Numai in Statele Unite ale Americii migrenele afecteaza peste 38 de milioane de persoane, inclusiv copiii. Se manifesta printr-o durere puternica de cap, care poate sa dureze intre 4 si 72 de ore.
Migrena apare cel mai adesea la persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani. Femeile sunt mai predispuse la migrene, arata statisticile. Durerile pot fi insotite de varsaturi, stari de greata, sensibilitate la lumina si la sunet, slabiciune si ameteala.
Cei mai multi dintre cei afectati de migrene au dureri o data sau de doua ori pe luna, insa exista persoane care se confrunta mai des cu neplacutul simptom.
Oamenii de stiinta nu au descoperit cauzele care duc la aparitia migrenei, insa a fost observata o legatura intre frecventa si intensitatea durerilor si alimentatie.
Astfel, s-a constatat ca unele alimente pot declansa migrenele si pot sa inrautateasca simptomele. De aceea, este important sa stii care sunt aceste alimente si bauturi si sa le eviti:
1.Vinul
Probabil ca nu exista nimic mai relaxant decat un pahar cu vin, dupa o zi lunga si stresanta. Insa trebuie sa te gandesti de doua ori inainte sa apelezi la acest rasfat, pentru ca vinul poate fi un factor declansator al migrenelor.
Potrivit unei cercetari efectuate in Statele Unite ale Americii, in urma consumului de vin pot aparea durerile de cap din cauza unor flavonoizi si taninuri care se gasesc in aceasta bautura.
2. Branza invechita
Sortimentele de branza invechita pot fi implicate in declansarea crizelor. Medicii nu au gasit o explicatie exacta, insa cred ca de vina este cantitatea crescuta de tiramina, substanta care actioneaza direct asupra vaselor de sange de la nivelul capului. Astfel, daca suferi de migrene, sunt de evitat sortimentele de branza invechita.
3. Cofeina
Pentru multe persoane, cafeaua este remediul perfect daca sufera de dureri de cap. Insa acest lucru este valabil in cazul celor care au dureri cauzate de tensiunea arteriala mica, in niciun caz de migrene.
Cofeina activeaza anumiti receptori in creier care pot cauza migrene. De asemenea, cofeina in exces poate sa duca la deshidratare, care poate fi un factor declansator al migrenelor.
4. Carnea procesata
Alimentele care contin carne procesata, precum carnatii, conservele, salamul, sunca pot fi si ele de vina pentru declansarea migrenelor. Acest lucru se intampla din cauza unor nitriti care se gasesc in aceste carnuri.
5. Alimente care contin glutamat de sodiu
Daca suferi de migrene sunt de evitat si alimentele care contin glutamat de sodiu, un potentiator de gust care se gaseste in sos de soia, in conserve, supa semipreparata. Aceste substante se gasesc in mod natural si in alimentele care au un continut ridicat de proteine, precum carnea rosie, mazarea, ciupercile, cerelele.
6. Nucile
Nucile si preparatele cu nuci pot fi un factor declansator al migrenelor. Daca in urmatoarele 12 ore dupa ce ai consumat astfel de fructe oleaginoase se declanseaza o migrena, atunci inseamna ca acestea pot fi un factor declansator.
7. Citricele
Aparent inofensive, citricele se pot numara printre alimentele care duc la declansarea migrenelor. Unele studii sustin acest lucru, in timp ce alti cercetatori cred ca nu exista nicio legatura intre aceste fructe si nesuferitele dureri de cap.
Ca sa iti dai seama daca o portocala sau o mandarina sunt de vina pentru durerea ta, este bine sa tii un jurnal al alimentelor pe care le consumi si sa observi daca exista o legatura intre aparitia durerilor si aceste fructe.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.