In forma lor naturala, floricelele de porumb sunt intr-adevar o gustare sanatoasa. Insa odata ce producatorii de floricele de porumb au creat varianta pentru cuptorul cu microunde, aceasta gustare si-a modificat aproape total aportul nutritiv. Oamenii consuma anual o cantitate enorma de floricele de porumb, cea mai mare parte fiind varianta pentru cuptorul cu microunde.
Inainte sa includeti in meniul dumneavoastra mai multe floricele, trebuie sa stiti care sunt riscurile pentru sanatate, care ar putea rezulta in urma consumului de floricele de porumb.
- Ambalajele de plastic. La fel ca multe alte ambalaje pentru preparatele fast-food, pungile de floricele de porumb sunt acoperite cu perfluorochimicale, o clasa de produse chimice care este asociata cu riscul crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer si cu deteriorarea sistemului de reproducere. Producatorii acestor ambalaje adauga substanta chimica pentru a creste rezistenta pungilor la grasimi, chiar daca aceste produse chimice s-a demonstrat ca ar putea fi posibili declansatori de boli tiroidiene si ADHD. Odata ingerate, perfluorochimicale raman in organism pentru o perioada lunga de timp, un alt aspect ingrijorator al acestor produse chimice.
- Arome nesanatoase. Expertii nu sunt preocupati doar de produsele chimice din compozitia pungilor de floricele de porumb. Alte produse chimice concentrate sunt adesea adaugate in popcorn, dar si in compozitia altor produse alimentare pre-ambalate, pentru a pacali papilele gustative ale oamenilor. Deseori, aceste chimicale adaugate dau senzatia ca floricelele de porumb sunt proaspete.
Una dintre cele mai toxice substante chimice adaugate in floricele este diacetilul - utilizat pentru a da floricelelor aroma falsa de unt. Diacetilul a fost asociat, in cazuri destul de rare, cu aparitia unor afectiuni pulmonare la consumatori. Cercetatorii au descoperit ca inhalarea repetata a acestei substante chimice - vaporii de diacetil sunt eliberati cand floricelele sunt introduse in cuptorul cu microunde - a cauzat insuficiente respiratorii grave la consumatorii mai sensibili.
- Ingrediente alimentare modificate genetic. Acest tip de ingrediente nu a fost testat niciodata pe perioade mai lungi de timp si nu se cunoaste inca exact care sunt efectele sale asupra sanatatii. Cu toate acestea, studiile preliminare sugereaza ca ingredientele alimentare modificate genetic pot cauza boli digestive, alergii alimentare si chiar tumori.
Trebuie sa stiti ca, daca floricelele de porumb nu sunt organice, uleiurile si substantele aromatizante folosite in productia floricelelor de porumb pentru cuptorul cu microunde ar putea contine ingrediente modificate genetic.
- Grasimi industriale. Grasimile industrializate, cum ar fi grasimile trans, sunt nocive pentru sanatatea inimii si au fost asociate unui risc crescut de aparitie a problemelor de reproducere, cum ar fi endometrioza. Producatorii utilizeaza aceste grasimi pentru o conservare stabila a produselor lor.
Chiar daca pe eticheta pungilor de floricele de porumb este mentionat faptul ca acestea contin 0% grasimi trans, ar trebui sa fiti mai precauti. Orice tip de ulei hidrogenat utilizat in productia floricelelor indica automat si prezenta grasimilor trans. Care este scuza? Reglementarile internationale spun ca producatorul nu este obligat sa precizeze pe eticheta produsului prezenta grasimilor trans, daca procentajul acestora este mai mic de 0,5%.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.