Sarcina, nasterea si maternitatea influenteaza major starea de sanatate a unei femei.
Pe de o parte, sunt factori de risc pentru anumite afectiuni, iar pe de alta parte pot avea chiar rol protector impotriva altor boli.
Schimbarile aduse de aducerea pe lume a unui copil nu se reflecta doar in modul de viata al unei femei, ci si in transformarile care se petrec in organismul acesteia.
Dupa sarcina si nastere, sanatatea femeilor este influentata in ambele extreme, sub mai multe aspecte evidentiate de expertii medicali de-a lungul timpului.
Nasterea si depresia
Tulburarile emotionale sunt firesti in perioada imediat urmatoare dupa nastere, concretizate in simptome precum plansul nejustificat, modificari in apetitul alimentar, tulburarile de somn sau temerile de a nu face fata noului rol de parinte. Pana la 80% din proaspetele mame traverseaza aceste transformari, care trec de obicei de la sine in cateva saptamani.
Insa cand simptomele amintite persista mai mult de o luna, poate fi vorba despre depresia post-natala, de care sufera circa 10% dintre femei. Cauzele acestei afectiuni sunt oscilatiile hormonale aparute dupa nastere, oboseala accentuata, imaginea de sine modificata si lipsa sprijinului din partea partenerului de viata si a familiei. Depresia post-natala este o afectiune psihica grava, ce necesita tratament de specialitate.
Nasterea si riscul de cancer
Femeile fara copii sau cele care au nascut prima oara dupa varsta de 30 de ani sunt predispuse unui risc mai mare de cancer mamar, comparativ cu mamele care au adus pe lume un copil mai devreme. Sarcina reduce expunerea unei femei la hormonii produsi de ovare in timpul ciclului menstrual, iar cum tesutul mamar este foarte sensibil in fata acestor hormoni, poate fi afectat de actiunea acestora printr-o expunere mai mare in timpul vietii.
Totodata, nasterile diminueaza riscul de cancer ovarian. In timpul sarcinii si alaptarii, ovulele nu mai sunt eliminate din ovare. La nivel molecular, in timpul fiecarei ovulatii, ovarele sunt supuse unei presiuni sporite, suportand ulterior efortul de regenerare. Astfel, o pauza de la acest proces solicitant reduce riscul accidentelor genetice de la nivel ovarian, care pot declansa cancerul.
Nasterea si randamentul cerebral
Cercetatorii au observat ca, dupa nastere, anumite regiuni cerebrale ale proaspetelor mame cresc in dimensiuni, respectiv zonele responsabile cu motivatia si comportamentul. Expertii medicali considera ca transformarile hormonale post-partum ajuta la remodelarea creierului, astfel incat mamele sa aiba toate resursele mentale pentru a-si ingriji corespunzator bebelusii.
Sarcina si afectiunile endometrului
Femeile diagnosticate cu endometrioza inainte de sarcina vor observa o ameliorare a bolii dupa nastere. Endometrioza este o afectiune in care tesutul ce captuseste peretii uterului (endometrul) creste anormal in afara cavitatii uterine, cauzand dureri, sangerari neregulate si chiar infertilitate in unele cazuri. Simptomele endometriozei dispar pe fondul unei productii reduse de estrogen, astfel explicandu-se efectele benefice ale sarcinii.
Nasterile dupa varsta de 30 de ani sunt asociate cu un risc scazut de cancer endometrial. Cercetatorii explica fenomenul prin faptul ca celulele precanceroase si canceroase din endometru (mai larg raspandite in randul femeilor mature) sunt eliminate in perioada de sarcina.
Sarcina si incontinenta urinara sau hemoroizii
Unii dintre factorii de risc principali ai incontinentei urinare si ai hemoroizilor sunt sarcina si nasterea, in special cea vaginala. In cele trei trimestre de graviditate, greutatea crescuta a uterului exercita o presiune mai mare asupra vaselor de sange din regiunea pubiana si anala, iar fortarea vaginului si a perineului in timpul nasterii agraveaza simptomele incontinentei si ale hemoroizilor. Aceste probleme de sanatate sunt usor de tratat in perioada post-partum, sub indrumarea medicului specialist. Daca hemoroizii devin recurenti, poate fi necesara efectuarea unei interventii chirurgicale.
Sarcina si cresterea in greutate
Sarcina nu este in mod necesar o cauza a obezitatii, insa atunci cand o femeie nu pierde kilogramele excedentare dupa nastere (limita normala este de maximum 13 kilograme), risca sa aiba probleme de greutate grave pe tot parcursul vietii. Predispozitia la obezitate creste direct proportional cu numarul de sarcini.
Femeile care poarta mai multe sarcini prezinta o susceptibilitate aparte la supraponderalitate, de unde si riscul semnificativ crescut de instalare a obezitatii, nivelului crescut de trigliceride in sange, sindromului metabolic si a bolilor cardiovasculare.
Prin urmare, proaspetele mame trebuie sa acorde o atentie deosebita mentinerii greutatii corporale sub control, cu ajutorul unui specialist care poate formula recomandari corecte privind un program sanatos de masa si miscare.
Nasterea si schimbarile in modul de viata
Sarcina, nasterea si maternitatea au, in general, o influenta pozitiva asupra modului de viata al femeilor. Numeroase gravide renunta definitiv la fumat, daca au avut in trecut acest viciu. In plus, consumul de alcool este redus si el substantial.
Mai mult decat atat, femeile care devin mame incep sa devina mai preocupate de corpul lor transformat de sarcina, incepand un program regulat de miscare, care sa le ajute sa revina la greutatea optima. O alta schimbare pozitiva se poate observa si in alimentatie, in timpul celor noua luni de sarcina si dupa nastere, pentru un alaptat sanatos.
Ingrijirea nou-nascutului presupune depunerea unui efort fizic sustinut, cu efecte pozitive asupra reglarii greutatii corporale. Majoritatea femeilor devin mai atentie cu propria stare de sanatate imediat ce raman insarcinate, initial prin monitorizarea medicala din sarcina, apoi din dorinta de a avea forta si vitalitatea necesare cresterii si educarii copilului.
Toate aceste schimbari in modul de viata al femeilor care experimenteaza maternitatea au un impact pozitiv asupra sanatatii acestora, atat din punct de vedere fiziologic, cat si mental.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.