Romanii, pe ultimul loc in Europa la consumul de medicamente

Publicat: 18 Iulie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

medicamentePotrivit unui studiu realizat la nivel european, Romania ocupa ultimul loc in Europa in privinta consumului de medicamente cu doar 70 de euro pe cap de locuitor.
In Franta, un pacient consuma pentru medicamente 500 de euro pe an, in Italia 426 euro, in Spania 404, in Ungaria 367 euro, in Marea Britanie 326 euro, in Polonia 186 euro. „Daca in Romania, se elibereaza 0,6 retete pe cap de locuitor pe an, in Ungaria, numarul acestora este de 16. Consumul de medicamente a crescut cu 20%, in vreme ce numarul retetelor a crescut cu 32%. Acest lucru inseamna ca mai multe retete mai multor pacienti, cu costuri mai mici. Cresterea numarului de bolnavi tratati era fireasca. Arata ca mai multi bolnavi au acces la medicamente mai multe zile pe luna. Aceasta crestere nu arata un grad mai mare al imbolnavirii populatiei, ci este vorba de pacienti care nu reuseau sa ia medicamentele pe fondul epuizarii mai rapide a plafoanelor. Consumul a crescut pe fondul trecerii eliberarii unor medicamente din farmaciile cu circuit inchis in retea. Numarul de prescriptii va creste anual o data cu fondurile alocate“, spune Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.
In Romania exista o mare discrepanta intre mediul rural si cel urban, din punct de vedere al cheltuielilor cu medicamentele. Dragos Dinu, presedintele unei companii farmaceutice apreciaza ca se poate vorbi despre un consum de 120 de euro pe cap de locuitor in mediul rural si 10-20 euro in cel rural. In prezent, in Romania, exista aproximativ 4.800 de farmacii. Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, doar 30% dintre ele sunt la sat, adica aproximativ 1.200, care trebuie sa acopere 45% din populatia Romaniei. Deficitul de personal este o problema si in domeniul farmaceutic. „Media pe farmacie este de 2,1 farmacisti. In plus, incepand din acest an ne confruntam si cu un exod al farmacistilor in tarile Uniunii Europene“, adauga Clara Popescu.

Sursa: Revista Medica


Citeste si despre:

Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Parteneriat Italia - Romania la eHealth 2015 Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: “42.000 de romani isi pierd viata ca urmare a bolilor asociate cu fumatul!” Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cancer Cancerul colorectal Nicotina Cocaina Rolul fumatulul si a expunerilor profesionale in aparitia cancerului pulmonar Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Factori de risc in dezvoltarea cancerului