Afla ce te face fericit - metodele au fost demonstrate stiintific!

Actualizat: 28 Ianuarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In timp ce unii oameni zambesc mereu, traiesc clipa si nu lasa emotiile negative sa ii afecteze, altii vad doar partea goala a paharului si isi fac griji din aproape orice.

Daca faci parte din tabara pesimistilor, este timpul sa iti schimbi perspectiva asupra vietii si sa aduci fericirea in viata ta.

Iata cum poti face acest lucru:

Fa miscare

O stare proasta va disparea imediat in urma unei sesiuni de exercitii fizice, pentru ca activitatea fizica duce la eliberarea endorfinelor, hormonii fericirii. Mai multe studii au sugerat ca sportul ajuta si la eliminarea simptomelor depresiei.

Este de ajuns sa acorzi zilnic 20-30 de minute din timpul tau exercitiilor fizice pentru ca gandurile negre sa se risipeasca.

Alege yoga

Yoga te scapa de sentimente precum frustrarea, anxietatea si supararea. Potrivit unei cercetari recente, femeile care au facut 35 de minute de yoga, 12 saptamani, zi de zi, au avut o cretere cu 94% mai redusa a nivelului de cortizol, hormonul stresului, in timpul perioadelor stresante, fata de cele care nu faceau yoga.

Mananca legume verzi

Legumele cu frunze verzi precum salata, spanacul, varza creata, sunt bogate in acid folic, nutriment care ajuta la producerea de dopamina, hormonul placerii. Un studiu din 2012 a aratat ca persoanele de varsta mijlocie care au consumat des aceste legume au avut un risc mai mic de simptome de depresie, spre deosebire de cei care au mancat cantitati mici din ele.

Terapie cognitiv-comportamentala

Terapia cognitiv-comportamentala este o solutie pentru a scapa de anxietate si depresie. Te elibereaza de starile negative si de gandurile negre prin metode care sa iti aduca o stare de bine.

Cumpara flori

O echipa de cerctetatori de la Universitatea Harvard a constatat ca o vaza cu flori proaspete in casa face minuni contribuind la alungarea gandurilor negre si a temerilor.

Zambeste

Un zambet, chiar si fortat, este de ajutor pentru a activa centrii nervosi responsabili cu fericirea. In cateva clipe vei avea o stare mai buna.

Terapia cu lumina

Tristetea si starile depresive trec si cu ajutorul luminii. Deschide larg draperiile si lasa-te scaldat de razele soarelui. Si cand lucrezi intr-un birou in care ai parte de lumina naturala esti mai bine dispus.

Iesi la o plimbare

Cand simti ca ti s-au inecat corabiile, iesi la o portie de soare, afara. Organismul produce vitamina D atunci cand este expus la razele soarelui, iar mai multe cercetari sugereaza ca oamenii care au deficit de vitamina D sunt mai predispusi la oboseala, anxietate, stari de depresie.

Ciupercile, sursa de fericire

Ciupercile sunt o buna sursa de vitamina D, care ajuta creierul sa produca serotonina. Le poti consuma in salate sau poti face o omleta, la micul dejun.

Meditatia, de ajutor

Starile de melancolie, de stres, dar si un libido scazut pot fi ameliorate cu ajutorul meditatiei. Aceasta practica creste productia de hormoni care aduc fericirea: serotonina, dopamina si endorfina.

Apeleaza la uleiuri esentiale

Aromaterapia cu uleiuri esentiale, in special cele cu miros de citrice si de lavanda, reprezinta o metoda excelenta de relaxare, care alunga stresul si iti incarca bateriile. Foloseste metoda ori de cate ori simti nevoia.

Ia-ti un animal de companie

Prietenii necuvantatori iti pot imbunatati calitatea vietii. Un studiu recent a aratat ca o persoana care se joaca in jur de 15 minute cu un catel are un nivel mai crescut de oxitocina si serotonina, hormoni care aduc fericirea.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1
CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5

Citeste si despre:

Program national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012 Exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica Ejacularea prematura - cauze psihologice Conditiile psihologice ale ingrasarii De ce este bine sa mergi la psiholog Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top #SUNTBINE – vorbeste, asculta - afectiunile psihologice precum Burnout-ul, anxietatea, depresia nu sunt o rusine sau o slabiciune TESTE PSIHOLOGICE: dependenta, anxietate, stres? Recomandarea psihologului: Arta de a depista minciuna Psiholog sau psihiatru? Tratamente psihologice pentru ejacularea prematura