Modificarile de dispozitie

Actualizat: 12 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



O modificare a dispozitiei include orice schimbare a starii generale de spirit. Este normal ca dispozitia unei persoane sa se modifice ocazional, sa fie o reactie la anumite situatii sau evenimente - desi la majoritatea oamenilor starea de spirit este destul de constanta.

Schimbarea radicala de dispozitie, totusi, poate fi un semn al unei probleme mai profunde. Desi multi oameni asociaza modificarea starii de spirit cu tulburarile bipolare sau tulburarea maniaco-depresiva, aceste conditii nu trebuie luate in calcul intotdeauna.

Cauzele modificarilor de dispozitie la femei


Studiile au aratat ca hormonii au un impact profund asupra chimiei creierului, care controleaza starea de spirit si emotiile. O multime de factori din viata unei femei, cum ar fi dezechilibrele hormonale, ciclul menstrual, menoapuza, sarcina, hipotiroidismul, orice dezechilibru endocrin sau alte probleme biologice, pot juca un rol important in cazul unei stari fluctuante de spirit.

Atunci cand o femeie intra la menopauza sunt implicate multe schimbari in productia de estrogeni, progesteron si testosteron ca rezultat al dezechilibrelor hormonale, care cauzeaza si modificari de dispozitie. In mod similar, in timpul ovulatiei, la femei se manifesta o multime de schimbari comportamentale, emotionale si fizice din cauza variatiilor hormonale.


Un alt motiv al schimbarilor bruste de dispozitie la femei il reprezinta stresul de acasa si de la locul de munca. Stilul modern de viata are un rol cheie in amplificarea modificarilor bruste ale dispozitie, ca si fumatul, alcoolul, consumul de fast-food, dulciuri si lipsa de activitate fizica.

Cauzele schimbarilor de dispozitie la barbati


Factorii de mediu si/sau dezechilibrele chimice de la nivelul creierului pot contribui la modificarile de dispozitie ale unei persoane. Netratata, modificarea cronica de dispozitie poate deveni debilitanta.


Andropauza - Schimbarile de dispozitie sunt adesea un simptom tipic de andropauza, in general, la barbatii care intra la andropauza. Simptomele apar treptat si pot afecta sanatatea mentala si emotionala a unui barbat. Medicii considera ca depresia la barbati poate include simptome cum ar fi: iritabilitatea, izolarea sociala, consumul excesiv de alcool, de droguri ilegale sau comportamente riscante.


Ca si la femei, in cazul barbatilor in varsta, nivelul hormonilor incepe sa scada. Nivelul scazut de testosteron poate contribui la incapacitatea de a se concentra, pierderi de memorie, sentimente de tristete, lipsa de incredere in sine si diminuarea motivatiei.


Tulburarea bipolara - Simptomele principale ale maniei si depresiei asociate cu tulburarea bipolara includ, atat schimbari ale comportamentului, cat si ale starii de spirit. Persoanele cu tulburare bipolara pot experimenta perioade lungi de episoade maniacale si depresive. Barbatii care sufera de tulburare bipolara pot abuza de alcool, droguri si au probleme de relationare.


Diabet - Endocrinologii subliniaza ca fluctuatiile extreme ale nivelului de zahar din sange pot contribui la modificarea starii de spirit, care pot sa apara la persoanele cu diabet zaharat. Controlati-va in mod constant nivelul de zahar din sange mai ales cand observati modificari ale starii dumneavoastra de spirit.

Discutati cu medicul atunci cand aveti in mod constant schimbari bruste de dispozitie. Posibil sa fie nevoie de modificarea tratamentului medicamentos.

Cauzele schimbarilor bruste de dispozitie la copii


Copiii de toate varstele pot experimenta modificari ale dispozitiei care ar putea sa fie rezultatul unor cauze naturale si de dezvoltare.


Dezvoltarea copiilor mici - Copiii experimenteaza numeroase schimbari de dispozitie si de dezvoltare, dar limbajul nu le permite sa se exprime suficient pentru a le semnala.


Pubertatea - Schimbarile de dispozitie sunt frecvente in timpul pubertatii, la mijlocul copilariei tarzii si in anii adolescentei. Modificarile hormonale din timpul pubertatii sunt responsabile de schimbarile emotionale rapide. La varsta pubertatii, copiii pot resimti presiunea sociala specifica acestei etape de dezvoltare, fapt ce poate contribui la modificarea de dispozitie.


Stresul in timpul copilariei - Un copil poate experimenta stresul extrem, care poate provoca schimbari de dispozitie. Consecintele pot fi udarea patului, interiorizarea, manifestarea de boli gastrointestinale si dureri de cap. Nivelul nefiresc de stres poate fi cauzat de separarea de parinti, implicarea in prea multe activitati, moartea unei persoane dragi, boala sau expunerea la imagini nespecifice varstei, la televizor, de exemplu.

De asemenea, stresul poate sa apara la copilul care aude discutii legate de problemele de cuplu sau financiare ale parintilor sai.


Hiperactivitatea insotita de deficit de atentie (ADHD) - Este rezultatul prezentei a insuficiente substante chimice in zone ale creierului, responsabile cu procesul gandirii si organizare. Ca urmare, un copil cu ADHD se poate confrunta cu modificari de dispozitie si dificultate in focusarea atentiei si urmarea instructiunilor. Medicii afirma ca ADHD este intalnita mai ales la baieti, desi poate fi prezenta inclusiv la fete.

Importanta unei diete sanatoase - Consumul de alimente nesanatoase ar putea determina o reactie negativa a corpului si, pentru ca cei mici inca nu au maturitatea de a intelege cauza acestor schimbari, sunt predispusi la modificari ale dispozitiei. Copiii trebuie sa manance un mic dejun bogat in carbohidrati sanatosi si multe fibre, legume cu frunze verzi si fructe.


Factorii ereditari - Daca in istoricul familial sunt prezente anxietatea sau depresia bipolara, in cadrul carora se manifesta schimbarile bruste de dispozitie, copilul le poate mosteni.

Obiceiuri neadecvate de somn - La ce ora merge copilul dumneavoastra la culcare? La ce ora se trezeste? Doarme suficient timp si intr-un mediu adecvat? Copiii au nevoie, mai mult decat adultii, de un somn suficient si de calitate. In caz contrar, vor deveni iritabili si mai predispusi la schimbari bruste de dispozitie.


Lipsa de exercitiu fizic - Sanatatea fizica afecteaza multe dintre aspectele sanatatii psihice, emotionale si mentale. Lipsa de exercitiu fizic va slabi corpul copilului si ar putea avea impact negativ asupra sanatatii psihice, mentale si emotionale a acestuia.


Citeste si despre:

Sindromul Couvade Remediile florale Bach pentru tulburarile emotionale la pubertate Emotiile din timpul sarcinii Stabilirea fertilitatii Depresia post-partum Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ciclotimia Exercitiul fizic ajuta la acomodarea femeilor cu simptomele menopauzei Astenia de primavara, pericol pentru silueta Mentine-ti o stare pozitiva pe timpul iernii 10 lucruri care va redau buna dispozitie dimineata