Cat de eficiente sunt remediile naturale pentru amanarea menstruatiei?

Publicat: 18 Septembrie 2019
Autor: SfatulMedicului

Prezentare generala


Unele femei pot dori uneori sa poata amana menstruatia, mai ales cand merg intr-o vacanta sau cand urmeaza un eveniment important si nu doresc un factor de stres suplimentar. De asemenea, motivul pentru care poate avea loc amanarea menstruatiei poate fi reprezentat de evitarea sensibilitatii sanilor, a durerilor si a balonarii pentru o perioada de timp.

Indiferent de motiv, multe dintre persoanele care doresc sa amane instalarea menstruatiei apeleaza la diferite modalitati si remedii naturale. Totusi, cat de eficiente sunt aceste metode?

Remediile naturale de amanare a menstruatiei eficiente sau nu?

Otetul de mere

Otetul de mere este apreciat pentru efectele sale si este considerat un remediu pentru grasimea abdominala, arsurile stomacale (pirozis) si acnee. Unele dintre aceste beneficii sunt sustinute de cercetari stiintifice, in timp ce altele nu. Asadar, nu este surprinzator faptul ca numerosi oameni promoveaza otetul de mere pentru multiple afectiuni de sanatate, inclusiv problemele menstruale, cum ar fi durerea sau balonarea.

Trebuie cunoscut faptul ca nu exista dovezi care sa sustina utilizarea otetului de mere in ceea ce priveste intarzierea menstruatiei. Singura cercetare efectuata in asociere cu acest subiect a analizat impactul otetului de mere asupra menstruatiei la femeile cu sindrom de ovare polichistice.

Astfel, s-a constatat ca otetul de mere poate provoca menstruatia la femeile care nu au un ciclu menstrual regulat din cauza valorilor anormale ale glicemiei si ale dezechilibrelor hormonale. De asemenea, nu exista dovezi care sa ateste faptul ca otetul de mere ar putea opri instalarea menstruatiei.

Dozele ridicate si frecvente de otet de mere ar putea avea un impact negativ asupra dintilor si tesuturilor delicate ale gatului si gurii. Chiar daca nu exista dovezi concludente care sa demonstreze efectele otetului in ceea ce priveste menstruatia, persoanele care doresc sa incerce aceasta metoda ar trebui sa solicite parerea unui medic. In plus, nu se recomanda consumul de otet nediluat, deoarece poate provoca diverse leziuni. Otetul poate fi diluat cu apa sau cu un alt lichid, astfel incat sa fie mai sigur si mai placut la gust.

Lintea

Anumite rapoarte anecdotice afirma ca un consum de linte Gram cu cateva zile inainte de menstruatie ar putea sa o amane. Aceste rapoarte sugereaza ca lintea trebuie prajita pana cand se inmoaie, iar apoi trebuie macinata intr-o pulbere fina. Totusi, faina din acest tip de linte poate fi achizitionata din magazine de profil si poate fi consumata sub forma de supa sau smoothie-uri.

Cu toate acestea, nu exista cercetari stiintifice care sa sustina efectele produse de linte asupra menstruatiei. De asemenea, trebuie cunoscut ca un aport prea mare de fibre din linte poate duce la tulburari gastrice, balonare si flatulenta.

Sucul de lamaie

Sucul de lamaie, la fel ca si otetul de mere, este un aliment extrem de acid. Nu este clar de ce rapoartele anecdotice sugereaza ca aceste citrice ar putea ajuta la amanarea menstruatiei. Astfel, nu exista cercetari stiintifice care sa sustina acest lucru.

In plus, alimentele foarte acide pot irita dintii, gingiile, gura, gatul, stomacul si intestinele. Daca totusi se doreste incercarea acestei metode, se recomanda diluarea sucului de lamaie cu apa sau ceai neindulcit.

Exercitiul fizic

Realizarea de exercitii fizice intense poate duce la oprirea menstruatiei. Persoanele cu ciclu regulat si care se angajeaza in activitati fizice dificile pot observa ca menstruatia nu mai vine la timp si este intarziata.

