Restructurarile cauzate de criza economica au un impact major asupra sanatatii fizice si psihice a salariatilor, care se confrunta cu cresterea stresului si depresiilor, potrivit raportului european HIRES (Health in restructuring), prezentat in cadrul unui seminar la Lyon, informeaza AFP.
Conform raportului realizat de 13 cercetatori europeni, sanatatea angajatilor unei companii afectate de restructurare se degradeaza atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. "Orice schimbare in cadrul unei companii reprezinta intotdeauna un potential factor de stres", a subliniat coordonatorul raportului, prof. Thomas Kieselbach de la Universitatea Brime.
Semnale de alarma in aceasta directie a tras si Organizatia Mondiala a Sanatatii, dupa cum a precizat Claude-Emmanuel Triomphe, membru al Travail Emploi Europe Societe (ASTREES). "Organizatia Mondiala a Sanatatii vorbeste despre criza ca despre o catastrofa epidemiologica majora, iar acest lucru se traduce printr-o crestere mare a nivelului de stres, a depresiilor, problemelor cardio-vasculare, comportamentelor care dau dependenta si, nu in ultimul rand, a mortalitatii si sinuciderilor", a declarat Triomphe.
Potrivit unui membru al sindicatului britanic Unison, sanatatea salariatilor este rar o prioritate pentru angajati si sindicate, care, in aceasta perioada de criza, isi concentreaza atentia pe salvarea locurilor de munca si a salariilor.
Restructurarile nu ii afecteaza doar pe cei concediati, ci si pe cei care raman in continuare in companie. Acestia din urma pot suferi de autoinvinuire si de scaderea increderii in angajator, ambele pe fondul cresterii ritmului de munca. si managerii, adesea prinsi la mijloc in acest context, sunt afectati de reorganizarea companiilor, se mai arata in raport.
La capitolul recomandari, raportul mentioneaza ameliorarea dialogului social si a comunicarii, subliniind nevoia de responsabilitate sociala in companii.