Virusurile pot lovi oricand, dar mai ales in sezonul rece, cand gripa si raceala sunt mult mai frecvente. Norovirusurile provoaca boli intestinale si sunt de multe ori cauza focarelor de infectie din scoli sau spitale.
Care sunt cele mai bune metode de evitare a infectiilor? Spalarea temeinica a mainilor este principala metoda de a evita infectiile. Cu toate acestea, atunci cand spalarea mainilor nu este posibila, expertii in igiena recomanda utilizarea gelurilor antibacteriene. In continuare, iata cateva informatii despre eficacitatea acestor geluri si in ce coditii sa le utilizati.
Chiar daca studii recente au constatat ca personalul din spitale care a utilizat mai degraba geluri antibacteriene in defavoarea spalarii mainilor a raportat o incidenta mai mare a bolilor cauzate de focarele de norovirusuri, rezultatele acestui studiu nu schimba opinia expertilor privind efectele benefice ale gelurilor antibacteriene, mai ales atunci cand apa nu este disponibila.
- Care sunt ingredientele active din compozitia gelurilor antibacteriene? Dezinfectantele pentru maini contin o forma de alcool, cum ar fi aloolul etilic, ca ingredient activ. Acest alcool actioneaza ca un antiseptic. Alte ingrediente pot include apa, parfum si glicerina.
- Ce infectii pot preveni gelurile antibacteriene? Gelurile antibacteriene pe baza de alcool sunt in mod clar o metoda foarte utila si importanta de a preveni aparitia infectiilor bacteriene si virale, cu mici exceptii. Gelurile antibacteriene pot avea un rol benefic in preintampinarea cauzelor racelii si gripei. Cu toate acestea, expertii sustin ca gelurile antibacteriene nu functioneaza impotriva bacteriei clostridium difficile, bacterie care poate cauza inflamatii la nivelul colonului, ce poate avea potential letal.
- Este spalarea mainilor mai eficienta in prevenirea infectiilor decat utilizarea gelurilor antibacteriene? Ambele sunt importante. Chiar daca se recomanda utilizarea in principal a sapunului si a apei, chiar si gelurile antibacteriene sunt importante.
Ideal ar fi ca gelurile bacteriene sa completeze, nu sa inlocuiasca spalarea mainilor cu apa si sapun. In cazul norovirusului, de exmplu, cea mai buna modalitate de prevenire o reprezinta spalarea manilor dupa folosirea toaletei, schimbarea scutecelor, dar si curatarea mainilor cu apa si sapun inainte de a manca si de a prepara anumite alimente. Gelurile antibacteriene pot fi de ajutor, dar nu reprezinta un substitut pentru igiena mentinuta cu ajutorul apei si sapunului.
- Cand mai pot fi folosite gelurile antibacteriene pentru prevenirea bolilor? Nu este suficient sa va acoperiti gura cu mana atunci cand tusiti. Chiar daca acest lucru previne circulatia in aer a germenilor, picaturile care contin germeni vor fi transmise la fel de usor prin atingere. Trebuie sa va spalati pe maini sau sa folositi dezinfectante antibacterine de fiecare data dupa ce tusiti, stranutati sau va suflati nasul, inainte de a atinge pe oricine sau orice alt obiect.
Gelurile antibacteriene pot fi folosite si pentru stergerea suprafetelor de acasa. Cand un membru al familiei este bolnav, igienizarea ar trebui sa devina o rutina. Stergeti clanta usilor, intrerupatoarele si suprafata pe care mancati cu gel antibacterian.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.