Acest lucru este un efect la care organismul apeleaza pentru a-si conserva energia. Atunci cand corpul consuma cea mai mare parte din energie prin exercitiu fizic, cat si pentru recuperare, este posibil sa nu mai aiba rezerve energetice si pentru a indeplini functia menstruala. Astfel, sportivele de performanta sufera frecvent de amenoree.

Cu toate acestea, nu exista cercetari care sa sustina utilizarea exercitiilor fizice intense pentru a opri in mod intentionat menstruatia. De asemenea, se considera ca amenoreea este o consecinta nedorita a activitatii fizice prea solicitante.

Metode medicamentoase

In ciuda lipsei de dovezi pentru multe dintre remediile naturale existente, oamenii inca incearca sa amane ciclul menstrual cu acestea. Totusi, trebuie stiut ca exista anumite metode medicamentoase care functioneaza, dar care implica anumite modificari hormonale.

Pilulele contraceptive

Anticonceptionalele cu progesteron-estrogen pot ajuta la evitarea sarcinilor nedorite, dar pot face ca menstruatia sa nu se instaleze intr-o anumita perioada. Acest lucru se poate face prin omiterea pastilelor placebo si trecerea direct la un nou set de pastile. Totusi, persoanele care doresc sa apeleze la aceasta metoda trebuie sa consulte medicul in prealabil.

Efecte secundare ale intarzierii menstruatiei

Unele dintre metodele naturale de intarziere a menstruatiei pot provoca diferite reactii adverse. Sucul de lamaie si otetul de mere pot irita tesuturile sensibile de la nivelul cavitatii bucale si pot distruge smaltul dentar. In plus, gelatina si lintea pot provoca diferite tulburari digestive, unele extrem de neplacute.

Este posibil ca atat remediile naturale, cat si tratamentele medicamentoase sa nu functioneze. Totusi, mai ales in cazul medicamentelor, efectele secundare pot include menstruatii neregulate. Persoanele care doresc neaparat sa amane menstruatia trebuie sa apeleze la medic si sa solicite cele mai bune sfaturi.

Bibliografie:
Dean J, et al. (2019). Norethindrone is superior to combined oral contraceptive pills in short-term delay of menses and onset of breakthrough bleeding: a randomized trial. DOI:
10.1186/s12905-019-0766
Hicks CW, et al. (2010). Menstrual manipulation: Options for suppressing the cycle.
mdedge.com/ccjm/article/95313/womens-health/menstrual-manipulation-options-suppressing-cycle
Hillard PA. (2014). Menstrual suppression: current perspectives. DOI:
10.2147/IJWH.S4668
NHS Staff. (2019). How can I delay my period?
nhs.uk/common-health-questions/travel-health/how-can-i-delay-my-period/
Pillai S. (2010). Questions from practice: Postponing menstruation.
pharmaceutical-journal.com/learning/learning-article/questions-from-practice-postponing-menstruation/11025340.article?firstPass=false
NIH Office of Communications Staff. (2017). What causes menstrual irregularities?
nichd.nih.gov/health/topics/menstruation/conditioninfo/causes
Wu D, et al. (2013). Intake of vinegar beverage is associated with restoration of ovulatory function in women with polycystic ovary syndrome.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23666047


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0219732
Bucuresti, Clinica Traian - Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre...

Medici

- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732
- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732

Citeste si despre:

Ministerul Sanatatii si CNAS, la primul Forum PALMED privind medicina dentara din Romania, o voce unita in beneficiul pacientilor si medicilor stomatologi din Romania Insomnia si riscul aparitiei bolilor de inima Alimente care pot declansa alergii cutanate MedLife: Valul 4 este mai aproape decat se estima, Romania avand riscuri mari din cauza ratei scazute de vaccinare 5 simptome ale deficientei de magneziu: Cum poate fi combatuta hipomagnezemia si cum putem reface “rezervele” de magneziu din organism? Insomnii, oboseala? Iata solutia unui somn de calitate pentru intreaga noapte Unde si cum se raspandeste cancerul mamar Studiu MedLife: Jumatate din populatia mediului urban mic si o treime din populatia mediului urban mare a trecut prin boala, de noua ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult fata de statisticile oficiale Cum sa cresti un copil cu o inteligenta emotionala sanatoasa Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea