Enurezisul nocturn primar (urinatul in pat) Enurezisul nocturn Ce este si cum se manifesta enurezisul? Incontinenta urinara in boala Parkinson Vezica urinara - mit si adevar Somnul si parasomniile Diabetul insipid Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Dissomniile si parasomniile Mictiunea frecventa - 6 cauze comune Apneea de somn (Sindromul de apnee in somn SAS) Vezica urinara si patologia neurologica ADHD Homeopatia - o metoda terapeutica medicala stiintifica Infectiile de tract urinar la femei - cistita acuta, cronica, interstitiala, radica, nonbacteriana, uretrita, bacteriuria asimptomatica
Cere sfatul medicului ×