Dr. Calin Boeru: “Sunt 25-35% sanse ca un nou nascut sa faca escare, arata statisticile”

Actualizat: 02 August 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Dr. Calin Boeru, Manager, Spital de Obstetrica si Ginecologie, Ploiesti, va vorbi la prima conferinta dedicata Managementului escarelor organizata in Romania despre “Escarele nou nascutului, dermatita de scutec.”

Escarele, afectiuni ale pielii, afecteaza pacientii de toate varstele, iar daca ne raportam la cei doi factori care le favorizeaza – imobilitatea si nivelul scazut de activitate – se incadreaza atat varstnicii, dar si nou nascutii. “Termenul generic sub care este intalnita escara la nou-nascut este dermatita de scutec”, explica Dr. Calin Boeru. Pentru a evita aparitia unei astfel de afectiuni la nou nascut este important sa se mentina un microclimat adecvat mai ales pentru faptul ca “anatomia zonei este reprezentata de piele cu numeroase falduri, cute” fapt care ridica o problema in ce priveste curatarea.


Dermatita de contact, afectiune iritanta de la nivelul zonei de contact dintre scutec si regiunea fesiera este rezultatul actiunii combinate a umiditatii, caldurii, contactului cu urina si materiile fecale, frecarea si nu in ultimul rand infectiile secundare. Eradicarea acestor factori favorizanti reprezinta o provocare atat pentru parinti cat si pentru medicii de specialitate. “Interesant este ca s-a observat o incidenta mai mica in cazul copiilor alaptati la san, posibil datorita caracterului mai putin acid al urinii si materiilor fecale”, a mai adaugat Dr. Calin Boeru.


“Statisticile din anumite tari arata o frecventa a aparitiei acestui fenomen intre 25-35%. Acest tip de afectiune este una din cele mai comune ale copilariei, mai ales in primii doi ani de viata, dar poate sa apara la orice varsta cand se poarta scutec”, subliniaza Dr. Calin Boeru.


Escarele la nou nascut nu reprezinta un risc de viata, dar reprezinta un stres semnificativ pentru parinti. Pe de alta parte insa, “in cazul unor copii bolnavi sau ale caror miscari sunt limitate, riscul de escare este mult mai mare, acesta fiind mult mai ridicat in cazul aparitiei escarelor-ulcerului de presiune, la nivelul occiputului. Ca si recomandari generale, de cele mai multe ori, dermatita de scutec se trateaza la domiciliu, dar, daca apar flictene, febra, o eruptie care se extinde sau apare o secretie lichida, trebuie luat legatura cu medicul de specialitate”, a explicat Dr. Calin Boeru.


Conferinta Managementul escarelor, 25 septembrie, Bucuresti, este parte a campaniei de constientizare a problemelor cauzate de escare initiata de Tarus Media Health Events. Managementul Escarelor este un eveniment complex la care participa peste 150 de invitati (asistenti medicali, farmacisti, medici de familie, medici specialisti, directori de spital, autoritati, jurnalisti, furnizori de solutii medicale, companii de ingrijire la domiciliu, clinici si spitale private).


Citeste si despre:

Prea multi copii mici sunt tratati cu medicamente antireflux Apneea de prematuritate 10 intrebari despre prima saptamana a nou-nascutului Aspecte privind etape diferite in cresterea si dezvoltarea nou-nascutului Infectiile sanului - mastitele Angorjarea sanilor Ce boli ale pielii par contagioase, dar in realitate nu sunt Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Constipatia la copii intre 0 si 11 ani Cele mai intalnite mituri despre cancer Anomalii congenitale ale uterului Cand este necesara operatia de indepartare a implantului mamar? Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii Nutritia si alimentatia rationala la copil Ti-e pofta de... cartofi prajiti? Te facem noi sa-ti treaca