Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Passiflora sau floarea pasiunii este una dintre plantele medicinale folosite inca din antichitate pentru tratarea cefaleei, a insomniilor si a anxietatii.
Unele studii au dovedit efectul ei miraculos l-au comparat cu cel al benzodiazepinelor si de aceea medicii recomanda sa nu se ia in acelasi timp cu alte medicamente, mai ales de tip sedativ, chiar daca este considerat un supliment alimentar. Ca orice supliment poate avea si efecte adverse si de aceea evitarea administrarii impreuna cu alcool, energizante sau alte suplimente este de evitat.
De mentionat faptul ca frunzele mai multor specii ale plantei sunt uscate in conditii de siguranta si sunt utilizate pentru ceai cu rol calmant si de inducere a somnului, insa nu este un somn indus medicamentos, ci este un somn linistitor care se instaleaza la 30-40 minute de la consumarea canii de ceai.
Este un lucru uimitor sa te gandesti ca bei o cana de ceai cand ai insomnii si adormi imediat, ba mai mult, te trezesti si binedispus a doua zi.La unii pacienti chiar functioneaza, insa la unii nu, deoarece comorbiditatile asociate si medicatia initiata anterior a dat dependenta, iar ceaiul baut este echivalentul unui pahar cu apa pentru rehidratare.
Rolul suplimentelor alimentare ce contin passiflora este acela de a suplimenta efectele benefice pe care planta le are asupra unor afectiuni, insa nu le poate trata.
Principalele beneficii sunt:
- asigura aportul necesar de substante bioactive cu rol pozitiv asupra tulburarilor de somn;
- reduce iritabilitatea si starile de nervozitate debutate brusc si uneori fara motive;
- reduce tulburarile cardiace de cauza nervoasa sau pe baza de stres;
- amelioreaza anumite frici imprevizibile;
- reduce numarul atacurilor de panica;
- asigura instalarea unei senzatii de relaxare psihica si fizica;
- reduce senzatiile de neliniste sau starile de anxietate;
- amelioreaza simptomele menopauzei;
- adjuvant pentru diabetici deoarece studiile au aratat o scadere semnificativa a glucozei;
- in combinatie cu valeriana sau lavanda poate avea efecte relaxante uimitoare si de aceea sunt utilizate in aromoterapie, masaj terapeutic si de relaxare sau in industria cosmetica sub diverse forme.
Contraindicatii:
- nu se administreaza persoanelor insarcinate
- nu se consuma in timpul alaptarii
- nu se administreaza copiilor sub varsta de 12 ani
- nu se administreaza pacientilor cu teren alergic
Reactii adverse:
- stare de somnolenta profunda in combinatie cu sedative
- reactii alergice la excipienti
- vertij
- senzatii confuzionale
- tahicardie
- senzatie de greata
Modul de admnistare este unul simplu a cate 2cp/zi inghitite cu un pahar de apa, se prefera adminstrarea unui comprimat in jurul orei 10 dimineata pentru a avea o stare de bine pe parcursul zilei si un coprimat seara cu 1 ora inainte de culcare pentru un somn linistit.
Tratamentul initiat trebuie sa fie de lunga durata pentru a vedea efecte semnificative deoarece 1 capsula contine aproximativ 250-300mg de pulbere fina si efectul se vede dupa minim 4 saptamani.
O combinatie ideala ce este tot mai utilizata in prezent este intre passiflora si valeriana care intensifica efectul benefic asupra tulburarilor de somn, dar si asupra starilor anxioase sau chiar depresive.
Valeriana este o planta perena ca si passiflora, cunoscuta de biologi sub numele de Valeriana officinalis, care infloreste in timpul verii si are niste flori albe, mov sau roz, insa florile nu sunt utilizate in scop terapeutic ci doar radacina plantei.
Studiile au aratat ca valeriana are beneficii terapeutice deoarece contine acidul gamma-aminobutiric(GABA), unul dintre cei mai importanti neurotransmitatori, responsabil de aparitia stresului si a oboselii cronice.
Pe langa acidul gamma-aminobutiric se regasesc in compozitie si acidul valeric, acidul isovaleric, alaturi de antioxidanti cu rol sedativ.
Beneficiile aduse de valeriana sunt:
- continutul crescut de zinc, cupru, carotenoizi,fosfor, vitamina C, aduce un plus sistemului imunitar;
- este utilizat si in gastronomie pentru aromatizarea unor bauturi sau pentru un gust aparte mancarii;
- amelioareaza starile de nervozitate ;
- are o influenta pozitiva in cazul tulburarilor afective, in situatii de stres emotional puternic, teama sau neliniste permanenta;
- intervine chiar si in reglarea tensiunii arteriale si a tulburarilor de ritm;
- confera o stare de bine, liniste si scade numarul atacurilor de panica;
- imbunatateste calitatea somnului si amelioreaza insomniile;
- ajutator in sindromul premenstrual, dar si in cazul femeilor intrate la menopauza;
- amelioreaza semnele si simptomele sindromului picioarelor nelinistite.
Exista mai multe tipuri (capsule, ceai, tincturi) insa cele mai recomadate sunt capsulele, deoarece doza este bine stabilita de catre experti si in acest fel se evita supradozarea. Dozele recomandate sunt cuprinse intre 120-200mg de cel putin 2-3 ori pe zi,dupa mesele principale.
Reactiile adverse pot fi intalnite in functie de organismul fiecaruia, cele mai dese sunt: epigastralgii, cefalee la doze mari, vertij si chiar stari de somnolenta.
Indiferent daca aceste doua plante cu efecte uimitoare asupra starii de sanatate sunt consumate impreuna sau separat este indicat sa nu fie luate fara un sfat medical si nici in combinatie cu alte medicamente sedative pentru a evita instalarea efectelor adverse.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.