Crampele musculare - cauze, simptome si tratament

Actualizat: 09 Februarie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Crampele musculare reprezinta contractiile involuntare si fortate ale muschilor care nu se pot relaxa. Muschii de la nivelul gatului, capului si al trunchiului se contracta similar intr-o forma sincronizata, pentru a ne mentine postura.

Concret, un muschi care se contracta involuntar reprezinta un spasm, iar daca este puternic si sustinut, acesta devine o crampa. Crampele pot sa dureze de la cateva secunde pana la 15 minute, dar exista situatii in care acestea dureaza si mai mult.

Simptomele crampelor musculare

De regula, crampele sunt dureroase. Trebuie sa renunti la activitatea pe care o faci pentru a ameliora durerea. In timpul unei crampe musculare persoana nu poate folosi muschiul afectat.

Crampele severe pot fi asociate cu umflaturi sau dureri puternice, ce pot persista si cateva zile dupa disparitia crampei.

Crampele sau spasmele musculare se manifesta ca o contractie brusca, prelungita, cu o durere intensa si imposibilitatea folosirii membrului respectiv. Dureaza cateva secunde sau minute, uneori chiar 10-15 minute, zona afectata fiind contractata, dura la atingere.

Suprafata respectiva poate ramane tensionata, sensibila mai multe ore, iar durerea poate sa fie prezenta. Cel mai des sunt afectate gamba, coapsa, piciorul, bratul, mana, dar si muschii toracelui sau ai abdomenului.

Cauzele crampelor musculare

• Crampele sunt contractii musculare neplacute sau dureroase, declansate de o multitudine de cauze. Deshidratarea, lipsa mineralelor esentiale precum potasiul si sodiul si, cel mai frecvent, intinderea sau contractarea muschilor.

• La copii si adolescenti, crampele musculare pot sa apara ca urmare a deficitului de calciu din organism. Inclusiv lipsa magneziului sau glicemia la limita valorii normale duc la oboseala musculara.

De aceea, este esential sa rezolvi aceste lipsuri daca vrei sa elimini crampele musculare.

• Si scaderea nivelului potasiului seric, care se intalneste in afectiuni precum diaree sau boli ale tiroidei pot sa apara crampe musculare asociate cu slabiciune musculara.

Deshidratarea asociata cu efort fizic intens este o alta cauza a crampelor musculare. Altfel spus, deshidratarea combinata cu efortul fizic face ca electrolitii sa se elimine mai greu.

Muschii au nevoie de nutrienti si de o cantitate adecvata de apa, iar in lipsa acestora, ei nu mai lucreaza la capacitatea maxima. De aceea, deshidratarea este una dintre cauzele care duc la aparitia crampelor musculare, in momentul in care este asociata cu efortul fizic.

• Anumite medicamente pot avea ca efect advers crampele musculare, cum sunt cele prescrise in tratamentul osteoporozei sau diureticele.

Tratament

Tratamentul include reglarea factorilor cauzali. In momentul in care crampa se produce, este recomandat sa se incerce intinderea muschiului, manevra care trebuie executata cu blandete pentru a nu amplifica durerea.

Masarea muschilor ajuta la relaxare, precum si aplicarea de caldura locala, altfel spus daca durerea persista mai multe ore, aplica un prosop cald sau fa o baie fierbinte.


Citeste si despre:

Cum puteti sa ameliorati si sa preveniti crampele musculare Crampele musculare si carceii la picioare Crampele musculare Crampele musculare pot fi evitate? Crampele musculare. Ce le determina si cum pot fi prevenite Prevenirea si tratarea carceilor si crampelor musculare Varicele si venele tip panza de paianjen - cauze, complicatii, tratament Cum sa ai grija de articulatiile tale Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Hiperfosfatemia: cauze, simptome, tratament Care sunt cauzele durerilor de picioare? Durerile musculare si patologiile corelate Crampele menstruale Remedii naturale pentru crampele menstruale Crampele abdominale Cancerul vulvar: cauze, simptome si tratament