Taxa pentru studentii straini de la medicina ar putea creste de la 3.600 de dolari la 5.000 de euro

Publicat: 21 Ianuarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Taxa anuala pentru studentii straini care se inscriu la universitatile de medicina si farmacie din Romania ar putea creste de la 3.600 de dolari la cel putin 5.000 de euro, ca urmare a propunerilor facute de rectori la intalnirea cu ministrul Educatiei, Ecaterina Adronescu.

O alta propunere a rectorilor a fost legata de finantarea universitatilor de medicina. "Dorim finantare pe <> de studenti, si nu dupa numarul de studenti din fiecare an de studii. Mai concret, daca in anul I se finanteaza 350 de studenti, ulterior finantarea sa se faca tot pentru 350 de locuri, indiferent de numarul celor care raman repetenti pana in anul VI. In prezent, se finanteaza pentru fiecare student in parte din fiecare an, astfel ca, pentru a obtine o finantare mai mare, profesorii dadeau note de trecere chiar si celor care nu meritau, pentru a avea in toti anii de studiu cat mai multi studenti", a precizat, pentru NewsIn, rectorul UMF Iasi, prof. dr. Vasile Astarastoae.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, s-a intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, cu rectorii universitatilor de medicina si farmacie din Cluj Napoca, Timisoara, Targu Mures, Craiova si Iasi, pentru a discuta, in principal, problemele legate de scolarizarea studentilor straini.

La inceputul lunii mai, in mandatul lui Cristian Adomnitei, Ministerul Educatiei a demarat o ancheta in urma unor sesizari primite de la autoritatile italiene, referitoare la mai multi stomatologi italieni care au obtinut diplomele de licenta in timp ce profesau deja in Peninsula si, prin urmare, nu puteau fi in acelasi timp si in Romania, la studii.

Printre neregulile descoperite s-au numarat inmatricularea unor studenti direct in ani terminali si acordarea arbitrara a dreptului de a studia doi ani intr-unul singur.

Ancheta demarata in mai nu este prima actiune a ministerului venita la recomandarea autoritatilor italiene. In anul 2000, Ambasada Italiei a atentionat Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica ca 63 de cetateni italieni obtinusera ilegal diplome de licenta, la Facultatea de Medicina din Iasi. Iar in 2006, la Universitatea de Medicina din Oradea, s-a descoperit ca au fost eliberate peste 20 de diplome in specializari care nici macar nu exista in Romania.


Citeste si despre:

Bauturile energizante: plusuri si minusuri Argumente pro si contra acupuncturii Secretul frumusetii se afla in bucatarie Diareea la copii - sfaturi dietetice Cum sa renuntati treptat la cofeina 6 afectiuni cauzate de fumul de tigara Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Lampile UV si riscul de cancer Serotonina, mai mult decat un simplu stimulent al fericirii Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Masuri preventive pentru pastrarea unei vieti sanatoase Terapii alternative pentru cancerul de colon