6 pericole la care te expui daca adormi tarziu

Actualizat: 25 Aprilie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Te culci dupa ora 23.00 aproape zilnic? Acest obicei poate sa aiba consecinte grave asupra sanatatii tale, pe termen lung, sustin specialistii.

In primul rand, te vei simti obosit a doua zi, insa asta nu este tot. Afla care sunt pericolele la care te expui daca te culci, in mod constant, tarziu:

1. Favorizeaza depunerea de kilograme in plus

Studiile au aratat ca fiecare ora de somn pierduta contribuie la cresterea indicelui de masa corporala (IMC). Astfel, pe termen lung, IMC poate sa aiba o crestere de pana la 2 puncte, in cazul in care te culci tarziu, in mod regulat, timp de cinci ani de zile.

Aceasta crestere se produce chiar si la persoanele care au activitate fizica in mod regulat sau care dorm mai mult de opt ore pe noapte (se culca tarziu si se trezesc tarziu). Acest lucru se intampla deoarece este afectat ritmul circadian al organimsului, ceea ce duce si la dereglarea altor functii importante.

2. Scade puterea de concentrare

Daca mergi la culcare dupa ora 23.00, ai toate sansele sa iti pierzi concentrarea pe timpul zilei. Acest lucru se intampla chiar daca dormi opt ore, insa te-ai culcat foarte tarziu, arata un studiu efectuat in domeniu.

Mai mult, participantii la studiu care au adormit tarziu au fost mult mai predispusi la stari de tristete pe parcursul zilei. De asemenea, aceste persoane isi schimbau mult mai usor starea de spirit.

Cei care adorm frecvent tarziu sunt mai predispusi la tulburari de comportament si se plang de stari de anxietate. Astfel, un program haotic de somn te poate transforma intr-o persoana negativista, care vede cel mai adesea numai partea goala a paharului.

3. Apar stari de neliniste

Persoanele care au obiceiul sa stea treze pana tarziu in noapte au un somn nelinistit si cosmaruri.

Cercetatorii au aratat ca aceste persoane au un risc mai crescut de a visa urat, din cauza ca nivelul de cortizol, nivel al stresului, creste pe timpul noptii, daca o persoana ramane treaza pentru mai mult timp. Solutia: incearca sa mergi la culcare inainte de ora 23.00.

4. Creste glicemia

O alta constatare a oamenilor de stiinta in ceea ce priveste efectul pe care il are o ora de culcare tarzie asupra organismului are legatura cu nivelul glicemiei.

Astfel, s-a constatat ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 intampina greutati cu controlul glicemiei, in timp ce persoanele care nu au aceasta afectiune cresc riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Riscul este cu atat mai mare daca la acest obicei se adauga o alimentatie nesanatoasa, sedentarismul si vicii precum excesul de alcool si fumatul.

5. Afecteaza fertilitatea

O ora de culcare tarzie influenteaza negativ fertilitatea, atat la barbati, cat si la femei. Barbatii care nu reusesc sa adoarma mai devreme, cat si cei care sufera de insomnie au un risc cu 30% mai mare sa fie diagnosticati cu probleme atunci cand vine vorba de cantitatea si de calitatea spermei.

De asemenea, si femeile care au ore de culcare tarzii au de suferit, fiindca este afectata productia de hormoni reproducatori.

6. Afecteaza tenul

Daca esti bufinta de noapte, ai rareori pielea frumoasa. A fost stabilita o legatura puternica intre ora de culcare si starea in care se afla pielea noastra. Orele de somn sunt importante pentru regenerarea celulelor pielii, care pe timpul zilei sunt atacate de poluare, dar au de suferit si din cauza stresului si a unei diete sarace.


Citeste si despre:

Somnul si tulburarile de alimentatie Alimente recomandate pentru un somn linistit Vorbitul in timpul somnului sau somnilocvia Beneficiile somnului din timpul zilei Paralizia in timpul somnului Tulburarile de somn si inaintarea in varsta 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Somnul si parasomniile Igiena somnului: 16 obiceiuri sanatoase pentru un somn linistit Medicamentele si alcoolul - inamicii somnului linistit Modificarile somnului pe durata sarcinii 5 afectiuni care ne tulbura somnul Copilul tau are probleme cu somnul? Tulburarile de somn: hipersomnia