Pasii care trebuie urmati pentru stabilirea unui diagnostic corect

Actualizat: 18 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Un diagnostic gresit sau tarziu pus poate avea consecinte majore asupra sanatatii unei persoane. Pentru ca un medic sa nu fie indus in eroare de simptome sunt necesare investigatii amanuntite, iar cooperarea pacientului cu specialistul este esentiala.

Cand o persoana se simte rau, dorind sa stie cauza, acasta apeleaza la doua surse pentru obtinerea unui diagnostic: internetul si medicul.

De cele mai multe ori, ordinea tocmai aceasta este: mai intai cauta informatii pe internet, abia apoi ajunge intr-un cabinet pentru consult. Din pacate, uneori poate fi destul de tarziu.

Diagnosticarea unei afectiuni nu este usoara nici pentru specialist, cu atat mai putin nu se poate face acasa, de catre o persoana neavizata, ci prin intermediul unor resurse care nu sunt neaparat cele mai corecte.

Raportele medicale arata ca primele cinci maladii cel mai frecvent diagnosticate gresit sunt atacul de cord, cancerul de san, apendicita, cancerul pulmonar si cancerul de colon.

Pentru obtinerea unui diagnostic corect e important sa se urmeze cu strictete urmatorii pasi:

Planificarea unei vizite la cabinet

Medicul de familie este principalul cadru specializat cu care orice pacient trebuie sa se consulte atunci cand suspecteaza faptul ca ar fi bolnav. Informatiile nu trebuie in niciun caz cautate pe internet. Medicul de familie pastreaza fisa cu istoricul medical al pacientilor sai, astfel ca poate face corelatii intre simptomele resimtite si potentiale afectiuni.

Inainte de a ajunge la medicul de familie e bine sa se intocmeasca o lista de simptome, astfel incat in discutia cu acesta sa nu fie omise elemente esentiale.

Descrierea simptomelor

Descrierea simptomelor trebuie sa fie facuta punctual, fara a trage concluzii. Datele oferite trebuie sa fie obiective si nicidecum subiective. In cazul in care un pacient a suferit dureri la una dintre urechi si afirma "Am avut o infectie la ureche" il va induce implicit in eroare pe medic.

Informatiile exacte, chiar si incomplete, sunt esentiale. Descrierea cat mai exacta il va ajuta pe medic sa stie catre ce specialist sa il indrume pe pacient pentru examinari amanuntite.

Efectuarea analizelor

Medicul specialist va prescrie un set de analize pentru a putea obtine un diagnostic cat mai precis, interpretand ulterior rezultatele. Medicul stie sa faca asocieri intre datele de pe buletinul de analize si sa traga concluzii avizate.

Unii medici recomanda repetarea analizelor la un laborator diferit, atunci cand rezultatele primite prezinta discrepante.

Urmarea tratamentului

Automedicatia nu este o solutie pentru tratarea unei afectiuni. Singurul tratament care trebuie urmat este cel prescris de catre medic. Studiile medicale efectuate il califica pentru prescrierea tratamentului adecvat.

Reexaminarea

In urma diagnosticarii cu o anumita afectiune este importanta mentinerea legaturii cu medicul specialist si repetarea periodica a investigatiilor, astfel incat sa fie urmarita evolutia bolii sau efectul tratamentului administrat.


Citeste si despre:

10 pasi simpli de retinut pentru un ficat sanatos RMN-ul de san – recomandat in diagnosticul cancerului mamar Reguli de urmat dupa implantul de stent Diagnosticul infertilitatii masculine 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Principii si metode de diagnostic in cancer Ce trebuie sa stim despre gastrita! Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente 15 simptome de cancer ignorate de barbati PSA liber si depistarea cancerului de prostata Analize recomandate in functie de patologii Cancerul la copii: semne si simptome Hernia de disc Metodologia privind trimiterea copiilor care beneficiaza de o masura de protectie speciala la tratament medical in strainatate Tratamentul intoxicatiei cu cianuri