Primul ajutor in alergia la medicamente

Publicat: 02 Februarie 2015 | Actualizat: 02 Februarie 2015

Reactiile alergice pot fi efecte secundare rare ale medicamentelor. Aceste manifestari variaza de la o eruptie usoara locala, pana la afectarea grava a functiilor vitale.

Raspunsul alergic al organismului poate sa afecteze mai multe sisteme organice, insa pielea este organul cel mai frecvent implicat in alergiile la medicamente.

Este foarte importanta recunoasterea simptomelor unei alergii provocate de o substanta medicamentoasa, deoarece unele dintre acestea pot pune viata in pericol. Chiar si asa, decesul pe fondul alergiei la medicamente este rara.

Reactiile alergice nu apar imediat dupa prima expunere la un medicament, ci abia la urmatoarea administrare a acestuia. In plus, ele se pot declansa dupa zile sau chiar saptamani intregi de la ingerarea substantei.

Alergiile la medicamente pot cauza mai multe tipuri tipuri de simptome, in functie de substanta administrata si gradul de expunere la aceasta.

Cele mai comune reactii sunt:

- eruptii cutanate asemanatoare pojarului;
- zone umflate ale pielii, rosii, insotite de prurit, cu forma neregulata;
- fotosensibilitate (aparitia de mancarimi si zone descuamate de piele dupa expunerea la soare);
- umflarea fetei si a limbii;
- durerile musculare si articulare;
- socul anafilactic (inrosire brusca a pielii, dificultati de respiratie, stare de lesin, puls accelerat, umflarea anumitor regiuni corporale);

Masurile de prim ajutor care se impun in cazul reactiilor alergice la medicamente sunt urmatoarele:

- Sunati de urgenta la 112 daca victima nu poate sa respire normal, prezinta respiratie suieratoare, acuza senzatia de "inchidere" a cailor respiratorii, vorbeste ragusit sau cu dificultate, are buzele, limba sau gatul umflate, acuza greata, dureri abdominale sau varsaturi, are pulsul accelerat, este anxioasa sau confuza, isi pierde constienta, intra in soc anafilactic sau a mai avut astfel de reactii severe in trecut.
- Pentru reactiile usoare, administrati victimei un medicament antihistaminic si aplicati comprese reci pe zonele cutanate afectate de reactia alergica.
- Tineti victima intr-o camera racoroasa si indepartati piesele vestimentare prea stranse pe corp.
- Transportati victima la cel mai apropiat cabinet medical daca prezinta doar: o eruptie cutanata care se extinde rapid, stratul superior al pielii care se descuameaza, febra, mancarimi cutanate insotite de senzatia de incalzire, urticarie sau umflare a fetei, limbii sau a buzelor.
- Incurajati victima sa investigheze, impreuna cu un specialist, clasa de medicamente la care este alergica, pentru prevenirea unor astfel de episoade viitoare.


Email

Energie in fiecare zitEnergie in fiecare zit

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Primul ajutor in situatii de urgenta

Alergia la medicamente - simptome si prim ajutor

Primul ajutor in cazul reactiilor alergice

Prim ajutor in intepaturi de insecte

Primul ajutor in cazul alergiilor alimentare

Rezolutia pentru 2021: am mai multa grija de sanatatea mea!

Rolul tratamentului compresiv in vindecarea ulcerului varicos

Antiinflamator natural pentru raceli si alte afectiuni

Primul ajutor in cazul epistaxisului (sangerarea nazala)

Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic

Primul ajutor in caz de astm indus de efortul fizic

Primul ajutor in durerea precordiala (angina pectorala)

Medicamente care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa