Bradul de Craciun - bucurie, dar si pericol pentru sanatate

Actualizat: 18 Decembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Bradul de Craciun inseamna fericire, bucurie, sarbatori si cadouri. Insa, daca ne gandim la sanatate, din pacate, atat brazii artificiali, cat si cei naturali sunt daunatori, putand afecta organismul.

Bradul natural prezinta pe crengile sale microorganisme, dintre care cele mai periculoase sunt mucegaiurile. Bradul artificial este realizat din policlorura de vinil, care poate contine substante toxice daunatoare.

Riscurile bradului natural

Mucegaiurile aflate in special pe scoarta bradului natural sunt foarte periculoase, mai ales pentru caile respiratorii. Studiile din ultimii ani demonstreaza ca brazii de Craciun predispun la alergii, astm, scad imunitatea in fata racelilor, faciliteaza sinuzitele si alte afectiuni din sfera ORL.

De asemenea, multi brazi destinati vanzarii sunt stropiti cu diverse de substante toxice si pot contine pesticide, pe care producatorii le folosesc pentru a stimula cresterea brazilor.

Cercetatorii au stabilit ca "Sindromul bradului de Craciun" este provocat de sporii unor ciuperci microscopice, care se dezvolta pe copac, provocand probleme respiratorii.

Practic, oamenii de stiinta sunt de parere ca majoritatea problemelor cauzate de bradul natural sunt cele ale cailor respiratorii.

Concret, ciupercile de pe crengute ataca plamanii, iar sursa principala a problemelor este mucegaiul de pe crengi, care produce continuu ciuperci microscopice ce sunt inhalate, provocand tuse, iritatie in gat, ameteala, mancarimi ale nasului, lacrimari ale ochilor, dificultati de respiratie, dureri in piept, sinusuri infundate, senzatie de oboseala si insomnie.

Mai mult, se pare ca exista si anumite ciuperci care pot cauza probleme mai serioase, precum sunt bronsitele sau pneumoniile, scaderea imunitatii si agravarea astmului, mai ales in cazul pacientilor diagnosticati cu astm.

De asemenea, s-a constatat ca ciupercile in cauza se gasesc pe brazi in mod natural, insa acestea incep sa se multiplice la caldura.

De aceea, pentru a fi redus riscul de aparitie al problemelor de sanatate, este indicat ca bradul sa fie inlaturat din locuinta imediat dupa ziua de Craciun.

Astfel spus, este indicat ca bradul natural sa fie scos din casa si aruncat inainte de a se usca, in felul acesta eliminand aparitia eventualelor probleme.

Riscurile bradului artificial

Pe de alta parte, bradul artificial este la fel de periculos. Acesta este fabricat dintr-un plastic numit policlorura de vinil (PVC), care poate sa contina substante toxice periculoase, cum ar fi plumbul.

Exista studii care arata ca materialele plastice din acesti brazi sunt deosebit de toxice chiar si la atingere, astfel ca unele etichete ale brazilor artificiali avertizeaza sa ne spalam pe maini dupa montare si, de asemenea, li se interzice copiilor sa se joace cu elementele bradului.

De aceea este recomandat ca acesta sa nu fie instalat in dormitorul celor mici.

Mai mult, anumite studii efectuate arata ca aceste substante din compozitia bradului artificial pot duce la aparitia unor probleme renale, hepatice sau neurologice.


Citeste si despre:

Alergia la bradul de Craciun: o afectiune ce poate strica sarbatorile de iarna Arsurile stomacale: 10 sfaturi pentru sarbatori 6 trucuri pentru Sarbatori fara stres Depresia de sarbatori Sfaturi pentru a evita factorii declansatori ai alergiilor in perioada sarbatorilor 7 surse ale starilor depresive de sarbatori Barba, un pericol pentru sanatate? Vezi ce spun oamenii de stiinta O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Cicatricile cheloide pot reprezenta un pericol pentru sanatate? Cum puteti evita cele mai mari pericole pentru sanatate Dioxinele, un real pericol pentru sanatate Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate Intepatura de tantar, un adevarat pericol pentru sanatatea ta Dislipidemia - un real pericol pentru cardiaci Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?
Cere sfatul medicului ×