Vitamina C din fructul de Acerola – cel mai puternic antioxidant

Actualizat: 08 Aprilie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Organismul uman nu este in masura sa sintetizeze Vitamina C, cu toate ca aceasta este indispensabila pentru biosinteza colagenului, vaselor de sange, cartilajelor, muschilor si tesutului epitelial, protejeaza impotriva efectelor nocive cauzate de: radicali liberi, substante chimice toxice si de poluanti precum fumul de tigara.

Vitamina C este solubila in apa si se gaseste in fructe (portocale, capsuni, fructe de kiwi) si legume (ardei grasi, broccoli, kale si spanac).

Stiati ca?

Cea mai bogata sursa de vitamina C este Acerola (visina tropicala)? Fructul de Acerola contine cu 30 de ori mai multa vitamina C decat portocala.

Lamaile si portocalele au 53mg/100g, macesele si coacazele au o concentratie de 426 mg/100 de g, iar 100g de acerola contine de la 1500mg pana la 5000 mg de vitamina C.

Acerola este unul dintre fructele care contine peste 150 de fitonutrienti. Acest super-aliment este diferit deoarece contine un complexul de: bioflavonoide, tirozinaza, rutina, ascorbinogen si altele.

Studiile arata ca asocierea vitaminei C cu bioflavonoide are efect antioxidant puternic, totodata, protejand oxidarea vitaminei C in organism si contribuind la absorbtia superioara a acesteia.

Doza zilnica recomandata pentru vitamina C este de 90 mg pentru barbati, 75 mg pentru femei, 85 mg femei insarcinate, 120 mg femei care alapteaza. Corpul uman poate metaboliza aproximativ 200-250 mg de vitamina C pe zi.

Vitamina C (in asociere cu Bioflavonoidele) este recomandata pentru numeroasele sale beneficii:

1. Antioxidant puternic

Intareste sistemul natural de aparare al organismului, protejand celulele de radicali liberi.

Atunci cand se acumuleaza radicalii liberi, acestia pot promova stresul oxidativ, aflat la baza numeroaselor boli cronice.
Conform studiilor, consumarea vitaminei C creste nivelul antioxidant al sangelui cu pana la 30%.
Tot studiile au demonstrat ca fumatorii si cei expusi fumului de tigara au deficit de vitamina C, necesarul acestora fiind de 35 mg mai multa decat nefumatorii.
Fumul de tigara stimuleaza productia de radicali liberi in organism, cauzand imbatranire tegumentara prematura, bolii de inima si chiar cancer.

2. Incetineste imbatranirea prematura a pielii

Imbatranirea epiteliala este accelerata de factori precum expunerea excesiva la soare, fumat, mediu poluant si stres. Fara vitamina C, productia de colagen incetineste, facand pielea mai sensibila la riduri si vanatai.

Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica realizat pe 4025 de femei cu varsta cuprinsa intre 40-74 ani, a constatat ca aporturile mai mari de vitamina C au fost asociate cu o probabilitate mai scazuta de aspect ridat si uscat al pielii.

De asemenea, studiile au aratat ca administrarea de vitamina C creste productia de colagen, amelioreaza petele intunecate si poate scurta timpul de vindecare a ranilor.

3. Protejeaza inima si lupta impotriva tensiunii arteriale crescute

Studiile au demonstrat ca vitamina C contribuie la dilatarea vaselor de sange si previne afectiuni precum: angina pectorala, atacul de cord, accidentul vascular cerebral si tensiunea arteriala. 29 de studii efectuate pe adultii cu tensiune arteriala ridicata au constatat ca suplimentele de vitamina C au redus presiunea arteriala sistolica cu 4,85 mmHg si tensiunea arteriala diastolica cu 1,67 mmHg, in medie.

4. Ajuta la prevenirea deficientelor de fier

Fierul este un nutrient important cu o varietate de functii in organism, fiind esential pentru transportul oxigenului in organism.
Suplimentele cu vitamina C ajuta la imbunatatirea absorbtiei fierului din dieta, util mai ales pentru persoanele vegetariene, care evita carnea - o sursa majora de fier.

Doar consumand 100mg de vitamina C, absorbtia de fier creste cu 67%.

5. Imbunatateste imunitatea

Vitamina C ajuta la imbunatatirea producerii de globule albe, limfocite si fagocite, care protejeaza organismul impotriva infectiilor.
Studiile au demonstrat ca Vitamina C reduce severitatea racelii si timpul de recuperare cu 8% la adulti si 14% la copii.

6. Protejeaza sistemul nervos

S-a dovedit ca aportul ridicat de vitamina C din alimente sau suplimente are un efect protector asupra cognitiei si memoriei.

Un studiu recent a demonstrat ca vitamina C este benefica persoanelor al caror sistem imunitar a fost slabit din cauza stresului si al viciilor, Vitamina C ajuta la sinteza hormonilor stresului, cum ar fi adrenalina si noradrenalina. Intrucat vitamina C este primul nutrient pe care organismul consumatorilor de alcool, fumatorilor si al celor care sufera de obezitate, il epuizeaza.

8. Protejeaza impotriva afectiunilor oculare si gingivare

Vitamina C reduce riscul de boli oculare precum cataracta si degenerarea maculara legata de varsta, dar si sangerari gingivale.

S-a observat ca doar 10%-20% dintre adulti consuma cantitatea optima de vitamina C, majoritatea evitand cele noua portii recomandate de fructe si legume ce le-ar putea asigura necesarul zilnic. Administrarea unui supliment alimentar de vitamina C o data pe zi este suficient organismului uman.

Acerola C 500 mg + bioflavonoide de la Cosmo Pharm este recomandata:

• pentru efectul anti-aging, antioxidant, lupta cu imbatranirea prematura, diabet, cancer;
• in imunitate scazuta, boli infectioase, viroze respiratorii, raceli, gripe, alergii, astm;
• in boli cardiovasculare;
• in afectiuni ale ochilor;
• in depresie, anxietate, astenie, oboseala cronica, apatie;
• in crestere si dezvoltare deficitara.

Cosmo Pharm(R) iti aduce Sanatate din Natura!(R)

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Esti predispus la diabet de tip 2? Programul national de diabet zaharat Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba) Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat Berberina, un ajutor natural pentru echilibru metabolic si sanatate Diabetul si exercitiile fizice Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational Diabetul si menopauza, o dubla provocare Consumul de alcool si diabetul zaharat Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului