Un europarlamentar roman sesizeaza Comisia Europeana despre accesul limitat la tratament a pacientilor romani

Actualizat: 14 Iulie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Comisia Europeana cere prin Directiva Transparentei ca guvernul statelor membre sa ia decizia rambursarii medicamentelor noi la cel mult 180 de zile de la primirea aprobarilor de punere pe piata.
Parlamentarul Cristian Silviu Busoi a facut o interpelare la Parlamentul European cu privire la acest subiect, sesizand o intarziere nepermisa de peste 1200 zile astazi a Guvernului Romaniei in luarea acestei decizii.

“Ca raspuns la criza financiara, Guvernul din Romania a luat masuri drastice de reducere a costurilor. Desi aceste masuri au ajutat la reducerea unor costuri de sanatate, ele au redus accesul la tratament si ingrijire medicala al multor pacienti romani.
Una din masurile de control al costurilor introduse de Guvern a fost si aceea de a bloca rambursarea unor molecule inovative si revolutionare de medicamente.Din 2008 si pana acum, 100 de molecule noi asteapta decizia de aprobare a rambursarii, asta in conditia in care au toate aprobarile necesare. Printre produsele care asteapta decizia de rambursare se afla si medicamente cu potential salvator. Totodata, sunt in asteptare si medicamente inovative prin introducerea carora se pot scadea mult costurile de ingrijire medicala , si, implicit, cheltuielile totale ale Guvernului, prin faptul ca le vor permite pacientilor sa aiba o viata activa, vor reduce numarul zilelor de spitalizare si efectele adverse.
Directiva Transparentei (89/105/EEC) le cere Statelor Membre sa ia decizia de aprobare a rambursarii in termen de maxim 180 de zile de la primirea aprobarilor de punere pe piata. Acestea fiind spuse, cer Comisiei investigarea modului arbitrar de amanare a aprobarii deciziei de rambursare si totodata sa ajute autoritatile romane sa gaseasca o cale de a le inlesni pacientilor romani accesul la noile medicamente. “


Citeste si despre:

Mituri si realitati despre contactarea, simptomele si tratamentul HIV/SIDA Totul despre toxoplasmoza - cauze, simptome, tratament Mituri despre depresie 10 mituri despre durerile de spate Medicamente generice si medicamente inovative: diferente si asemanari Rolul neurostiintei in abordarea schizofreniei Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Ultimele noutati din lumea imagisticii medicale, prezentate la Congresul National de Radiologie si Imagistica de la Eforie Nord Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Despre bolile cronice: interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Dna. Maria Vasilescu, General Manager Tarus Media Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day Masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA Exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica Pierderea auzului: mit si adevar Legea privind dispozitivele medicale