Operatia de indepartare a implantului mamar este interventia chirurgicala in care implantele mamare anterior puse, sunt indepartate iar sanii revin la forma initiala. In timpul operatiei, medicul chirurg plastician poate indeparta si tesut de cicatrizare sau silicon restant.
Pacientele aleg aceasta operatie din diverse motive, fie pentru a le inlocui cu unele noi (in momentul expirarii perioadei de timp a implantelor initiale), fie pentru a indeparta definitiv implantul. Uneori operatia este necesara din cauza complicatiilor date de prezenta implantului mamar.
Implantul mamar nu dureaza pentru tot restul vietii, odata pus. Societatea Americana a Chirurgilor Plasticieni recomanda indepartarea si inlocuirea implantului la fiecare 10-15 ani de purtare. Momentul exact al indepartarii va fi insa stabilit de catre medicul chirurg, care poate prelungi perioada in lipsa complicatiilor sau poate recomanda indepartarea mai devreme a implantului.
Unele paciente opteaza pentru indepartarea implantului mamar din cauza aspectului, intrucat estetica sanilor s-a modificat dupa punerea implantului. Aspectul sanilor se poate modifica din cauza inaintarii in varsta, a alaptarii, a unei noi sarcini sau din cauza modificarilor semnificative de greutate.
In alte cazuri insa, indepartarea chirurgicala a implantului mamar este necesara din punct de vedere medical. In unele cazuri se formeaza tesut cicatriceal dens, ce inconjoara implantul, fenomen cunoscut ca si ,,contractura capsulara’’. Poate aparea durere, disconfort la nivelul sanilor sau modificarea aspectului sanilor.
Alte motive pentru care poate fi nevoie de aceasta operatie sunt ,,scurgerile’’ de silicon din implant, repozitionarea vicioasa a implantului, acumularea de calciu la nivelul acestuia sau un tip foarte rar de cancer: limfomul anaplastic asociat implantului mamar. Acest tip de cancer se dezvolta din celulele din tesutul cicatriceal ce inconjoara implantul.
Inaintea operatiei de indepartare a implantului, indiferent de motivul acesteia, medicul va va oferi instructiuni clare pentru pregatirea preoperatorie. S-ar putea sa fie nevoie sa opriti unele tratamente medicamentoase sau sa incepeti administrarea unui nou medicament. De asemenea este ideal sa opriti fumatul cu cateva zile inainte de operatie, pentru o vindecare mai buna a tesuturilor.
De regula, aceasta operatie permite pacientului sa plece acasa in aceeasi zi, insa in cazuri mai rare acesta poate sta internat peste noapte, pana a doua zi.
Atunci cand este timpul pentru operatie, medicul anestezist va va administra medicamente pe cale intravenoasa: sedative si anestezice care sa va adoarma. Operatia se realizeaza in anestezie generala, ceea ce inseamna ca nu veti simti si nu va veti aminti nimic din timpul operatiei.
Medicul chirurg plastician va respecta pasii operatori:
Acesta va face o incizie in jurul aerolei mamare sau imediat sub san, in functie de anatomia pacientei si de operatia anterioara
Va indeparta implantul si tesutul cicatriceal
Va plasa implanuri noi, daca este cazul si dorinta pacientei
Va sutura tesuturile profunde si superficiale, si va pansa suprafata sanului pentru a promova vindecarea
Dupa operatie, medicul va va oferi instructiuni cu privire la ingrijirea locului de incizie, administrarea medicamentelor, eventualele restrictii de efort fizic si miscari. Medicul va va programa de asemenea la primul consult postoperator.
Timp de cateva saptamani, veti purta un sutien sau o bustiera speciala, de compresie, care sa reduca inflamatia si sa ajute la modelarea noii forme a sanilor. Pot de asemenea exista mici tuburi de dren plasate sub piele, ce vor fi indepartate la cateva zile.
Indepartarea implantului mamar are cateva avantaje si beneficii pentru paciente.
Interventia poate imbunatati:
• Aspectul mamografiei: implantul de silicon poate interfera cu mamografia, fiind mai dificil de vizualizat tesutul mamar pe radiografie. Dupa indepartarea acestora, rezultatele mamografiei vor fi mai clare.
• Durerea: daca ati experimentat contractura capsulara, indepartarea implantului va ameliora instant durerea.
• Riscurile inlocuirii/ruperii: daca tesutul cicatriceal format se intareste suficient, poate duce la ruptura de implant. Indepartarea implantului anuleaza acest risc.
Majoritatea pacientelor ce trec prin aceasta operatie nu au deloc complicatii, sau au complicatii minime. Fiind insa o interventie chirurgicala majora, aceasta vine cu cateva riscuri ce tin atat de operatia propriu-zisa, cat si de anestezia generala.
Complicatiile pot include:
• Sangerari locale
• Asimetrie/aspect neplacut
• Serom sau alte colectii lichidiene mamare
• Infectie
• Piele in surplus
• Cicatrizare
• Pierderea sau reducerea sensibilitatii sanilor/mamelonului
In primele 7-14 zile postoperator, veti fi nevoita sa evitati unele activitati, precum condusul, sau orice activitate implica ridicarea bratelor superior. In timpul recuperarii nu veti putea face sporturi intense sau ridicat de greutati, insa acestea pot fi reluate dupa perioada de recuperare, la aprobarea medicului.
In ceea ce priveste rezultatele, acestea variaza de la pacienta la pacienta si depind in primul rand de motivul realizarii operatiei. Pacientele care au dorit operatia din motive estetice vor pune accent si importanta acestui aspect, in timp ce pacientele care au avut nevoie medicala de operatie, vor pune accent pe rezultatele ce nu tin de estetica neaparat.
Atunci cand a avut loc prima operatie, de punere a implantului mamar, pielea sanilor s-a intins si s-a adaptat astfel incat sa acopere noua dimensiune a sanilor. Dupa indepartarea implantului, tegumentul poate ramane putin intins, cu aspect neplacut, in functie de dimensiunea implantului.
Daca aspectul este improtant pentru pacienta, se poate opta pentru interventia de mastopexie simultana, cu ajutorul careia este ridicat sanul si astfel va avea o forma mult mai bine structurata dupa indepartarea implantului.
Dupa operatie, veti fi chemata la consulturi postoperatorii periodice, care sunt mai frecvente la inceput si mai rare ulterior. Daca insa in intervalul de timp in care nu aveti un consult programat curand, apar probleme, nu ezitati sa mergeti la medic.
Semnele si simptomele alarmante la care trebuie sa fiti atenta sunt:
• Durerea toracica
• Febra si frisoanele
• Greata, varsaturi
• Durere persistenta sau care se inrautateste
• Dispnee
Indepartarea implantului mamar reprezinta o operatie ce se poate realiza din motive multiple, atat medicale cat si pur estetice.
Operatia poate fi doar de indepartare a implantului sau poate asocia inlocuirea implantului cu unul nou, mastopexie sau alte interventii pentru a imbunatati aspectul sanilor.
Riscurile si complicatiile acestei interventii sunt de regula minime, insa discutati intotdeauna cu medicul dumneavoastra despre eventualele probleme.
Bibliografie
https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/breast-implant-removal
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21799-breast-implant-removal
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.