Sfarsitul de an 2009 marcheaza un nou si important reper al activitatii de transplant de celule stem hematopoietice (TCSH) al departamentului de transplant medular (TM ) din cadrul Institutului Clinic Fundeni (ICF), si anume, atingerea numarului de 200 de proceduri (transplanturi de celule stem hematopoietice auto si allogrefe, la copii si adulti), prilej de evaluare si privire de ansamblu a activitati din ultima perioada, dar si a intregii activitati desfasurate pana in present.
Evolutia activitatii de transplant medular a Dep.T.M din ICFundeni in perioada 2001-2009
Primul lucru ce rezida din prezentarea datelor statistice este faptul ca activitatea centrului nostru a urmat o linie continuu ascendenta. S-au efectuat atat autotransplanturi cat si transplanturi allogenice (cu grefe recoltate de la donatori familiali genoidentici), iar numarul procedurilor a crescut de la un an la altul. De notat este faptul ca prima suta de transplanturi s-a efectuat in in perioada mai 2008 - decembrie 2009, iar a doua suta in ultimul an si jumatate (iunie 2008 – decembrie 2009).
Procedurile au fost aplicate la 169 de pacienti adulti si la 31 pacienti copii.
In ciuda dificultatilor intampinate in aceasta perioda, cel mai mare numar de proceduri a fost efectuat in anul 2009, si anume 60, numar care, adunat cu numarul total efectuat in celelalte centre de transplant medular, ramane in continuare departe de cifra medie de transplanturi de celule stem hematopoietice din Europa, unde este cuprins intre 200-400 proceduri la 10 milioane de locuitori.
De asemenea trebuie specificat ca acest numar de 60 de transplaturi efectuate in 2009, se apropie de capacitatea maxima anuala de proceduri, in conditiile actuale de organizare si functionare a Compartimentului de TCSH din cadrul IC Fundeni!
Nu putem sa nu mentionam aici ca, realizarea unui numar mare de proceduri pentru anul 2009, s-a datorat atat Programului National de Transplant al Ministerului Sanatatii, cat si conducerii Institutului Clinic Fundeni, care s-au implicat in sustinerea activitatii departamentului nostru.
In anul 2009, din totalul de 60 transplanturi medulare, 14 au fost proceduri de allotransplant. Faptul este important, deoarece este primul in an in care numarul depaseste 10 proceduri/an, element necesar obtinerii acreditarii europene pentru efectuarea de allotransplanturi de la donatori neinruditi. Acesta este un prim pas necesar, astfel ca daca la sfarsitul a doi ani consecutivi, numarul acestor proceduri va depasi minimum de 10 proceduri/an, obtinerea acreditarii europene deschide posibilitatea efectuarii de allotransplaturi de la donatori neinruditi, din cadrul registrelor internationale de donatori, mai exact posibilitatea de a gasi in afara tarii donatori compatibili neinruditi, pentru pacientii din Romania, care pot avea nevoie de o astfel de procedura.
Acest lucru nu este singular, in septembrie 2009, Ministerul Sanatatii a infiintat Registrul National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice din Romania, deschizand astfel posibilitatea ca din 2010 sa se poata efectua transplanturi allogene cu celule stem de la donatori voluntari romani.
Anul 2009 a adus de asemenea, in premiera, efectuarea si de proceduri duble, autotransplanturi urmate de allotransplanturi, la pacienti cu indicatie terapeutica de acest fel, activitatea departamentului fiind din acest punct de vedere, extrem de complexa!
Faptul ca procedura de transplant a devenit una "de rutina"
Ca o concluzie, putem spune ca aceasta perioada, cuprinsa intre mai 2008 si decembrie 2009, a fost una prolifica, pozitiva, totodata mentinandu-ne speranta ca activitatea viitoare va cunoaste acelasi trend ascendent, spre beneficiul pacientilor din Romania, ce vor avea in continuare nevoie de transplant medular, ca optiune terapeutica in diferite afectiuni hematologice.